Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Nici un deces în familie nu l-a impresionat pe hrăpăreţul Oprescu

Ziarul de Vrancea
7 sep 2015 1071 vizualizări
Primarul Capitalei l-a chemat pe omul său de încredere să-i aducă o parte din mită chiar dacă acestuia tocmai în murise bunicul

Lipsa de empatie a lui Sorin Oprescu faţă de apropiaţi i-a grăbit sfarşitul. Procurorii DNA l-au prins sambătă noaptea pe primarul Capitalei cu banii marcaţi în ciuda faptului că omului său de încredere tocmai îi murise bunicul. Astfel, în ciuda decesului unei rude apropiate, Sorin Oprescu a stabilit cu presupusul mituitor ca acesta să vină cu banii sambătă seara, în jurul orei 19.00 - 19.30, potrivit referatului procurorilor. "În dimineaţa zilei de 05.09.2015 inculpatul Oprescu Sorin s-a întâlnit cu (.....) şi, deşi a aflat că bunicul acestuia tocmai decedase, a stabilit ca (.....) să-i remită suma de bani în aceeaşi zi, la o întâlnire ce urma să aibă loc în jurul orei 19.00 - 19.30 la imobilul aparţinând Primarului („Vai de capul...!  Ne vedem mai pe seară atunci, acolo?. Mă gândesc că un 7, ca să nu ... mai ales ... 7 e bine?)”, se arată în referatul DNA.

Pedepsit de Regele Mihai, verificat de ANI

Averea lui Sorin Oprescu este verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), au declarat, ieri, surse din instituţie, care au precizat că ANI s-au autosesizat după arestarea primarului. Potrivit legii, verificările vizează averea acumulată în timpul mandatului sau mandatelor, cât şi timp de trei ani după încheierea ultimului mandat.
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2014, primarul Capitalei deţine două terenuri intravilane, în Ciolpani şi în Predeal, o vilă şi un apartament, precum şi obiecte de artă, de cult şi bijuterii în valoare de 81.000 de euro, iar în conturi are aproximativ 129.000 de lei şi 38.000 de dolari. Oprescu primeşte anual o indemnizaţie de primar în valoare de 79.512 lei, un salariu de profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie de 61.048 de lei şi o indemnizaţie din partea Academiei de Ştiinţe Medicale de 6.424 de lei. Totodată, el mai încasează, din două contracte de concesiune, 8.000 de lei şi respectiv 597.400 de lei şi 20.500 de euro.
Potrivit declaraţiei, primarul nu deţine autoturisme sau alte bunuri mobile, nu are plasamente, investiţii sau împrumuturi şi nici datorii.
Regele Mihai a decis retragerea calităţii de membru al Ordinului Coroana României, în grad de Ofiţer, primarului general al Capitalei, a anunţat, ieri, Casa Regală.

Fostul şofer a cerut mită peste 850.000 de lei

Cristian Stanca, fostul şofer al primarului Capitalei, alături de o persoană din conducerea Primăriei, ar fi cerut de la patru oameni de afaceri peste 850.000 de lei, în schimb urmând să fie viraţi firmei denunţătoare banii pentru lucrările executate la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti.
Astfel, DNA a anunţat ieri că în dosarul lui Sorin Oprescu au fost reţinute cinci persoane - Cristian Stanca, fostul şofer al primarului general, omul de afaceri Claudiu Bengalici, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului şi Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei.
Procurorii DNA spun că în perioada mai-august 2015, Cristian Stanca, împreună cu o altă persoană care deţinea o funcţie de conducere în aparatul primarului Capitalei, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626,5 de lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro. ”În aceste circumstanţe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituţiei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului suma necesară pentru ca această din urmă instituţie să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii”, notează procurorii anticorupţie

Nesimţirea lui Tăriceanu: Nu e admisibil ca un politician să depindă de un denunţător

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri că Parlamentul trebuie să modifice urgent legea pentru a elimina "abuzurile unor magistraţi", în contextul arestării primarului Oprescu. "Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile şi abuzurile unor magistraţi şi interferenţa neavenită în actul de Justiţie a unor instituţii din afara autorităţii judecătoreşti", a spus Tăriceanu, preşedintele Senatului lansând o invitaţie către toate partidele parlamentare la negocieri pentru adoptarea unui program legislativ de urgenţă privind justiţia. "Doresc să fie limpede: lupta anticorupţie trebuie continuată, dar nu e admisibil ca stabilitatea în funcţii înalte şi reputaţia politicienilor să atârne de declaraţiile vreunui denunţător aflat, eventual, în penitenciar şi care ar spune orice ca să mai scape din pedeapsă", a spus Tăriceanu. Referitor la cazul primarului general, preşedintele Senatului a spus că ar putea găsi tot felul nepotriviri în derularea acţiunilor DNA care au dus la arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu. "Aş putea să mă transform în detectiv amator şi să găsesc tot felul nepotriviri în derularea acţiunilor DNA care au dus la arestarea preventivă a primarului Oprescu: flagrantul nu a fost flagrant, aparatul de bruiere a telefoanelor nu a fost găsit, dacă DNA a întocmit de 2 ani dosare penale pe numele lui Oprescu, pentru ce a aşteptat atât, dacă Oprescu a luat mită 1 milion de euro în mai multe tranşe, aşa cum declară un denunţător aflat în cercetare penală. Din nou, de ce a aşteptat DNA atâta vreme?", a mai spus Tăricenau.

Doar pensionarii mai cred în inculpatul Ponta

Scăderea încrederii în preşedintele Klaus Iohannis, aprecierea economiei ţării, precum şi faptul că dreapta ar strânge 48% din voturi, iar stânga 45%, reprezintă principalele concluzii ale unei analize comparative pe baza sondajelor Centrului de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI) realizate în cursul anului 2015. Evoluţiile privind încrederea în Klaus Iohannis, Victor Ponta şi Traian Băsescu, principalii politicieni luaţi în calcul de CSCI, este diferită. Încrederea în Iohannis a scăzut mult mai puternic decât cea în Ponta, dar rămâne la peste 50% în august. Analiza pe baza datelor celor trei sondaje relevă că a scăzut mai ales încrederea puternică în Iohannis.
Scăderea încrederii în Victor Ponta a avut loc imediat după ce tema inculpării sale a explodat în mass-media, nivelul actual fiind de 36%.
Încrederea în Traian Băsescu rămâne aproximativ constantă (17-18%). Pare să existe o uşoară scădere a procentului celor puternic anti-Băsescu (de la 69% în primăvara la 60% în august).
Încredere în Klaus Iohannis şi Victor Ponta, pe segmente, a fost şi ea analizată. În cazul lui Iohannis, în martie toţi aveau cam acelaşi nivel foarte ridicat de încredere (80%). Pensionarii au avut un traseu distinct faţă de celelalte categorii, cu un val de scădere în iunie şi altul în august, când ajung la nivelul de 40%. Printre muncitori, tineri şi intelectuali, scăderea încrederii în Iohannis a fost paralelă şi mai puţin bruscă, dinspre 80% spre 65%. Tabloul din august arată o imagine aproape în oglindă, cu pensionarii cu încredere multă în Victor Ponta şi mai puţină în Iohannis şi celelalte categorii cu o situaţie inversată. Pensionarii au avut un nivel relativ constant de apreciere pentru Victor Ponta, în jur de 55%. În toate celelalte grupuri este sub 50%. După scandalul cu DNA, au avut loc scăderi ale încrederii în iunie şi august mai ales printre muncitori şi tineri. Printre intelectuali a existat o scădere la începutul lui iunie şi apoi a scăzut mai lent, dar constant.

Vremea răcoroasă în următoarele două săptămani

Vremea se va răci uşor în următoarele zile la nivelul întregii ţări, temperaturile medii maxime situându-se la 20 de grade Celsius, iar după 10 septembrie se vor semnala ploi pe arii extinse, conform prognozei pentru perioada 7 - 20 septembrie, publicată ieri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Moldova, valorile termice diurne se vor menţine, în general, în limite normale climatologic pentru această perioadă. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când se vor consemna medii ale maximelor diurne de 21 — 23 de grade şi ale minimelor nocturne de 9 — 11 grade. Între 14 şi 16 septembrie, vremea se va încălzi spre valori medii de 25 de grade ziua şi 16 grade noaptea, pentru ca, la finalul intervalului de prognoză, regimul termic să redevină normal. Ploi slabe cantitativ se vor semnala aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar numai izolat, şi doar în jurul datei de 12 septembrie va ploua pe arii extinse.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.