Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Fostul director APIA şi directorul adjunct, reţinuţi pentru corupţie

Ziarul de Vrancea
6 oct 2015 894 vizualizări
Fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gheorghe Benu, directorul adjunct Melinda Kerekeş şi Anton Giminadis, şef serviciu, au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor, în dosarul de fraude cu fonduri europene.

Gheorghe Benu este acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie în formă agravată şi continuată şi spălarea banilor. Melinda Kerekeş a fost reţinută pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie în formă agravată şi continuată şi instigare la spălarea banilor, în timp ce pentru Anton Giminadis, şef serviciu la Direcţia Măsuri de Piaţă şi membru al Comisiei de evaluare din cadrul APIA, a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie în formă agravată şi continuată şi spălarea banilor.
În anul 2012, pentru implementarea Planului Anual de Distribuţie de Alimente (PEAD), România a beneficiat de fonduri europene din stocurile de intervenţie pentru persoanele cele mai defavorizate din UE, iar în acest sens au fost derulate proceduri pentru achiziţionarea a 11 produse alimentare, între care făină şi ulei. Potrivit DNA, nouă din cele 11 contracte de furnizare a produselor alimentare încheiate în anul 2012 s-au finalizat cu livrarea integrală a produselor până la data de 28.02.2013, însă două contracte, respectiv cele de furnizare făină albă de grâu şi ulei de floarea soarelui, nu au fost derulate corespunzător. Astfel, pentru făină şi ulei APIA a încheiat contracte de furnizare cu o firmă bulgară. Aceste contracte au fost aprobate şi semnate de către cei trei, în condiţiile în care aceştia ştiau că acele convenţii au fost atribuite firmei bulgare în mod nelegal, cu încălcarea condiţiilor prevăzute în documentaţia de atribuire şi în caietul de sarcini privind cerinţele minime de calificare. Procurorii DNA spun că, astfel, a fost produs un prejudiciu de peste 26,5 milioane de euro bugetului general al UE, reprezentând valoarea totală a contractelor.
La acest caz, procurorii au lucrat cu reprezentanţii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).
În iunie 2014, Gheorghe Benu a fost suspendat de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, din funcţia de director general al APIA după ce a fost reţinut într-un dosar privind acordarea ilegală de subvenţii agricole.

Germania aşteaptă un număr mare de imigranţi români în 2015

Numărul cetăţenilor români şi bulgari care vor sosi anul acesta în Germania va creşte considerabil, afirmă Institutul german pentru dezvoltare profesională şi piaţa muncii, care a dat publicităţii un studiu pe tema imigraţiei din România şi Bulgaria, relatează cotidianul Die Presse. Imigraţia din România şi Bulgaria ar urma să reprezinte o provocare pentru piaţa muncii din Germania, în contextul crizei refugiaţilor sirieni, potrivit publicaţiei. Restricţiile impuse muncitorilor din România şi Bulgaria au fost eliminate în Germania la începutul lui 2014, când aproximativ 125.000-130.000 de persoane au sosit în ţară. Majoritatea s-au integrat relativ repede pe piaţa muncii din Germania, dar aproximativ 17% dintre bulgari au nevoie de asistenţă din partea sistemului social german. Potrivit estimărilor, tot mai mulţi români şi bulgari îşi vor părăsi ţările în 2015 pentru a se stabili în Germania, iar motivele pentru care emigrează în această ţară sunt de ordin economic. Peste 12.000 de persoane din România şi Bulgaria au venit în Germania în august, iar potrivit studiului sociologic, numărul lor ar putea ajunge la 150.000 până la sfârşitul anului.

Ponta: Respingerea cotelor obligatorii de refugiaţi, o greşeală

România a greşit atunci când a votat în Consiliul JAI, alături de Ungaria şi Slovacia, împotriva cotelor obligatorii de refugiaţi, a declarat premierul Victor Ponta, spunând că îşi asumă această greşeală. ”Cred că acel episod a trecut şi cred că am învăţat că în Europa nu trebuie să fii neapărat cu Ungaria împotriva celorlalţi şi trebuie să înţelegi ce poţi să câştigi”, a declarat premierul, luni seară, la o emisiune a postului de televiziune B1 TV. La intervenţia moderatorului, care i-a spus că a afirmat că a fost o greşeală faptul că România a votat în Consiliul JAI împotriva cotelor obligatorii de imigranţi, Ponta a replicat: ”Da, mi-o asum şi eu alături de preşedinte. Eu, ministrul de Interne. Am fost mai mulţi acolo, am discutat destul de mult”. Întrebat de ce s-a ajuns la această greseală, premierul a spus că a contat foarte mult şi presiunea mediatică. ”Cred că a contat foarte mult şi presiunea mediatică. A anunţat preşedintele ceva, cred că îi era greu să dea înapoi”, a adăugat Victor Ponta.
În aceeaşi emisiune, premierul a mai spus că România se pregăteşte pentru primirea refugiaţilor care vor fi repartizaţi ţării noastre conform cotei obligatorii, adăugând că "e posibil" ca până la sfârşitul anului să ajungă în România familii de refugiaţi, dar nu are o dată la care va începe efectiv transferul imigranţilor.

CSM: Afirmaţiile premierului au afectat independenţa justiţiei

Afirmaţiile lui Victor Ponta referitoare la Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe premier, în dosarul "Turceni- Rovinari", au afectat independenţa sistemului judiciar, a stabilit, ieri, Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a însuşit raportul inspectorilor judiciari, care au stabilit că declaraţiile lui Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.
Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, pe 17 septembrie, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată, că "singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani".
Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Moaştele Sf. Maria Magdalena şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci, aduse la Iaşi

Pelerinii care vor veni la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească, începând cu 10 octombrie, şi moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat ieri că moaştele Sfintei Maria Magdalena vor fi puse într-o raclă ce conţine un fragment din lemnul Sfintei Cruci. Acestea vor fi aduse de la Mănăstirea "Simonos Petras" de pe Muntele Athos. "Precizăm că un fragment din lemnul Sfintei Cruci a mai fost adus la Iaşi, la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2004. Pe data de 11 octombrie, vor fi aduse de la Bucureşti la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, spre închinare, şi moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur", a spus preot Constantin Sturzu, potrivit Agerpres.
Conform acestuia, pe 14 octombrie, când se prăznuieşte Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.
Ziua de 14 octombrie reprezintă pentru Iaşi şi pentru întreaga Ortodoxie o sărbătoare prilejuită de hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva. În această perioadă, mii de pelerini vin la Iaşi din toate colţurile ţării dar şi din afara graniţelor, ca să o cinstească pe ocrotitoarea Moldovei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.