Național

Legea care interzice ironizarea politicienilor la un pas de adoptare

Ziarul de Vrancea
7 oct 2015 761 vizualizări
Un proiect de lege depus de Liviu Dragnea, care interzice, printre altele, "defăimarea" pe criterii de apartenenţă politică, a trecut de Senat


Senatul a adoptat, azi, Legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, înscrisă la Senat, de preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, cu 52 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 3 abţineri. Potrivit deciziei Senatului, defăimarea socială s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 100.000 lei, dacă vizează un grup social, o creştere aproape dublă faţă de valoarea maximă a amenzii de 60.000 lei stabilită de iniţiator.
Opoziţia faţă de proiect a venit din partea unor parlamentari PNL, senatorul liberal Emil Paşcan afirmând că toleranţa nu se poate impune cu forcepsul, în manieră coercitivă şi că dacă ar fi fost atât de simplu nu ar mai fi fost războaie. "Românii au fost întotdeauna un popor tolerant, nu au nevoie de o lege care să impună toleranţa", a mai declarat liberalul, adăugând că "acest proiect de lege nu poate contribui la primenirea atmosferei dintre noi şi minoritari". Şi senatorul PNL Octavian Motoc a contestat legea: "Eu vin din Dobrogea, considerată un model de convieţuire, unde pentru a exista acest model nu a fost nevoie de o forţare cum este acest proiect legislativ".
Motoc l-a ironizat pe Liviu Dragnea, făcând trimitere la modul în care a condus CJ Teleorman: "Eu cred că domnia sa după mandatul de preşedinte la CJ din Teleorman, un judeţ care nu excelează în gradul de prosperitate al oamenilor încearcă să îşi ceară scuze faţă de cei care fac parte din grupul social al oamenilor cu averi foarte mici sau inexistente şi iată ca încearcă în felul acesta să le ofere posibilitatea să se adreseze în instanţă împotriva domniei sale pentru că i-a adus în gradul acesta de sărăcie după atâtea mandate".


"Acest tip de intoleranţă nu trebuie acceptat"

De partea PSD, senatorul Cristian Dumitrescu a susţinut că proiectul de lege se referă la crearea unor mecanisme, nu la sancţiuni pentru intoleranţă. "Este extrem de oportună iniţiativa pentru că poporul român nu a fost niciodată un popor intolerant, din contră, a fost un popor care datorită multiculturalismului şi situaţiei sale a fost extrem de tolerant. De ce un astfel de proiect de lege? Uitaţi-vă în jur (...) priviţi la câtă intoleranţă asistăm în aceste zile. Acest tip de intoleranţă nu trebuie acceptat", a susţinut social-democratul.
Propunerea vizează înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării". Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în faţa instanţei de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare defăimării sau anularea situaţiei create prin discriminare, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei sau „de la data la care persoana interesată putea să ia cunoştinţă de săvârşirea ei”, arată iniţiativa legislativă.
Potrivit proiectului iniţiat de Liviu Dragnea, prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SISA”.
Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor, for decizional.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.