Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Horodniceanu: DIICOT are de soluţionat dosare din 2007-2008

Ziarul de Vrancea
4 aug 2015 777 vizualizări
Procurorul şef Daniel Horodniceanu (foto) spune, într-un interviu acordat Mediafax, că la DIICOT sunt încă în soluţionare cauze din 2007-2008, cea mai veche, din 2004, fiind trimisă recent instanţei, ritmicitatea în toate dosarele fiind extraordinar de greu de înfăptuit din cauza numărului mare de anchete.

Şeful DIICOT s-a referit şi la dosare de anvergură, despre care a spus că necesită o perioadă mai mare de anchetă, întrucât în aceste cauze se fac expertize, comisii rogatorii, se caută sume de bani şi persoane implicate, care duc la întârzieri în soluţionare, în condiţiile în care se are în vedere şi anchetarea "corectă şi efectivă" a dosarului.
Despre relaţia DIICOT cu Serviciul Român de Informaţii, Horodniceanu spune că aceasta este una instituţională, corectă, dosarele deschise la instituţia pe care o conduce fiind şi urmare a colaborării cu serviciile de informaţii şi cu alţi parteneri instituţionali. Procurorul şef al DIICOT a mai spus că este necesară crearea unei structuri de poliţie judiciară pe lângă Direcţie, arătând că o echipă unică procuror-poliţist va avea rezultate calitativ superioare unei echipe mixte.
El a fost întrebat şi despre ancheta de la Iaşi privind dosarul primarului Gheorghe Nichita. Horodniceanu s-a folosit de context pentru a lăuda activitatea DIICOT Iaşi în cazul clanului Corduneanu. "În principiu, nu aş comenta situaţia pe care aţi menţionat-o deoarece, în momentul de faţă, este în lucru un dosar la DNA Structura Centrală. Cu toate acestea, aş face o mare nedreptate procurorilor din prezent şi din trecut din cadrul Serviciului Teritorial Iaşi să nu amintesc faptul că membrii clanului Corduneanu - şi cred că, dacă nu mă înşel, sunt vreo 70 dintre aceştia - sunt trimişi în judecată în trei dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, unele de circa cinci ani. Pe de altă parte, anchetele penale nu pot fi dublate, deoarece nu este productiv pentru organele de urmărire penală, iar primarul municipiului Iaşi face obiectul investigaţiilor DNA de mai multe luni.

Abdullah Atas a mai trecut de un filtru al poliţiei fără să oprească

Omul de afaceri turc Abdullah Atas, arestat preventiv pentru tentativă de omor, a mai trecut de un filtru de poliţie fără să oprească, iar după ce a intrat cu maşina în agentul de la Brigada Rutieră, a încercat să scape de poliţişti conducând cu o viteză de aproximativ 200 de kilometri pe oră.
Surse judiciare au declarat că, potrivit declaraţiilor date de martorii din această cauză, printre care şi colegi ai poliţistului Gheorghe Ionescu, înainte de a intra cu maşina în agentul de la Brigada Rutieră, omul de afaceri turc Abdullah Atas a mai trecut de un filtru de poliţie, în apropierea Ambasadei Chinei, fără să oprească. "După ce l-a evitat şi pe cel de-al doilea poliţist, conducătorul autovehicul marca Hyundai IX 35 a continuat să ruleze îndreptându-se spre persoana vătămată Ionescu Gheorghe, care se afla pe axul drumului, pe şos. Pipera. Martorul a observat cum persoana vătămată, Ionescu Gheorghe, i-a făcut semn conducătorului autovehiculul marca Hyundai IX 35 să oprească, acesta a încetinit, însă a continuat să ruleze cu viteză redusă, forţându-o pe persoana vătămată, Ionescu Gheorghe, să se retragă aproximativ 10-15 paşi, stând cu mâinile pe capotă şi făcându-i semn să oprească", au precizat sursele judiciare.
Conform surselor citate, poliţistul Gheorghe Ionescu i-a strigat omului de afaceri turc să oprească, dar acesta a accelerat, forţându-l pe poliţist să se prindă cu mâinile de capotă, în caz contrar ar fi fost prins sub maşină. Poliţistul a rămas pe capotă aproximativ 350 de metri, apoi a fost aruncat pe şosea. "După aproximativ 350 de metri de la începerea urmăririi, la capul podului Pipera peste bulevardul Barbu Văcărescu, martorii RF şi OI au observat cum conducătorul autovehiculului marca Hyundai a tras brusc de volan stânga, cu intenţia de a-1 proiecta pe Ionescu Gheorghe de pe capotă. În acel moment martorii RF şi OI au văzut cum Ionescu Gheorghe a fost aruncat de pe capotă, zburând prin aer circa patru metri în înălţime şi 10 metri lungime, la cădere lovindu-se de bordura de la capătul podului", potrivit surselor citate.
Omul de afaceri turc Abdullah Atas, arestat preventiv pentru tentativă de omor, avea o alcoolemie de 1,65 la mie când a intrat cu maşina în poliţistul de la Brigada Rutieră, care a fost târât aproximativ 350 de metri, apoi aruncat pe şosea, potrivit unor surse judiciare.

Udrea s-a săturat să fie "urmărită şi fotografiată"

Elena Udrea a declarat ieri, la ICCJ, că a cerut ridicarea controlului judiciar în dosarul "Gala Bute" pentru că vrea să ducă o viaţă normală, să nu mai fie urmărită şi fotografiată de presă şi paparazzi. "Aş vrea doar să nu mai fiu fotografiată non-stop. Când nu sunt paparazzi, sunt câţiva cetăţeni de bine care fac fotografii şi apoi le trimit presei, astfel încât efectiv mă simt vânată. Nu fac nimic mai mult decât face orice om, şi eu mănânc, şi eu merg la toaletă, şi eu dorm, dar nu cred că astea trebuie să fie momente care să fie surprinse cu telefonul mobil, iar apoi să fie date spre publicare", a declarat Udrea. Ea a adăugat că, în România, fiecare cetăţean care are un telefon mobil devine un paparazzo.
Întrebată dacă se gândeşte să facă un copil, Udrea a declarat că la momentul adresării întrebării nu are acest gând, dar l-ar putea avea după ce va ieşi pe poarta instanţei. În timp ce era în sediul instanţei supreme, Elena Udrea s-a întâlnit cu Dorin Cocoş şi cu fiul acestuia, Alin, cu care s-a îmbrăţişat. Întrebată ce a vorbit cu fostul ei soţ, Dorin Cocoş, Udrea a spus că i-a urat acestuia "La mulţi ani", întrucât recent a fost ziua de naştere a acestuia şi a precizat că are aceleaşi sentimente faţă de oamenii dragi din trecutul ei.
Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanţa supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, în dosarul "Gala Bute".

"Aferim! ", propunerea României la Oscar 2016

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza" a premiilor Oscar 2016.
Juriul care a desemnat propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2016 a fost format din Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Ileana Bârsan, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga şi Dana Duma.
"Aferim!" - pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 - este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea.
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu.
Drama poloneză "Ida", de Pawel Pawlikowski, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin la ediţia din 2015 a acestor prestigioase premii.

UNPR şi-a triplat numărul de parlamentari în 3 ani

UNPR, formaţiunea condusă de vicepremierul Gabriel Oprea, a ajuns să numere 55 de senatori şi deputaţi, după ce în urma alegerilor obţinuse doar 15 mandate. Majoritatea aleşilor care s-au alăturat formaţiunii în ultimii trei ani au venit de la PPDD, partid cu care UNPR a şi fuzionat recent.
De altfel, PPDD a suferit cel mai tare, ajungându-se în situaţia ca grupul să fie dizolvat. Probleme au avut însă şi cei din PNL, cărora le-au plecat 52 de parlamentari, în timp ce doar 16 s-au alăturat grupului. La aceştia se adaugă şi cei 56 de senatori şi deputaţi care au intrat în PNL ca urmare a fuziunii cu PDL. Şi din PSD au plecat 26 de aleşi, în timp ce doar 11 s-au alăturat grupului, de la alegerile din 2012 şi până în prezent.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.