Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Femeile care au născut cel puţin 3 copii, până în 1990, s-ar putea pensiona mai devreme

Ziarul de Vrancea
15 oct 2015 862 vizualizări
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi au născut, până în 1990, cel puţin 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 10 ani ar putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 1 an dacă au 3 copii sau cu 2 ani dacă au peste 4 copii, conform unui proiect depus la Senat.

Proiectul de lege în acest sens a fost iniţiat de senatorul PSD Trifor Belacurencu şi se află în dezbatere la Senat. Potrivit proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, reducerea vârstei de pensionare, în cazul femeilor care au născut cel puţin trei copii, până la data de 1 ianuarie 1990, pe care i-au crescut până la vârsta de zece ani, nu poate fi cumulată cu o alta, vârsta de pensionare redusă potrivit proiectului de lege amintit neputând fi mai mică de 55 de ani. Iniţiatorul proiectului de lege, senatorul PSD Trifor Belacurencu, susţine că prin eliminarea prevederii privind reducerea vârstei de pensionare pentru mamele din categoria amintită "nu s-a ţinut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate şi au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepţie". Acesta mai arată că, înainte de 1990, femeile care năşteau nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi post natal, care însumau 126 de zile.

Raport SUA: Retrocedările religioase, amânate în România

Pasivitatea instituţiilor guvernamentale din România afectează grupuri religioase minoritare, inclusiv prin tergiversarea restituirii unor proprietăţi, anunţă Departamentul de Stat american, criticând practici discriminatorii, accente antisemite şi menţionând afirmaţii ale premierului Victor Ponta.
"Restricţii ale instituţiilor guvernamentale şi lipsa de acţiuni afectează o gamă largă de activităţi ale unor grupuri religioase minoritare din România, inclusiv prin blocarea retrocedării proprietăţilor confiscate", subliniază raportul Departamentului de Stat pe anul 2014 privind "Libertatea religioasă". "Constituţia României garantează libertatea de exprimare a credinţelor religioase. Constituţia prevede că toate religiile sunt independente de stat şi au libertatea de a se organiza conform statutelor proprii", notează raportul. "Oficiali din cadrul Ambasadei SUA au continuat să exprime preocupări privind ritmul lent al retrocedării proprietăţilor religioase, aparţinând în special Bisericii Greco-Catolice şi bisericilor istorice maghiare. Reprezentanţi ai Ambasadei şi oficiali guvernamentali americani au continuat să discute cu funcţionari guvernamentali români despre importanţa recunoaşterii oficiale a amplorii Holocaustului, despre îmbunătăţirea educaţiei despre Holocaust şi despre implementarea completă a recomandărilor formulate în 2004 de Comisia Wiesel", subliniază Departamentul de Stat american.
Raportul menţionează o serie de probleme semnalate, precum tergiversarea restiturii proprietăţilor greco-catolice, restricţionarea accesului unor grupuri nonortodoxe la spaţii din cimitire, presupusa hărţuire a unor copii greco-catolici la ore de religie sau refuzul aplicării deciziei privind demolarea turnului construit lângă Catedrala româno-catolică din Bucureşti.
"Pe 7 septembrie 2014, premierul Victor Ponta a declarat, potrivit presei, la o emisiune televizată, că efectele celor zece ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu au fost «similare cu cele ale regimului nazist din Germania»", menţionează raportul, notând că politicieni locali şi străini, reprezentanţi ai organizaţiilor civice, diplomaţi, Federaţia Comunităţilor Evreieşti şi Institutul Wiesel au criticat declaraţiile lui Victor Ponta. Organizaţia ActiveWatch a depus o plângere la Consiliul pentru combaterea discriminării (CNCD), acuzând că Victor Ponta a negat indirect amploarea Holocaustului şi a trivializat crimele naziste. CNCD a stabilit că declaraţiile premierului au fost în limitele libertăţii de exprimare, subliniază Departamentul de Stat.
Raportul menţionează o serie de incidente cu caracter antisemit, inclusiv acte de profanare la sinagogi, afirmaţii antisemite, atitudini negaţioniste şi ceremonii de comemorare a unor politicieni legionari, notând că autorităţile române au declanşat investigaţii în aceste cazuri.

Unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva hepatitei B chiar dacă i-ar spune medicul

Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B, chiar dacă i-ar recomanda un medic, arată un studiu al Institutului "Matei Balş". Conform concluziilor studiului, 60 la sută dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatită B sau C, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina împotriva virusui hepatitei B, chiar dacă un medic le-ar recomanda vaccinarea. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, a spus că, deşi românii au început să cunoască din ce în ce mai multe despre HIV/SIDA, dar şi despre hepatitele B şi C, aceste infecţii rămân în continuare o problemă urgentă şi reală de sănătate publică.
Conform studiului, cu toate că majoritatea românilor au auzit de aceste boli, aproape jumătate nu sunt conştienţi de faptul că o persoană poate fi infectată fără a avea vreun semn de boală. De asemenea, mare parte dintre persoanele care au fost chestionate pentru realizarea studiului nu au indentificat în mod corect căile de transmitere a bolilor. În acelaşi timp, doar o treime dintre cei care au participat la studiu s-au testat vreodată pentru hepatită B, C sau HIV, 72 la sută dintre aceştia cred că nu au niciun risc sau au un risc minim să se îmbolnăvească de hepatită B sau C, iar în cazul HIV proporţia creşte la 76 la sută.
Odată cu prezentarea rezultatelor studiului a fost lansată şi campania naţională de testare, informare, comunicare şi educare “H-Alert”, care promovează testare gratuită pentru HIV şi virusurile care declanşează hepatita B şi C, screening naţional şi servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. Campania se va desfăşura în perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 şi va mobiliza tinerii şi grupurile sociale vulnerabile la infecţia cu HIV şi la virusurile care declanşează hepatita B şi C.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.