Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ancheta DNA în domeniul farmaceutic: 11 firme importante, implicate în dosar

Ziarul de Vrancea
29 iul 2015 813 vizualizări
Ancheta DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente, au declarat pentru Agerprez surse judiciare.

Sursele au arătat că pe lista firmelor implicate se află Roche România, structură a concernului multinaţional ROCHE (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), dar şi Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internaţional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente).
În acest dosar, marţi au fost efectuate percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, faptele fiind săvârşite în perioada 2012 — 2015, conform DNA. Sursele judiciare arată că ar fi implicaţi şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate — subprogramul oncologie, precum şi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente. Unii dintre medicii implicaţi fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi ar fi pretins şi primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Patriarhia vrea moschee, dar cere la schimb un teren la Istanbul

Patriarhia Română a fost informată încă din 2005 despre construirea în România a unui lăcaş de cult pentru comunitatea musulmană şi nu are nimic împotriva ridicării moscheii, dar aşteaptă să primească un teren în Istanbul, unde să fie construit un centru de pelerinaj, cu capelă. "Patriarhia Română a spus, încă de atunci, că nu are nimic împotrivă pentru construirea lăcaşului de cult, dar că trebuie respectat principiul reciprocităţii, respectiv să primească un teren în Istanbul, în condiţii similare", a spus, ieri, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
El a precizat că, în prezent, există dialog între autorităţile române şi cele turce pentru obţinerea unui teren în Istanbul. "Negocierile privirea atribuirea unui teren în Istanbul se poartă între state, aşa cum s-a întâmplat şi cu terenul din Bucureşti. Pe terenul care va fi obţinut în Istanbul se intenţionează construirea unui centru de pelerinaj, cu o capelă, pentru pelerinii care ajung în Istanbul", a mai spus Stoica. El a precizat că, în anul 2004, Patriarhia Ecumenică a dat în folosinţă Patriarhiei Române o ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, respectiv Biserica Sfânta Muceniţă Parascheva, pentru românii care locuiesc în Istanbul şi în zonele apropiate.
Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătraţi situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, Sector 1, pentru construcţia unei moschei, protocolul fiind semnat marţi.

Aproape 18.600 de tinere de până în 19 ani au născut în 2014

Aproape 18.600 de tinere care aveau vârsta până în 19 ani au născut anul trecut, 662 dintre ele înainte să împlinească 15 ani, cele mai multe fiind din mediul rural, arată Ministerul Sănătăţii. Potrivit sursei citate, în anul 2014 au născut 18.595 de fete care aveau până în 19 ani, dintre care 12.399 sunt din mediul rural şi 5.534 din urban. Dintre cele aproape 18.600 de fete, 662 nu aveau nici 15 ani când au născut, 449 fiind din rural şi 213 din urban.
Anul trecut au fost înregistrate 13.329 de noi gravide care aveau până în 19 ani, 654 dintre ele cu vârsta sub 15 ani şi 12.675 între 15 şi 19 ani.
Dintre minorele sub 15 ani nou depistate gravide anul trecut, cele mai multe sunt din judeţele Iaşi (67), Călăraşi (62), Dolj (54), Mureş (34), Bacău (32), Sibiu (28), Argeş (27), Vrancea şi Giurgiu (câte 20). Tulcea este singurul judeţ care nu a raportat nicio minoră sub 15 ani gravidă. Cele mai multe sarcini depistate la grupa de vârstă 15-19 ani au fost înregistrate în judeţele Dolj (1.443), Bistriţa-Năsăud (821), Iaşi (782), Mureş (499), Vaslui (489), Bacău (448), Prahova (388), Suceava (338), Sibiu (336) şi Constanţa (333).

Autobuze electrice vor circula la Cluj la finalul lui 2016

Zece autobuze electrice noi, în valoare de 7,5 milioane de franci elveţieni, vor intra în circulaţie la Cluj-Napoca, la finalul anului 2016, acestea fiind achiţionate, în premieră, de municipalitate, cu fonduri asigurate de Guvernul Elveţiei. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă prilejuită de semnarea acordului de finanţare cu Ministerul Finanţelor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ambasada Elveţiei, că proiectul referitor la autobuzele electrice va duce la reducerea noxelor din municipiu şi la un mediu mai curat. "Mulţumim Elveţiei pentru sprijinul acordat municipiului Cluj-Napoca, avem trei proiecte pe fonduri elveţiene, dintre care unul se referă la achiziţionarea a zece autobuze electrice, o premieră pentru Cluj-Napoca, ce va duce la un mediu mai curat şi la o diminuare a noxelor. Autobuzele vor avea o autonomie de 50 - 70 de kilometri, urmând să intre în circulaţie la sfârşitul anului 2016 şi să înlocuiască autobuze vechi. Valoarea totală a proiectului este de 7,5 milioane de franci elveţieni. De asemenea, vor fi construite şi trei staţii de încărcare lente şi zece de încărcare rapidă. Aceste fonduri elveţiene sunt complementare celor din fonduri europene, aduc o completare pe componenta de mediu", a spus Boc. Potrivit acestuia, tot din fonduri elveţiene urmează să fie finanţate alte două proiecte ale municipiului Cluj-Napoca, unul privind înlocuirea reţelei de iluminat public cu unul cu LED-uri a două clădiri ale primăriei şi a 22 de străzi, şi celălalt privind reabilitarea termică a unor unităţi de învăţământ.
Ambasadorul Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, în urma implementării acestui proiect, Cluj-Napoca va fi la nivelul oraşelor Geneva şi Berna din Elveţia. "Suntem fericiţi că municipiul Cluj-Napoca a reuşit atragerea unui număr mare de proiecte, astfel încât cea mai mare sumă din contribuţia elveţiană vine la Cluj. În urma implementării proiectului privind autobuzele electrice, care este o tehnologie nouă, Cluj-Napoca va fi la nivelul oraşelor Geneva şi Berna din Elveţia", a spus diplomatul elveţian.
Valoarea totală a celor trei proiecte cu finanţare elveţiană depăşeşte 11 milioane de franci elveţieni.

Andreea Paul: Femeile parlamentar, mult mai harnice decat bărbaţii

Prim-vicepreşedinte PNL Andreea Paul, a anunţat, ieri, că, potrivit celei de-a treia ediţii a raportului IAP (Indicele activităţii parlamentare), "cel mai harnic grup parlamentar este PNL" iar femeile continuă să fie "cele mai harnice din Parlament". Ea precizează că a tras o serie de concluzii pe baza celei de-a treia ediţii a Raportului IAP, care se raportează "la primele 5 sesiuni parlamentare, 5 decembrie 2012—30 iunie 2015". "Cel mai harnic grup parlamentar este PNL, care a înregistrat o creştere a IAP cu 85% în prezent faţă de iunie 2014, în primul an de la fuziunea dintre vechiul PNL şi PDL. Numărul deputaţilor a crescut astfel de la 36, câţi erau în iunie 2014, la 115 în prezent, iar cel al senatorilor de la 19, la sfârşitul lunii iunie 2014, la 62 în prezent", afirmă Andreea Paul. Ea adaugă, citând acelaşi raport, că "femeile continuă să fie cele mai harnice din Parlament".
"Cele 66 de femei sunt în medie cu 48% mai active decât cei 488 de bărbaţi din Parlamentul României. Femeile din Parlamentul României au un IAP de aproape 55, faţă de cel al colegilor bărbaţi, de peste 33. Femeile au reuşit, de asemenea, în acest an să obţină poziţii cheie în fruntea celor mai mari două grupuri politice: Alina Gorghiu este copreşedinte PNL, în timp ce Rovana Plumb este preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Cele 53 de deputate sunt în medie cu 12,5% mai active decât cei 334 de deputaţi iar cele 13 senatoare sunt cu aproape 83% mai active în medie decât cei 154 de senatori", susţine prim-vicepreşedintele PNL. Paul mai arată că senatorii, în număr de 167, sunt "în medie cu 8% mai activi decât cei 387 deputaţi".






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.