Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul pentru că nu au titlu de doctor

Ziarul de Vrancea
28 sep 2015 591 vizualizări
Peste trei mii de cadre didactice din învăţământul universitar care nu au reuşit să obţină titlul de doctor vor fi obligate să părăsească sistemul de învăţământ începând cu data de 30 septembrie, anunţă ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.

"La nivel naţional, la începutul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La începutul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fără titlu de doctor. Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reuşit să susţină tezele de doctorat în intervalul ianuarie - septembrie vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Înregistrăm o scădere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel naţional în 2010 la 17% la începutul anului 2015. Ieşirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta şi mai mult proporţia cadrelor didactice tinere care activează în învăţământul superior şi asta, în ultima instanţă, dacă nu găsim soluţii, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a declarat, ieri, Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a adăugat că, începând de miercuri, România "se poate mândri" cu un procent de sută la sută cadre didactice universitare cu titluri de doctor, după ce cele peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul. "Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor şi ne vom putea lăuda, dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce deţin titlul de doctor?”, s-a întrebat ministrul.
Acesta a adăugat că în decembrie anul trecut a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a reuşit devansarea termenului iniţial de 11 februarie pentru data de 30 septembrie a.c., în aşa fel încât tinerii interesaţi să îşi poată obţine doctoratele.
Sorin Mihai Cîmpeanu s-a declarat, totodată, îngrijorat de cei care vor veni în locul celor care părăsesc sistemul de învăţământ, deoarece salariile sunt destul de mici.

Cum a încercat finul lui Ponta să-i salveze pe "marii corupţi"

Deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Ponta, a propus o iniţiativă legislativă de modificare a legii prin care doar inculpaţii pot contesta deciziile instanţei supreme, nu şi procurorii. Precizăm că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în primă instanţă, la completul de 3 magistraţi, sunt judecate, de cele mai multe ori, marile dosare de corupţie. "Completele de 5 judecători vor soluţiona apelurile şi cerererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a ICCJ şi judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului", se arată în proiectul legislativ. "Iniţiatorul apreciază că nu poate fi exercitată calea de atac a apelului împotriva unei hotărâri pronunţate în fond de către instanţa supremă decât în favoarea persoanei deferintă justiţiei", mai arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul depus de deputatul PSD în10 iunie urmează să intre în dezbaterea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
Liderul interimar al PSD Liviu Dragnea a criticat, ieri, iniţiativa legislativă.
"Nu susţinem un asemenea proiect de lege. Nu are, din punctul nostru de vedere şi al meu, personal, nicio logică juridică. (...) Cu mine nu s-a consultat, sunt absolut convins că nici cu grupul în mod oficial. Cu partidul, cu atât mai puţin. (...) Regret foarte mult că a apărut o asemenea iniţiativă legislativă", a spus Dragnea, adăugând că a aflat despre acest proiect abia în dimineaţa zilei de ieri. Liviu Dragnea a precizat că deputatul Marius Manolache nu s-a consultat nici cu Ministerul Justiţiei, iar o astfel de discuţie este necesară în cazul oricărui proiect privind modificări în domeniul justiţiei. Preşedintele PSD s-a mai arătat deranjat de iniţiativa deputatului, însă a adăugat că nu va mai încerca să discute cu acesta, având în vedere că Manolache nu se află la primul astfel de proiect ce vizează justiţia. "Am mai vorbit şi probabil că vorbim degeaba pe subiectele acestea", a spus Dragnea.

Un fost preot recunoaşte că a ucis o adolescentă

Fostul preot din Bistriţa-Năsăud care a ucis o adolescentă de 15 ani, într-un apartament din Mamaia, în luna aprilie a acestui an, şi-a recunoscut fapta, ieri, în faţa Tribunalului Constanţa. "Solicit judecarea cauzei în procedură simplificată, în sensul de a recunoaşte învinuirea ce mi se aduce, iar dosarul să fie judecat pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale", a spus, în faţa instanţei, Laureţiu Constantin Aspru.
El a afirmat la Tribunal că este în proces de divorţ, că are doi copii, fata cea mare este în grija sa, iar în prezent locuieşte la sora lui şi este sprjinită material de rudele sale, iar cel de-al doilea copil se află la soţia sa, care este sprijinită material în creşterea acestuia şi de rudele lui.
Procurorul a cerut ca, deşi Laurenţiu Constantin Aspru va beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă pentru că a optat pentru procedura simplificată, să primească totuşi o pedeapsă orientată spre maxim, având în vedere că fapta sa a fost una de violenţă extremă, omorând-o pe fată după ce a strâns-o de gât mai întâi cu mâinile şi apoi cu un cablu de la fierul de călcat.

Dragnea va candida din libertate la şefia PSD

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a fost prezent, ieri, la primul termen al apelului din dosarul "Fraude la referendum", discuţiile fiind amânate până în 23 noiembrie de completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). La ieşire, Liviu Dragnea a refuzat să facă declaraţii legate de dosarul său, arătând că nu vorbeşte despre cauza în care este judecat decât în faţa judecătorilor. Întrebat dacă va cere reaudierea unor martori sau audierea unor martori noi, dar şi dacă va prezenta probe suplimentare, Dragnea a răspuns: "Nu comentez şi nu o să spun lucruri din dosar aici. Ceea ce voi avea de spus, şi eu şi avocatul, vom spune numai în faţa instanţei".
Judecarea apelului în dosarul "Fraude la referendum" trebuia să înceapă ieri, însă mulţi dintre inculpaţi au solicitat instanţei să stabilească un nou termen, fie pentru pregătirea apărării, fie pentru a-şi putea angaja apărători, unii fiind reprezentaţi la primul termen de avocaţi din oficiu.

Imigranţii plătesc bani grei pentru un "buletin" romanesc

Un tânăr din Irak este cercetat penal după ce a fost prins la frontiera cu Ungaria, în vama Nădlac, încercând să iasă din ţară cu o carte de identitate românească falsă, pentru care ar fi plătit 4.700 de euro.  Irakianul călătorea în maşina unui român de 39 de ani, din Ilfov, iar documentul de identitate prezentat era românesc, însă, conform poliţiştilor de frontieră, nu îndeplinea condiţiile de formă şi fond al unuia autentic. Cei doi bărbaţi au fost conduşi la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră, pentru verificări, afându-se identitatea reală a irakianului, care este posesor al unui permis de şedere în România. Tânărul a declarat că şi-a procurat documentul fals de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaşte, contra sumei de 4.700 euro, deoarece intenţiona să ajungă într-un stat din Spaţiul Schengen. El este cercetat penal în stare de libertate pentru fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei. Totodată, şoferul român este cercetat pentru trafic de migranţi.

Parlamentarii ar putea rămâne fără maşini pentru deplasările în colegiu

Parlamentarii ar putea rămâne fără maşini pentru deplasări în colegiu, potrivit unei propuneri a Birourilor Permanente, înaintată, ieri, Comisiei de Statut. Vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a precizat că, dacă propunerea va fi votată, deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti sau judţul Ilfov vor putea primi lunar, pe durata mandatului, suma forfetară de 1400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, care reprezintă document justificativ.
"De asemenea, tot în aceste condiţii s-a stabilit şi modificarea articolului 45 alin. 3, în sensul în care, pentru cheltuielile de cazare se primeşte în continuare o sumă forfetară, fiecare parlamentar, indiferent unde va locui, în sensul închirierii unui spaţiu sau în cazul cazării la un hotel, să se încadreze în suma forfetară respectivă", a spus Ioan Chelaru. Întrebat despre cuantumul sumei forfetare pentru cazare, Ioan Chelaru a afirmat că suma pe care parlamentarii o vor primi în acest scop va fi 4600 de lei.

Majoritatea românilor, de acord cu impozitarea marilor averi

Majoritatea românilor consideră că alegerile parlamentare trebuie organizate simultan cu cele prezidenţiale şi sunt de acord cu impozitarea marilor averi, relevă un sondaj INSCOP. Potrivit barometrului, 85% dintre români au o părere bună despre iniţiativa de impozitare a marilor averi, 3,7% au o părere nici bună, nici proastă despre această iniţiativă, 7,5% declară că au o părere proastă despre acest proiect, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 3,8%. Totodată, 48,3% dintre respondenţi sunt de acord cu noua lege a salarizării bugetarilor, 24,6% au o părere nici bună, nici proastă despre acest demers, în timp ce 19,2% au o părere proastă.
În ceea ce priveşte introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate, 42,3% dintre cei intervievaţi au o părere bună, 21,3% au ales opţiunea "nici bună, nici proastă", iar 27,4% nu sunt de acord. Pe subiectul legat de autonomia Ţinutului Secuiesc, 7,1% dintre persoanele chestionate sunt de acord, 11,2% au o părere nici bună, nici proastă, iar 72,2% au o părere proastă. Totodată, 63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale la aceeaşi dată, 22,9% îşi exprimă dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 14,2%.
Legat de culoarea politică a Executivului, 30,4% dintre cei chestionaţi sunt de acord că actualul Guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL (faţă de 33,2% în luna iulie), 50% sunt în dezacord cu această afirmaţie, iar 19,6% ''nu ştiu'' sau ''nu răspund''. Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Adevărul, în perioada 10 — 15 septembrie.

Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Temperaturile medii lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, în următoarele trei luni, în timp ce regimul precipitaţiilor va fi unul excedentar atât în ultimele luni de toamnă, cât şi în prima lună de iarnă, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul octombrie - decembrie 2015, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În octombrie, temperaturile medii lunare vor înregistra valori peste norme în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice, stabilite la 9,6 grade Celsius.
În luna noiembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, cu excepţia sud-estului şi local sudului şi vestului ţării, unde acestea se pot situa peste normele climatologice ale perioadei, de 3,8 grade Celsius.
În prima lună de iarnă, estimările meteorologilor arată că temperatura aerului va avea valori termice în general apropiate de mediile multianuale, iar în sud-estul şi local în sudul şi vestul ţării vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit. Media multianuală a lunii decembrie, stabilită luându-se în calcul perioada 1981-2010, se situează la - 0,8 grade Celsius.
Pe de altă parte, cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii, iar în sud sub normele lunare, de 44,8 l/mp.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.