Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Poliţistul care a muşamalizat un accident auto scapă de arest

Ziarul de Vrancea
24 aug 2015 865 vizualizări
Daniel Piştea, adjunctul de la Brigada Rutieră a Capitalei va fi cercetat în stare de libertate

Tribunalul Bucureşti a decis, ieri, ca Daniel Piştea, adjunctul de la Brigada Rutieră a Capitalei, să fie cercetat în stare de libertate în dosarul privind muşamalizarea unui accident rutier produs de comisarul Marius Maghiari, decizia instanţei fiind definitivă. Tribunalul Bucureşti (TB) a judecat, ieri, contestaţia făcută de procurorii Parchetului de pe langă Judecătoria Sectorului 1 împotriva deciziei JS1 care a respins propunerea de arestare preventivă a lui Daniel Piştea şi a altor şapte poliţişti anchetaţi în acest caz şi a stabilit ca doar Marius Maghiari să fie pus sub control judiciar. Instanţa a hotărat ca ofiţerul să fie cercetat în continuare în stare de libertate, decizia fiind definitivă. Tribunalul Bucureşti a decis, pe 18 august, ca Marius Maghiari să fie cercetat în continuare sub control judiciar, cu o nouă obligaţie - aceea de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi. Totodată, ceilalţi şase poliţişti inculpaţi în dosar au fost plasaţi şi ei sub control judiciar. Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au reţinut, pe 31 iulie, pe Marius Maghiari, şef în cadrul unui serviciu de la Brigada Rutieră a Capitalei, pe Daniel Piştea, adjunct al aceleiaşi instituţii, pe colegii acestora Liviu Daniel Canea şi Auraş Eugen ţuţui, precum şi pe Ion Daniel Bocan, şeful Secţiei 2 Poliţie, Mihăiţă Georgică Anghel, Ovidiu Gheorghe Sanfira şi Marian Lupu Pasăre, toţi de la Secţia 2. Marius Maghiari este acuzat că ar fi accidentat cu maşina o femeie, dar incidentul ar fi fost încadrat ca accident de muncă. Ceilalţi şapte poliţişti sunt suspectaţi că l-ar fi ajutat pe Maghiari, astfel încat fapta să nu fie încadrată ca accident rutier. Judecătoria Sectorului 1 a respins, pe 1 august, propunerea procurorilor de arestare preventivă şi a decis cercetarea lui Maghiari sub control judiciar şi a colegilor săi în libertate. Judecătorul a arătat că singurele infracţiuni cu privire la care există o suspiciune rezonabilă că ar fi fost săvarşite de Maghiari sunt cele de părăsire a locului accidentului, fapte pentru care doar în situaţii excepţionale în practica judiciară s-a dispus arestarea preventivă, mai ales că în acest caz nu este vorba de un accident rutier care să fi condus la decesul victimei. Totodată, potrivit motivării deciziei, faptul că Marius Maghiari şi-a transportat imediat victima la spital şi i-a urmărit evoluţia dimnuează într-o anumită măsură gradul de pericol social al faptei.

Discuţiile privind majorarea salariilor profesorilor au murit în faşă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, ieri, la finalul discuţiilor de la Guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amanare a discuţiilor pană în 15 septembrie, cand vor putea fi ”elemente concrete”. Întrebat de jurnalişti care este efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că este similar cu cel făcut pentru medici. "Eforul bugetar pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor este de 1,6 miliarde lei, echivalentul majorării cu 25% a veniturilor medicilor", a spus ministrul Educaţiei. El a mai menţionat că se încearcă creşterea salariilor chiar din această toamnă şi că se vor avea în vedere atat prevederile acordului din 2014, cat şi aprobarea Legii salarizării. "Se discută finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizării. Teoretic ar fi posibil alocarea majorărilor în avans, dacă aceasta ar fi aprobată de Parlament pană la 1 noiembrie. Încercăm, de asemenea, plata în avans a salariilor prevăzute în acordul cadru din 2014", a spus Cîmpeanu. La randul lor, reprezentanţii sindicatelor din educaţie au declarat că a avut loc o primă etapă a negocierilor şi încă nu s-a stabilit ceva. Cu toate acestea, ei au apreciat disponibilitatea la dialog arătată de Executiv. "Guvernul Romaniei doreşte ca sănătatea şi educaţia să meargă în acelaşi timp în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Legat de Legea salarizării, vom avea o întalnire săptămana viitoare cu doamna Rovana Plumb (ministrul Muncii, n.r.) pentru a vedea dacă agreează propunerile noastre care sunt net superioare celor pe care ni le-a făcut Ministerul Muncii şi am solicitat ca prevederile din acordul pe care l-am făcut anul trecut să fie aplicate în avans. Vom avea o nouă rundă de negocieri cu Guvernul pe 14 sau pe 15 septembrie", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadar.


Milionarul turc care a omorat un poliţist roman e acuzat de omor calificat

Omul de afaceri turc Abdullah Atas a fost dus, ieri, din arest la Parchetul Tribunalului Bucureşti, pentru a fi anunţat că este acuzat de omor calificat, după ce a intrat cu maşina în poliţistul Gheorghe Ionescu, iar acesta a decedat, după trei săptămani în care a fost în comă. Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti l-au citat pe Abdullah Atas să se prezinte luni, pentru a i se aduce la cunoştinţă că i-a fost schimbată încadrarea din tentativă de omor în omor calificat. Încadrarea juridică a faptei a fost schimbată după ce poliţistul Gheorghe Ionescu, de la Brigada Rutieră a Capitalei, a murit vineri, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din cauza rănilor foarte grave pe care le-a suferit cu aproape trei săptămani în urmă, cand omul de afaceri turc l-a lovit intenţionat cu maşina, refuzand să oprească pentru un control, întrucat se urcase băut la volan. Pentru acuzaţia de omor calificat, Abdullah Atas riscand o pedeapsă între 15 şi 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă, au declarat surse judiciare. Accidentul în urma căruia poliţistul Gheorghe Ionescu a murit s-a produs în 2 august, în jurul orei 03.30, în zona intersecţiei străzii Nicolae Caramfil cu şoseaua Pipera, unde acesta se afla împreună cu alţi agenţi de la Brigada Rutieră a Capitalei, pentru un control în trafic. Poliţistul i-a făcut semn lui Abdullah Atas să oprească maşina pe care o conducea, omul de afaceri turc a încetinit, dar cand a ajuns în dreptul lui Gheorghe Ionescu, a accelerat şi l-a lovit. Gheorghe Ionescu a fost tarat pe capotă pe o distanţă aproximativ 350 de metri, apoi a fost aruncat pe şosea la 10 metri. Anchetatorii au stabilit că şoferul avea o alcoolemie de 1,65 la mie şi mergea cu o viteză de 180 - 200 de kilometri la oră. Gheorghe Ionescu a fost internat atunci la Spitalul Floreasca.Gheorghe Ionescu avea 44 ani şi lucra de 23 de ani în Ministerul Afacerilor Interne. Poliţistul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Student la Medicină băut bine, prins în timp ce gonea cu 114 km/h

Un tanăr de 23 de ani, student la Facultatea de Medicină, este cercetat de poliţiştii constănţeni, după ce a fost prins în timp ce conducea un autoturism cu peste 100 de kilometri la oră în staţiunea Mamaia, avand o alcoolemie de unu la mie. Potrivit poliţiştilor, duminică, Mahmud B., student la Facultatea de Medicină, a fost prins de poliţişti conducand un autoturism Audi cu 114 kilometri la oră, în staţiunea Mamaia. El a fost oprit de oamenii legii şi testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, după recoltarea probelor de sange, alcoolemia a fost stabilită la unu la mie. Luni, tanărul a fost prins din nou de poliţişti conducand pe strada Dispensarului din municipiul Constanţa, deşi avea permisul auto suspendat. El este cercetat în libertate de poliţiştii de la Serviciul Rutier Constanţa.

Un ucigaş roman evadat în Italia, prins în Hunedoara

Un roman în varstă de 29 de ani care, la începutul lunii a evadat dintr-un spital de psihiatrie din Italia după ce şi-a ucis soţia în faţa copiilor, a fost prins, ieri, în localitatea hunedoreană Călan. Poliţiştii hunedoreni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat, luni, la Călan, un bărbat de 29 de ani, căutat de autorităţile italiene, de la începutul lunii august, după ce evadase dintr-un spital de psihiatrie din Italia, potrivit Poliţiei Romane. Potrivit unor surse din Poliţie, bărbatul, pe nume Lucian Valcelian, a fost reţinut în februarie, în Italia, după ce şi-a omorat soţia cu o bată, în faţa copiilor. În urma expertizei medicale, s-a constatat că acesta nu are discernămant din cauza unor probleme psihice grave şi a fost internat într-un spital din Mantova, în apropiere de Verona. Acesta a evadat însă din spital şi, în lipsa unui mandat de arestare emis pe numele său, a putut să călătorească liber. Drept urmare, pentru a putea să-l reţină, poliţiştii romani au solicitat autorităţilor italiene să emită pe numele lui Valcelian un mandat european de arestare, acesta urmand să fie prezentat Curţii de Apel Alba, pentru confirmarea măsurii.

Institutul Cantacuzino are un nou manager

Directorul general al Unifarm, Adrian Ionel, numit manager al Institutului Cantacuzino, a declarat ieri, că are speranţa că în doi ani institutul va deveni funcţional, dar susţine că pentru aceasta este nevoie de sprijin politic şi financiar. "Am fost numit manager al Institutului Cantacuzino în 12 august. Într-un fel, coordonez în continuare şi activitatea Unifarm, pe care cu multă trudă am reuşit să o aduc la bună funcţionare. Am speranţa ca în doi ani Institutul Cantacuzino să fie funcţional, dar pentru aceasta este nevoie de susţinere politică şi financiară consecventă multianuală. Fără o astfel de susţinere, nu voi continua activitatea", a spus Adrian Ionel. Noul manager al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" a precizat că a început deja o analiză a situaţiei institutului. "Cred că am nevoie de o lună pentru a analiza stadiul lucrărilor, calitatea acestora, pierderile pe care le are Institutul Cantacuzino. Trebuie să analizez, de asemenea, ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat. Dar, revin, nu voi continua fără susţinere politică şi financiară multianuală", a mai spus Adrian Ionel.
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.