Național

Statul ar putea să îşi asume sechelele apărute în urma vaccinării

Ziarul de Vrancea
14 oct 2015 522 vizualizări
Statul nu îşi asumă, în prezent, complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. Noul proiect de lege al vaccinării propune, însă, asumarea şi intervenţia statului, prin sprijinirea financiară sau socială.

Proiectul legii vaccinării a apărut ca o necesitate după câţiva ani în care rata de vaccinare a scăzut foarte mult, a spus directorul general adjunct al Direcţiei Generale Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii, Amalia Şerban, la Forumul naţional "Stop gripa". "Societatea este împărţită în mai multe categorii: cei care ştiu importanţa vaccinării, cei care ştiu, dar sunt neîncrezători şi procentul mic, dar foarte vocal, de antivaccinişti. Probabil că ei sunt cauza acestei dezbateri", a mai spus Amalia Şerban, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România. Ea a precizat că, în prezent, prin Constituţia României, statul este obligat să asigure vaccinarea populaţiei, această formă de imunizare fiind cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirile. "Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect", a adăugat Amalia Şerban.
Proiectul de act normativ vizează şi asigurarea unui stoc de vaccin, acest lucru nefiind permis de procedurile aflate în vigoare în prezent. Directorul din MS a spus că acest stoc ar fi util în perioadele în care vaccinurile nu sunt disponibile.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a mai spus că proiectul ar fi trebuit să fie finalizat în luna octombrie, dar pentru că pe parcursul ultimelor luni au mai apărut probleme de reglementat, acesta ar putea fi gata în noiembrie sau decembrie.

Romanii se vaccinează din tradiţie

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a precizat că acest proiect reprezintă o încercare prin care statul îşi asumă responsabilităţi, specialiştii la fel, şi, în plus, oferă posibilitatea ca părinţii să primească informaţii şi vaccin la timp pentru copiii lor. "Celelalte elemente, legate de sancţiuni, nu constituie esenţa legii. Esenţa este de a oferi informaţii şi vaccinuri pentru protejarea sănătăţii. Suntem un grup de persoane care încercăm să elaborăm un proiect de act normativ. El trebuie asumat politic şi dezbătut în zona publicului larg, pentru ca oamenii să înţeleagă mesajele, şi în zona parlamentară, pentru că un astfel de proiect, atât de important, trebuie adoptat de Parlament. Nu putem să ne grăbim când vorbim de sănătatea publică. Acest proiect este rezultatul unor opinii bazate pe experienţă, dar sigur că este un document perfectibil", a spus Alexandru Rafila. El a adăugat că, în anii trecuţi, românii se vaccinau pentru că acest lucru ţinea şi de tradiţie, pentru că ei ştiau şi vedeau în fiecare zi consecinţele unor boli. "Odată cu trecerea timpului, aceste probleme au dispărut şi numărul de boli s-a redus drastic. Sunt astfel de boli în care de mulţi ani nu am mai înregistrat cazuri, cum ar fi difteria. Acest lucru dă o stare de confort, care determină un comportament normal, până la urmă. Acesta este motivul pentru care s-a redus vaccinarea. Ne confruntăm cu această problemă foarte, foarte serioasă şi cu alte tipuri de provocări legate de neînţelegerea mecanismului sau efectului vaccinurilor. Spre exemplu, blogurile fac referire la vaccinul BCG, care are o rată mare, dar arată că tuberculoza este extraordinar de răspândită şi acest lucru înseamnă că nu este eficient. Dar este o informaţie eronată, pentru că acest vaccin nu previne tuberculoza, ci doar complicaţii grave ce pot duce la decesul copilului. Cei care se opun vaccinării dau informaţii trunchiate. Acestea sunt tipurile de informaţii pe care trebuie să le demontăm şi să le spunem oamenilor că este important să îţi vaccinezi copilul", a mai spus Rafila. Acesta a arătat că persoanele tinere sunt mai dezinteresate de vaccinare şi cu ele ar trebui să se lucreze mai mult. "Noi ne dorim ca aceste vaccinuri de bază să fie obligatorii, nu orice fel de vaccin, cu excepţia copiilor care prezintă contraindicaţii, iar asumarea responsabilităţii să se reflecte pe mai multe paliere: responsabilizarea personalului şi asumarea consecinţelor care apar după vaccinare. Vaccinarea poate da la unele persoane complicaţii nedorite, dar acest lucru este extrem, extrem de rar, una la un milion, ceea ce nu suferă comparaţie cu ce s-ar întâmpla dacă un milion de copii s-ar îmbolnăvi de rujeolă, spre exemplu", a adăugat Alexandru Rafila.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.