Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Bica: Sper să nu am soarta doamnei Rarinca

Ziarul de Vrancea
20 aug 2015 987 vizualizări
Alina Bica a declarat, ieri, că speră să nu aibă soarta Marianei Rarinca, care a fost achitată, dar apoi a venit "unica cerere de contestaţie în anulare făcută vreodată de un parchet pentru incompatibilitate neinvocată în timpul judecăţii", care este "abominabilă şi ţine de Burundi".

Fostul procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alina Bica a spus, la ieşirea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat cererea sa de ridicare a măsurii controlului judiciar, că urmează o perioadă în care aşteaptă să fie auzită şi să dea declaraţii în dosarele în care este judecată. "Aştept să fiu auzită şi sunt sigură că lucrurile vor sta altfel, pentru că unde nu sunt lucruri, nu ai cum să le constaţi. Şi cred că sunt singurul inculpat din lumnea asta care a primit mită un bun pe care mituitorul nu-l avea la momentul la care a săvarşti fapta. Nu doresc nimănui lucrul ăsta, nu doresc să comentez lucrul ăsta, e dureros", a spus Alina Bica. Ea a ţinut să mai spună că speră să nu aibă soarta Marianei Rarinca, să obţină o soluţie de achitare apoi procurorii să ceară anularea decizie. "Să mă trezesc că cineva vine, pe urmă, cu unica contestaţie în anulare făcută vreodată de un parchet pe un motiv de incompatibilitate neinvocat în cursul judecăţii", a adăugat fosta şefă a DIICOT. "Este abominabil şi ţine de Burundi. Cred că numai într-o ţară din lumea a treia se poate întampla aşa ceva. Îmi pare atat de rău de doamna aceea (Mariana Rarinca, n.r.). Nu o cunosc, am citit rechizitoriul, bănuiesc că am o opinie avizată", a mai spus Bica. Întrebată dacă se gandeşte să o apere ca avocat, Alina Bica a răspuns: "Are cine să o apere, nu are nevoie de mine. Problema este de drept şi de cat de stabil te simţi într-o anumită ţară". În legătură cu cererea ei de a profesa ca avocat, Alina Bica a spus că aşteaptă decizia Consiliului Baroului Dolj, precizand că trebuie să lucreze, pentru că de nouă luni nu are o sursă de venit.

CSM cere politicienilor şi presei să lase justiţia în pace

Conducerea CSM spune că politicenii şi presa ar trebui să nu mai comenteze excesiv dosarele penale, pentru că justiţia se înfăptuieşte prin instanţe şi să nu mai exprime opinii "dictate de conjucturi socio-politice sau de interese de grup", care ar putea atenta la demnitatea şi imaginea persoanei.  "Avand în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public, privitoare la unele cauze penale aflate în instrumentarea parchetelor sau aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, precum şi potenţialul de direcţionare a emoţiei publice, prin instrumente media, spre zone improprii unui stat de drept şi unei democraţii corect înţelese, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii reaminteşte că, potrivit Constituţiei Romaniei, justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti", se arată într-un comunicat de presă al CSM transmis joi şi semnat de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului, Marius Tudose şi Bogdan Gabor. Conducerea CSM menţionează că dreptul la liberă exprimare este un drept constituţional a căui îngrădire, mai ales dacă este în legătură cu informaţii de interes public, nu este permisă într-un stat democratic, dar subliniază că exprimarea în presă a unor opinii, indiferent dacă sunt rezultatul propriilor analize sau sunt "dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup", nu poate ţine loc de hotăare judecătorească şi nu are voie, potrivit Constituţiei, ""să atenteze la demnitatea şi imaginea persoanei".

Miliardarul Niculae nu scapă încă de puşcărie

Judecarea cererii de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae, care a executat aproape cinci luni din cei doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Mită la PSD", a fost amanată, pentru 27 august,de Judecătoria Găeşti,care a cerut explicaţii cu privire la calcularea perioadei minime de executat. Potrivit preşedintelui Judecătoriei Găeşti, Marius Dinu, completul de judecată a solicitat detalii de la Penitenciarul Găeşti în legătură cu modul de calcul a perioadei minime de executat din pedeaspă în cazul lui Ioan Niculae. Astfel, instanţa a decis, joi, să amane procesul pentru 27 august. Cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae a fost înregistrată la Judecătoria Găeşti pe 18 august. Conform unor surse judiciare, cererea a fost formulată după ce omul de afaceri ar fi scris două cărţi. Solicitarea a fost deja analizată, marţi, de comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Găeşti, unde Ioan Niculae îşi execută pedeapsa. Omul de afaceri a mai solicitat, pe 29 iunie, Judecătoriei Găeşti eliberarea condiţionată..

Sindicatele din învăţămant vor discuta despre mărirea salariilor luni

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că luni se va întalni cu sindicatele şi cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizand că vor cere o nouă creştere de 10 - 15 la sută, pentru ca majorarea să fie de 25 la sută pană la sfarşitul anului. Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că, la întalnirea de luni, ar putea să participe şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici.  El a menţionat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii. Sindicaliştii spun că întalnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut "o serie de erori". "Această întalnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a spus, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămant (FSLI), Simion Hancescu.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.