Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Rămanem din ce în ce mai puţini în ţară

Ziarul de Vrancea
4 sep 2015 653 vizualizări
Peste 184.000 de cetăţeni au plect din ţară, în 2014, majoritatea fiind femei, iar numărul celor care au părăsit ţara l-a depăşit pe cel al persoanelor care au venit în Romania, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Preşedintele INS a precizat că scăderea cea mai mare a populaţiei Romaniei s-a produs imediat după momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2008, cand s-a înregistrat cel mai mare flux de emigranţi la nivelul Romaniei, iar consecinţele se văd deja în piaţa forţei de muncă. "Un subiect important în demografie este cel al migraţiei internaţionale. Pentru anii 2013-2014 au emigrat mai multe femei decat bărbaţi. La nivelul celor doi ani, ponderea feminină este în jur de 55 la sută. Este o schimbare de comportament la nivelul populaţiei, pentru că la începutul anilor 2000 era invers. La nivelul celor care vin, tendinţa este inversă, adică vin mai mulţi bărbaţi. O caracteristică interesantă este că avem mai mulţi emigranţi în grupa de varsrtă 20 - 50 de ani", a spus Tudorel Andrei.  El a mai precizat că cifrele provizorii pe care INS le are pentru anul 2014 indică o diferenţă de 42.177 de persoane între plecările şi sosirile din ţară. Astfel, în total 184.603 de persoane au emigrat anul trecut, iar alte 142.426 sunt înregistrate ca imigranţi, iar populaţia rezidentă a Romaniei număra, la 1 ianuarie 2015, 19.861.408 de persoane.  Preşedintele INS a precizat că dezechilibrele demografice sunt mult mai greu de corectat chiar şi decat cele economice. "Din păcate, dezechilibrele din demografie nu pot fi contracarate într-o perioadă scurtă de timp şi aceste dezechilibre nu apar din cauza unor schimbări economice sau politice într-o perioadă scurtă de timp. Sunt dezechilibre care se formează şi se accentuează pe o perioadă lungă de timp. Schimbarea demografică majoră la nivelul populaţiei Romaniaiei a fost marcată la nivelul anilor 1990", a explicat Tudorel Andrei.  Acesta a precizat că sunt mai mulţi factori importanţi care au dus la actualele schimbări demografice, primul fiind cel al tranziţiei demografice, care e diferită total de tranziţia economică.  "Toate ţările au trecut prin această tranziţie demografică şi au încheiat-o la începutul secolului XX, cand Romania avea o populaţie tanără. Fenomenul de tranziţie demografică a fost încetinit în perioada economiei planificate, din cauza unor măsuri artificiale de creştere a natalităţii şi, implicit, de creştere a populaţiei. Toate aceste intervenţii artificiale pot fi văzute în instoria Romaniei de după 1990", a spus preşedintele INS. Tudorel Andrei a precizat că începutul tranziţiei a marcat un alt comportament şi la nivelul fiecărui individ, la nivelul fiecărei familii. Astfel, dacă la începutul secolului XX, numărul de copii născuţi de o femeie în perioada fertilă era de 5,9, în 1989 s-a ajuns la 2,2 copii, iar astăzi - 1,4 copii la o femeie aflată în perioada fertilă.

Vanghelie a dat 2.000 de euro şi a devenit tătic

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a lăudat sistemul medical romanesc, arătand că naşterea fetiţei sale a avut loc fără niciun fel de problemă, că a plătit 2.000 şi ceva de euro, dar după 15 minute de la naştere Oana Mizil se putea juca pe calculator. Marian Vanghelie a fost, vineri, la Tribunalul Bucureşti, însoţit de avocatul său, pentru a formula cereri şi excepţii privind rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată de procurorii DNA. La o întrebare a jurnaliştilor legată de premierul Victor Ponta, Vanghelie a răspuns: "Nu vreau să vorbesc de băiatul ăsta deloc. Stricăm evenimentele...". El a precizat că iubita sa, Oana Mizil, care a născut joi o fetiţă, primul copil al cuplului, se simte bine. Totodată el a felicitat medicii şi asistentele care s-au ocupat de ea, la spitalul Sanador, şi a precizat că se poate naşte şi în Romania. "Oana se simte foarte bine, se poate şi în Romania... Am dat 2.000 şi ceva de euro, dar, spre exemplu, după 15 minute, Oana se putea juca pe calculator, verifica mesajele de pe Facebook", a spus Vanghelie. Întrebat de unde are bani şi dacă munceşte, acesta a glumit arătand că îşi caştigă existenţa din "know-how". "Nu am avut timp să-mi iau un job pană acum, dar lucrez", a mai spus Vanghelie. Oana Mizil a născut, joi, la spitalul Sanador din Capitală, prin cezariană, o fetiţă care va fi botezată Maria. Vanghelie a precizat că s-a mutat cu familia în casă nouă, unde a fost amenajată camera fetiţei. "Naşterea unui copil este un dar nepreţuit. Astăzi, eu şi Oana am devenit părinţii unei minunate fetiţe pentru care le suntem recunoscători lui Dumnezeu şi medicilor. Maria este o fetiţă de nota 10! Vă mulţumim tuturor celor care ne-ati felicitat şi, la randul nostru, vă transmitem un gand bun", a scris ulterior Marian Vanghelie pe contul său de Facebook, postand şi cateva fotografii.

Băsescu nu vrea refugiaţi în ţară

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că Romania ar face o mare greşeală dacă ar ceda şi ar accepta pe teritoriul său refugiaţi, ”oameni despre care nu ştie nimic”, susţinand că ”atunci cand eşti şef de stat în loc de inimă trebuie să ai uneori o piatră”. ”Nu sunt un om fără suflet, îi văd şi eu cat de chinuiţi sunt, dar cand eşti şef de stat în loc de inimă trebuie să ai uneori o piatră. Noi trebuie să ne menţinem propria noastră procedură. Noi nu avem de ce să primim artificial 1.700 sau 7.800 de cetăţeni despre care habar n-avem care este felul lor de a fi. Intrăm în zona unei chestiuni majore de securitate pentru Uniunea Europeană şi avem obligaţia să distrugem capacităţile de transport peste mare înainte ca ele să plece de la cheu, cand nu au oameni pe ele”, a declarat Traian Băsescu la Digi 24. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că se va discuta în CSAT referitor la numărul de refugiaţi pe care îl poate primi Romania, adăugand că la graniţă s-au luat "măsurile necesare". Întrebat dacă a fost stabilită o cotă de refugiaţi pe care Romania îi poate primi, Ponta a spus că acest lucru se va discuta în Consiliul Suprem de Apărare a ţării.

Un laureat Nobel a fost decorat de Iohannis

Cercetătorul de origine romană Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie în anul 2014, a fost decorat, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul "Steaua Romaniei" în grad de Mare Cruce, acesta declarand că momentul este unul special, care îl "mişcă profund". Distincţia a fost oferită de preşedinte pentru realizările ştiinţifice ale lui Stefan Hell, dar şi pentru promovarea imaginii Romaniei.  Klaus Iohannis a spus că îi face "deosebită plăcere" să înmaneze această decoraţie. La randul său, Stefan Hell s-a arătat onorat de invitaţia preşedintelui Iohannis şi de distincţia acordată.  "Doresc să vă mulţumesc pentru deosebita onoare pe care mi-o faceţi. (...) Să primesc astfel de onoruri după mulţi ani de muncă este o mare plăcere, dar să primesc această decoraţie din partea ţării în care m-am născut, direct din mainile preşedintelui, este ceva foarte special, care mă mişcă profund", a spus laureatul premiului Nobel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.