Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Analist: Organizatorii protestelor de la Chişinău pierd din credibilitate

Ziarul de Vrancea
18 sep 2015 596 vizualizări
Unul dintre fondatorii platformei "Demnitate şi Adevăr" critică strategia "totul sau nimic" adoptată de liderii protestelor

Platforma ”Demnitate şi Adevăr", organizatoarea protestelor antiguvernamentale ce au loc de aproape două săptămâni în centrul Chişinăului, pierde din credibilitate, iar cel mai mare risc în acest sens este dezamăgirea oamenilor care au ieşit la aceste acţiuni, a declarat analistul politic Oazu Nantoi, citat de agenţia IPN. "Platforma civică ar fi obţinut mult mai mult dacă ar fi clasificat revendicările după prioritate. Trebuia să le ia pe toate pe rând. Trebuiau să înceapă mai întâi cu demisiile unor şefi de instituţii, apoi să ceară demisiile din funcţiile cheie ale statului. Dar ei au cerut totul odată, demisii în lanţ. Aşa ceva este imposibil, iar conducerea statului nici nu-i ia în serios", a argumentat Oazu Nantoi, care este şi unul dintre fondatorii platformei, pe care a părăsit-o însă pentru a adera la formaţiunea fostului premier Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova).
Politologul consideră că nici alegerile anticipate nu pot să aibă loc acum. ''Îi admir pe aceşti oameni revoltaţi. Principala lor revendicare este desfăşurarea de alegeri anticipate. Dar acest lucru este imposibil. Constituţia nu permite. Să admitem că vor fi acum anticipate. Lucrurile nu se vor schimba. Republica Moldova va rămâne acelaşi stat captiv, afectat de corupţie. Cred că cei din platformă ar trebui să profite de timpul rămas şi să se pregătească de următorul scrutin'', a adăugat analistul de la Chişinău, citat de Agerpres.
Oazu Nantoi a ţinut să precizeze că societatea are nevoie de alternativă politică, însă anticipatele nu pot avea loc fără ca instituţiile statului să fie curăţate de corupţi.
Organizatorii protestelor de la Chişinău au fost vizaţi în ultimele zile de o serie de critici, mai multe organizaţii neguvernamentale, membre ale "Mişcării patriotice unioniste", acuzându-i joi de manipulare şi interese de grup, acuzaţii respinse de liderii platformei civice.

Macovei vrea revizuirea deciziei din dosarul cu Şova, pentru că a folosit un act falsificat

Monica Macovei spune că va cere în instanţă revizuirea deciziei din dosarul pe care Dan Şova i l-a intentat în 2009, precizând că solicitarea va avea la bază un act folosit de Dan Şova în instanţă, despre care procurorii DNA care l-au trimis în judecată susţin că a fost falsificat. "Informaţiile apărute în presă despre falsificarea actelor pe care Şova le-a depus în instanţă în procesul cu mine arată micimea morală a acestui personaj politic, un «jurist», care mai este şi senator, dispus să încalce legea şi să mintă judecătorii", susţine Macovei. Europarlamentarul menţionează că va informa CEDO, unde a depus o plângere după ce a pierdut procesul pe care i l-a intentat Dan Şova, "despre faptul că a depus acte false în instanţă". "Voi cere în România, imediat ce apare o decizie a judecătorilor în dosarul Ponta& Şova, deschiderea unui proces de revizuire, pe baza acestor noi informaţii şi a actelor depuse de Şova, despre care procurorii susţin că au fost falsificate. Minciunile şi ilegalităţile lui Şova nu pot rămâne nepedepsite", adaugă Monica Macovei.
Unul din cele 11 procese verbale pe care, potrivit procurorilor DNA, Dan Şova le-a falsificat pentru a le prezenta în apărarea sa în dosarul Turceni-Rovinari a fost folosit în procesul pe care acesta l-a intentat în 2009 Monicăi Macovei pentru calomnie.
Dan Şova a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA, în legătură cu contractele încheiate de casa de avocatură Şova şi Asociaţii cu complexurile Turceni şi Rovinari.
Dan Şova a câştigat procesul de calomnie intentat Monicăi Macovei, aceasta din urmă fiind obligată să îi plătească 10.000 de lei.

 PNL depune luni o moţiune de cenzură

Liberalii intenţionează să depună la începutul săptămânii viitoare o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. O discuţie în acest sens a avut loc, vineri, în cadrul Colegiul Director Naţional al PNL, întrunit la Poiana Braşov, susţin surse liberale.
Ultima moţiune de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost dezbătută în 12 iunie. Moţiunea a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a spus, vineri, că o eventuală moţiune de cenzură a PNL nu are şanse să fie votată, el susţinând că "nu moţiunea de cenzură a PNL poate să genereze sau nu o schimbare a lui Victor Ponta".

DNA: Declaraţiile lui Ponta aduc atingere independenţei justiţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă declaraţiile lui Victor Ponta despre dosarul în care a fost trimis în judecată aduc atingere independenţei justiţiei. Premierul a scris pe Facebook, joi, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată, că ”singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani”.
Astfel, cei 90 de procurori prezenţi vineri la Adunarea Generală a DNA au solicitat CSM să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.
”Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar”, arată DNA.
În solicitarea adresată CSM, procurorii consideră că ”afirmaţiile denigratoare” făcute de premier afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza, cât şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv - trimitere în judecată.

Fostul socru al lui Bălăşescu, găsit spânzurat într-o pădure

George Adrian Epaminonda Burchel, fostul socru al lui Mihail Bălăşescu şi principalul suspect în cazul uciderii acestuia, a fost găsit spânzurat într-o pădure din apropierea telecabinei din Buşteni, judeţul Prahova, au declarat vineri surse din Poliţie. Sursele citate au precizat că, din primele date ale anchetatorilor, rezultă că bărbatul găsit spânzurat în pădure este George Adrian Epaminonda Burchel, care s-ar fi sinucis. Maşina condusă de acesta, un Ford Focus argintiu, fusese găsită abandonată, luni dimineaţă, tot la Buşteni. Autoturismul avea roţile din spate dezumflate şi se afla pe strada Telecabinei din Buşteni, unde ar fi fost abandonată cu cel puţin trei zile înaintea datei la care a fost găsită, potrivit unor martori.
George Burchel ar fi lăsat unei rude un bilet în care anunţa că îl va omorî pe Bălăşescu şi că după aceea nu va fi de găsit. Acesta a fost iniţial localizat la Cheia, într-o zonă muntoasă, de unde şi-a sunat soţia şi a apelat numărul de urgenţă 112, anunţând că intenţionează să se sinucidă.
Tribunalul Ilfov a decis, pe 9 septembrie, emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele fostului socru al lui Mihail Bălăşescu, el fiind acuzat că l-a ucis, în noaptea de 3 spre 4 septembrie, pe fostul secretar adjunct al PNL. Potrivit procurorilor, în noaptea de 3 spre 4 septembrie, în timp ce se afla în locuinţa sa din oraşul Bragadiru, George Burchel l-a lovit de mai multe ori pe Mihail Bălăşescu, cu o vază în cap şi l-a sugrumat cu cinci coliere din plastic, acte ce au dus la moartea fostului secretar adjunct al PNL.
Avocata care l-a reprezentat pe Mihail Bălăşescu în procesul de partaj susţine că fostul secretar adjunct al PNL depusese mai multe plângeri la Poliţie împotriva fostei sale soţii şi a rudelor acesteia, care l-ar fi urmărit.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.