Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Salariile debutanţilor din învăţămant cresc cu doar 41 de lei

Ziarul de Vrancea
21 aug 2015 898 vizualizări
Banii ce vor fi primiţi în plus de profesorii care abia intră în sistem vor ajunge pentru circa două kilograme de carne

Salariul unui profesor debutant este în prezent de 830 de lei şi va ajunge la 871 de lei după majorarea de 5 la sută prevăzută pentru 1 septembrie, arată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămant (FSLI), într-un comunicat. Potrivit FSLI, apelul către guvernanţi de a se găsi o soluţie pentru majorarea suplimentară a salariilor din învăţămant, înainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, avand în vedere ceea ce se întamplă în acest moment în domeniul salarizării din sectorul bugetar şi nu numai. În acest moment salariu minim brut pe ţară este de 1050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 la sută de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr..83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.r.) pentru învăţătorul debutant şi la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.r.) pentru profesorul debutant. Conform deciziei Guvernului Romaniei, începand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, mai spune FSLI. "În aceste condiţii, este imperios necesar ca executivul să găsească soluţii de majorare suplimentară, fată de cea prevăzută de lege, a salariilor în învăţămant cu cel puţin 15%, înainte de această dată, astfel încat un cadru didactic să nu aibă aceeaşi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învăţător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puţin peste salariul minim brut pe economie", se mai spune în comunicat. FSLI precizează că are 176.000 de membri, cu care apără drepturile şi interesele a 62 la sută din salariaţii sistemului de învăţămant preuniversitar. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că luni se va întalni cu sindicatele şi cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizand că vor cere o nouă creştere de 10 - 15 la sută, pentru ca majorarea să fie de 25 la sută pană la sfarşitul anului.

Iată motivele pentru care cazul Rarinca se rejudecă

Prezumţia de imparţialitate a judecătoarei Risantea Găgescu, ce a făcut parte din completul care a achitat-o pe Mariana Rarinca, a fost afectată puternic de respingerea candidaturii magistratului la interviul de promovare la ICCJ, potrivit motivării CAB la decizia de rejudecare a procesului. Curtea de Apel Bucureşti a admis, pe 17 august, cererea prin care DNA a solicitat anularea deciziei definitive de achitare a Marianei Rarinca, acuzată de şantajarea şefei ICCJ Livia Stanciu, procurorii motivand această cale extraordinară de atac cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat judecătoarea Risantea Găgescu, din completul de judecată de la CAB. Judecătoarea Risantea Găgescu a candidat în 2014 pentru un post de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost respinsă de o comisie din care făcea parte şi şefa ICCJ, Livia Stanciu. În cadrul interviului, cele două judecătoare ar fi avut un schimb dur de opinii juridice, după ce Risantea Găgescu ar fi afirmat că nu se oboseşte să facă cercetare judecătorească şi să administreze probe şi mai bine achită un inculpat dacă nu este sută la sută sigură de vinovăţia lui, potrivit stiri.tvr.ro. Completul de la CAB care a aprobat cererea DNA arată în motivarea deciziei că nu intră în competenţa şi preocupările sale aprecierea prestaţiei candidaţilor la susţinerea interviurilor de promovare la ICCJ, dar că are obligaţia de a analiza susţinerile din cuprinsul contestaţiei în anulare, cat şi susţinerile intimaţilor referitoare la problematica interviului susţinut de judecătoarea Risantea Găgescu. "Respingerea candidaturii acestui magistrat la interviul de promovare la ICCJ de către plenul CSM din care făcea parte şi persoana vătămată (Livia Stanciu, n.r.) în condiţiile în care aceasta din urmă a formulat puţine întrebări dar care au generat însă răspunsuri ce reliefau confuzii severe între diferite instituţii de drept fundamentale din partea persoanei intervievate, coroborat cu elementele de tehnică juridică menţionate anterior, afectează însă puternic prezumţia de imparţialitate de care trebuie să se bucure un magistrat atunci cand soluţionează o cauză", notează judecătorii de la CAB în motivarea deciziei de admitere a contestaţiei DNA. Totodată, magistraţii demontează susţinerile colegilor lor de la CAB din motivarea deciziei de achitare.

O asistentă medicală a murit în timpul serviciului

Conducerea Spitalului Municipal Lugoj a declanşat o anchetă internă după ce o asistentă medicală, în varstă de 59 de ani, a făcut un accident vascular cerebral în timpul programului de lucru, rezultatele urmand să fie transmise Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş. Şeful Serviciului securitate în muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiş, Aurel Pepu, a declarat, ieri că reprezentanţii Spitalului Municipal Lugoj au deschis o anchetă în cazul unei asistente medicale, angajată a unităţii, care a făcut un accident vascular cerebral în timpul programului de lucru, cel mai probabil din cauza suprasolicitării. ”Am fost sesizaţi de Spitalul Municipal din Lugoj imediat după ce s-a întamplat, iar spitalul are obligaţia ca în termen de cinci zile să anunţe ITM, ceea ce s-a şi întamplat, cum spuneam, şi mai are alte cinci zile la dispoziţie pentru cercetare. La finalul acestui termen trebuie să ni se comunice rezultatul, conform procedurilor”, a spus Aurel Pepu.

Gheorghe Flutur mai vrea un mandat în fruntea CJ Suceava

Secretarul general al PNL, senatorul Gheorghe Flutur, a anunţat, ieri, că va candida la Consiliul Judeţean Suceava şi vrea să fie "locomotiva" partidului în judeţ, astfel încat PNL să obţină majoritatea în CJ Suceava, iar el să se întoarcă în funcţia de preşedinte al CJ. Gheorghe Flutur a spus, într-o conferinţă de presă, că Delegaţia Permanentă a PNL Suceava i-a cerut să candideze şi şi-a asumat această candidatură pentru a pune în practică marele proiect de dezvoltare a judeţului pe care l-a început în mandatul 2008-2012. "Suntem la mai puţin de un an de alegerile locale. Am intrat în linie dreaptă pentru caştigarea Consiliului Judeţean Suceava şi a unui număr majoritar de primării, ca să putem să guvernăm acest judeţ", a spus Flutur. El a anunţat că proiectul de dezvoltare a judeţului Suceava va începe cu relansarea programului iniţiat în mandatul 2008-2012, exprimandu-şi nemulţumirea că multe proiecte începute în mandatul său au fost blocate, nu au fost finanţate sau se derulează încet.


Administraţia Prezidenţială îşi motivează achiziţiile de echipamente de securitate

Administraţia Prezidenţială precizează, referitor la decizia de înlocuire a echipamentelor de control de securitate de la punctele de acces în Palatul Cotroceni, că termenul de utilizare a aparatelor aflate acum în funcţiune este depăşit şi că nu este vorba de o măsură de securitate suplimentară. Departamentul Comunicare Publică al Administraţiei Prezidenţiale a transmis ieri o serie de precizări "în legătură cu informaţiile apărute în mass-media referitoare la demararea procedurii de achiziţie a unor mijloace de control tehnic antiterorist" de către această instituţie. "Administraţia Prezidenţială desfăşoară o procedură normală în baza Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, nefiind vorba de o măsură de securitate suplimentară. Actualele echipamente tehnice de control antiterorist au fost puse la dispoziţia Administraţiei Prezidenţiale de către Serviciul de Protecţie şi Pază încă din perioada 1998-2001, fiind în funcţiune şi în acest moment. În conformitate cu H.G. nr. 2139/2004, durata normală de utilizare/funcţionare a echipamentelor folosite în punctele de control acces pietonal este de 8-12 ani. În aceste condiţii, termenul de utilizare a actualelor echipamente este depăşit", menţionează sursa citată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.