Național

Profesorii din România, respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi

Ziarul de Vrancea
5 oct 2015 578 vizualizări
Profesorii sunt, în opţiunile adulţilor, a doua cea mai respectată profesie din zece evaluate, după cea de medic, înaintea altor profesii, precum inginer, avocat, economist sau preot

Un studiu realizat de Asociaţia Triple Helix, pe baza datelor culese de Daedalus Online, şi dat publicităţii luni, de Ziua Mondială a Educaţiei, arată că profesorii din România sunt respectaţi de părinţi, dar nu şi de elevi, însă, cu toate acestea, doar unul din patru părinţi şi-ar încuraja copiii să devină profesori. Conform studiului, 16,7% dintre români au pus pe primul loc profesorii atunci când li s-a cerut să ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de doctor, aleasă ca fiind cea mai respectată profesie de către 4 din 10 români. Apoi, în ordine, sunt respectate ocupaţiile de profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil şi economist. “Datele studiului pun în evidenţă un fenomen interesant - în ciuda respectului mare pe care românii îl au faţă de meseria de profesor, doar unul din patru (26%) şi-ar încuraja copiii să îmbrăţişeze această profesie. Cu această cifră, ne situăm sub media ţărilor incluse în Studiul Global privind Statutul Profesorului”, spune Irina Anghel Enescu, fondatoarea Triple Helix.
Studiul mai arată că în România numărul celor care şi-ar încuraja copiii să devină profesori este mai mic decât în ţări precum China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decât în ţări precum Franţa (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Cadrele didactice, mai respectate în mediul rural

Potrivit studiului, doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectaţi de către copii, cifră cu care România se situează pe unul dintre ultimele locuri, raportat la ţările incluse în Studiul Global referitor la Statutul profesorului. “Comparându-ne cu ţările analizate de Studiul Global referitor la Statutul Profesorului, datele noastre plasează România pe primul loc în ceea ce priveşte respectul părinţilor faţă de profesia de profesor, dar pe unul din ultimele locuri în ceea ce priveşte percepţia adulţilor cu privire la respectul copiilor pentru profesori. Este o combinaţie nefirească şi îngrijorătoare pentru competitivitatea viitoare a ţării,” a mai spus fondatoarea Triple Helix. Mai mult, conform studiului, chiar şi în cazul adulţilor respectul pentru profesia de dascăl se erodează la generaţia tânără. Astfel, românii de peste 45 de ani pun pe primul loc această profesie în proporţie de 25%, spre deosebire de o pondere de numai 10% în cazul celor care au vârstă între 18 şi 35 de ani. De asemenea, respectul pentru această profesie este dublu în oraşele mici şi în mediul rural, prin comparaţie cu Bucureşti (20% versus 10%). Datele pentru acest studiu au fost culese în perioada 25-30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online, pe un eşantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta între 18 şi 65 de ani.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.