Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Mai mulţi romani, răniţi în trenul Sofia-Istanbul

Ziarul de Vrancea
10 aug 2015 557 vizualizări
Mai mulţi cetăţeni români, între alţi străini, inclusiv un copil, au fost răniţi uşor, duminică seara, la Plovdiv, după ce locomotiva a lovit primul vagon al unui tren internaţional care asigura o legătură între Sofia şi Istanbul

Nouă persoane au fost primite la Spitalul Universitar din Plovdiv, a anunţat unitatea, potrivit agenţiei bulgare Focus, care precizează că opt dintre ele sunt străini. Printre cei opt străini se află cinci români, un portughez, un spaniol şi un german. Un copil a fost, de asemenea rănit, potrivit Focus, care nu precizează naţionalitatea acestuia. Toţi străinii au fost răniţi uşor şi nu au nevoie de îngrijiri la spital, potrivit aceleiaşi surse.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei, convocat la MAE roman

Nagy Károly Zoltán, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, a fost convocat ieri la Ministerul Afacerilor Externe. MAE şi-a exprimat dezacordul puternic faţă de conţinutul declaraţiilor făcute de ambasadorul Zákonyi Botond cu privire la ansamblul relaţiilor bilaterale româno-ungare, într-un interviu acordat cotidianului România Liberă.
Partea română a atras atenţia că declaraţiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României. "Autonomia pe criteriul etnic contravine cadrului constituţional român în vigoare, iar drepturile colective nu fac parte din standardele europene în materie de minorităţi, fiind de altfel excluse
conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 (Tratatul politic de bază)", mai arată MAE.
Într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a precizat că în relaţiile româno-ungare sunt lucruri mai importante de rezolvat decât cele cu fotografiile postate pe Facebook de premierul Viktor Orban. Potrivit cotidianului, diplomatul a atras atenţia că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie. O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, ar fi modul în care premierul român Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban. "Aşa şi-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun, şi Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun, şi naţionalist, antieuropean, pentru rolul ­celălalt", a declarat diplomatul în contextul în care i s-a cerut să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declaraţii deranjante.
În ceea ce priveşte autonomia, diplomatul a spus că "este o chestiune complexă", iar "ţări ca Marea Britanie, Belgia, Italia, Finlanda, Spania şi altele din UE au acceptat diferite formule ale autonomiei pe criterii etnice".

Predoiu: Creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import

Creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import, iar Victor Ponta şi Guvernul încep “să pună focul în pădure”, afirmă prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, arătând că adoptarea Codului Fiscal fără măsuri de reformă duce la deznodământul din 2008 - deficite bugetare imense şi sărăcie. "Exporturile României în primul semestru au ajuns la 27 de miliarde de euro. Prilej pentru turistul din Miami şi Caraibe să se laude cu o creştere de 5,9%. Ce uită să ne spună Ponta este că importurile au avut o creştere abruptă la 30,3 miliarde de euro. Deficitul balanţei comerciale a crescut, aşadar, cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut", a scris, ieri, Predoiu pe Facebook. El a adăugat că adoptarea Codului Fiscal fără măsurile de reformă şi dublate de cheltuieli neproductive duce la un deznodământ binecunoscut din 2008, şi anume deficite bugetare imense şi sărăcie. "Se confirmă îngrijorările: creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import. Cu alte cuvinte, Victor Ponta şi guvernul lui tocmai încep să pună focul în pădure. În aceste condiţii, adoptarea Codului fiscal fără măsuri de acompaniere (reforma companiilor de stat, reforma colectării şi reforma administraţiei), însă dublată de cheltuieli neproductive, duce la un deznodământ binecunoscut, pe care l-am trăit recent, în 2008: deficite bugetare imense şi sărăcie", apreciază Predoiu.

Vă mai amintiţi de Ponta? S-a întors la serviciu

Premierul Victor Ponta a ajuns, ieri, la Guvern, după 12 zile de concediu de odihnă, perioadă în care l-a delegat pe vicepremierul Gabriel Oprea să asigure permanenţa postului de prim-ministru. Premierul a stat la guvern aproximativ două ore, timp în care la sediul Executivului au fost prezenţi vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Daniel Constantin. Şeful Executivului a coborât din maşina oficială în jurul orei 11.00 şi s-a deplasat - inclusiv a urcat scările- fără să mai folosească cârje, aşa cum a procedat până la plecarea în concediu, după operaţia la genunchi pe care a efectuat-o la Istanbul, luna trecută. El a părăsit Palatul Victoria în jurul orei 13.40. Deşi premierul s-a întors din concediu, până la acest moment, nu a fost convocată o şedinţă de guvern pentru această săptămână. Anterior vacanţei de odihnă, Ponta a mai stat în concediu medical circa trei săptămani.

Monica Macovei are, în mod oficial, partid

Tribunalul Bucureşti a dispus, printr-o sentinţă civilă, să acorde personalitate juridică Partidului M10, decizia de înfiinţare fiind definitivă.
"M10 există oficial: Veniţi cu noi! (...) Decizia de înfiinţare a Partidului M10 este definitivă. Pe 7 august 2015 Tribunalul Bucureşti a dispus, prin sentinţa civilă nr. 29, să acorde personalitate juridică Partidului M10. Vă mulţumim tuturor celor care aţi făcut posibil acest pas, mii de membri şi zeci de mii de susţinători. V-aţi strâns în jurul ideii de dreptate, spiritului reformist, dragostei de libertate. Vom continua împreună în acest spirit. Momentul schimbării, momentul nostru a sosit. Haideţi în Partidul M10! Daţi click pe Înscrie-te pe site-ul mzece.ro! Haideţi cu noi să transformăm România şi viaţa noastră, oriunde trăim", a anunţat conducerea partidului într-un comunicat emis ieri. Potrivit sursei citate, M10 oferă o alternativă deoarece "clasa politică expirată şi coruptă a tranziţiei se demolează singură, este pulverizată de propria corupţie şi răspunde în faţa justiţiei". "Noi oferim alternativa, speranţa. Vrem o politică decentă, modestă, pentru oameni. Vrem o Românie în care să ne facă plăcere să trăim. Nu vrem oameni trişti, vrem oameni bucuroşi", se mai arată în comunicat

Populaţia României scade cu fiecare lună

Sporul natural al populaţiei României a continuat să fie negativ, în luna iunie 2015, de 3.117 persoane, după ce, în mai 2015, acesta s-a situat la 5.605 de persoane, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate ieri. În luna iunie, s-a înregistrat naşterea a 16.630 copii, cu 1.753 mai mulţi decât în luna mai 2015. Numărul persoanelor decedate consemnate în luna iunie a fost de 19.747, cu 735 mai puţine decât în luna mai 2015.
La oficiile de stare civilă s-au raportat, în iunie, 9.395 căsătorii, cu 1.492 mai puţine decât în luna mai 2015, în timp ce numărul divorţurilor a fost de 2.650, cu şapte mai puţine. În iunie 2015, faţă de aceeaşi lună din 2014, numărul născuţilor-vii a fost mai mare cu 541. Sporul natural a fost negativ în luna iunie 2015 (3.117 persoane), la fel ca în luna similară din 2014 (3.327 persoane).
Numărul căsătoriilor înregistrate în iunie 2015 a fost în scădere cu 1.015 faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

Urmează încă cel puţin două săptămani de caniculă

Meteorologii prognozează, pentru următoarele două săptămâni, un regim termic ridicat, însă, pentru prima dată după o perioadă lungă de timp fără precipitaţii, se întrevăd şanse de ploi pe arii extinse în intervalul 15 - 18 august, la nivelul întregii ţări, reiese din prognoza publicată, ierii, pentru perioada 10 - 23 august, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Moldova, vremea va fi călduroasă pe tot parcursul intervalului, iar până în jurul datei de 16 august va fi caniculară mai ales în zona de câmpie a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 36 de grade. După această dată, regimul termic va marca o uşoară scădere şi se va caracteriza prin valori medii de 31 — 32 de grade. Mediile temperaturilor minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie, vor urca spre o medie regională de 19 grade în prima parte a intervalului, iar în a doua săptămână de prognoză, vor marca o uşoară scădere, spre 16 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar pe parcursul celor două săptămâni, averse în general slabe, pe arii restrânse, fiind de aşteptat, mai ales după data de 16 august.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.