Național

Aurescu: Nu există sancţiuni pentru statele care refuză imigranţi

Ziarul de Vrancea
10 sep 2015 607 vizualizări
Anunţul Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi reprezintă doar o propunere şi Bruxelles-ul nu prevede sancţiuni în caz de refuz, susţine ministru de Externe n preşedintele Iohannis a criticat, ieri, birocraţia instituţiilor europene în dosarul refugiaţilor

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, prezent ieri la discuţii în Comisia parlamentară de Afaceri Europene, a precizat că, aşa cum au declarat premierul şi preşedintele, România nu poate primi un număr mai mare de refugiaţi decât capacitatea sa, insistând asupra faptului că planul Comisiei Europene conţine propuneri, iar aceste propuneri vor fi discutate la nivelul instituţiilor europene, un prim pas fiind discuţiile din cadrul Consiliului JAI care va avea loc luni, 14 septembrie. "Propunerile Comisiei sunt doar propuneri, ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere se desfăşoară pe 14 septembrie, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne", a declarat Aurescu.
Ministrul a afirmat că acestea vor fi analizate în şedinţa CSAT, care va avea loc săptămâna viitoare. "Din perspectiva României, aşa cum spunea şi primul ministru în luările de poziţie din zilele trecute, un stat nu poate să primească mai mult decât are capacitate efectivă de a primi şi de a integra social din aceste cifre de refugiaţi", a mai declarat ministrul.
Întrebat de jurnalişti dacă România riscă sancţiuni în cazul în care nu va respecta cota de peste 6000 de refugiaţi, ministrul a spus: "Eu nu am văzut în discursul sau planul preşedintelui CE menţionându-se sancţiuni. Există o idee în planul care a fost înaintat ieri ca statele care nu pot prelua momentan, e vorba despre o perioadă care este acolo indicată, de 12 luni, refugiaţi pe teritoriul lor din motive obiective, să plătească o compensaţie financiară de 0,002% din PIB, dar şi acest element este supus discuţiei şi negocierii statelor membre".
Aurescu a mai spus că refuză să facă speculaţii legate de evoluţia discuţiilor în cazul în care JAI decide că vor fi impuse cote obligatorii.

Oprea, trimis să spună "nu"

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat ieri că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene. Şeful statului a precizat că a discutat cu ministrul de interne, Gabriel Oprea, care va participa la Consiliul JAI, care va avea loc luni, 14 septembrie, iar "mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii". În opinia preşedintelui, cotele obligatorii "calculate într-un mod foarte birocratic", fără consultare, nu vor rezolva problema imigranţilor, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar "în această fază". "Aici nu vorbim de cifre. Este vorba de oameni, şi nu de piese care trebuie numărate, vorbesc de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, este vorba de o solidaritate europeană, iar România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferta de a primi un număr mare, pentru noi, de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie sau oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte, aş putea spune, fără a consulta statele membre", a conchis Iohannis.
România s-a angajat să preia 1785 de refugiaţi, însă CE a atribuit Bucureştiului o cotă de 6.351.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.