Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Berca cerea ca mita primită să intre în conturile PDL

Ziarul de Vrancea
24 iul 2015 969 vizualizări
Fostul senator a fost arestat, vineri, pentru 30 de zile

Magistraţii Curţii de Apel (CA) Bacău au admis, vineri, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru de interne, Gabriel Berca. Avocatul lui Berca, Alexandru Pruteanu, a declarat că va depune recurs la decizia CA Bacău, care se va judeca săptămâna viitoare la instanţa supremă.
Procurorii l-au reţinut pe Gabriel Berca, senator la data faptei, pentru trafic de influenţă, urmând să fie prezentat Curţii de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Potrivit DNA, în perioada aprilie 2010 — ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul fostului deputat Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru formaţiunea din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator şi preşedinte al PDL Bacău să îşi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza judeţului Bacău. "Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unităţii administrativ-teritoriale", susţin procurorii.
Potrivit DNA, Gabriel Berca i-a reproşat în 2012 lui Mihai Banu, la acea vreme deputat PDL, că nu a depus la partid toţi banii luaţi de la un omul de afaceri. "În primăvara anului 2012 a existat o discuţie între Banu Mihai şi Berca Gabriel, în biroul acestuia din urmă. Subiectul acestei discuţii l-au constituit sumele de bani luate de Banu Mihai de la omul de afaceri. Berca Gabriel i-a reproşat lui Banu Mihai că nu a adus la partid toţi banii luaţi de la omul de afaceri, context în care Banu Mihai a încercat să justifice atât banii luaţi de la omul de afaceri, cât şi modul de cheltuire a acestora, în sensul că ar fi dus o sumă de bani, ca donaţie, la sediul central al partidului şi ar fi plătit o firmă de consultanţă din Bucureşti. Discuţiile dintre cei doi inculpaţi se purtau pe un ton foarte ridicat", se menţionează în referat.
Mihai Banu a recunoscut, pe parcursul anchetei, că în perioada 2010-2012 a fost de mai multe ori la omul de afaceri respectiv, de la care a luat diverse sume de bani, în lei sau euro, care ar totaliza, în opinia sa, echivalentul a 80.000 de euro. "Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei, şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la omul de afaceri) erau destinaţi cheltuielilor partidului, iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de cheltuieli de protocol", se arată în document.

Patriarhia a pus gand rău caniculei

Patriarhia Română îndeamnă preoţii şi credincioşii să intensifice rugăciunea pentru "ploi liniştite, aducătoare de rod bogat al pământului", în această perioadă de secetă care afectează grav culturile agricole din întreaga ţară, se arată într-un comunicat al bisericii. "În această perioadă de secetă care afectează grav culturile agricole din întreaga ţară cu numeroase consecinţe asupra vieţii oamenilor, Patriarhia Română adresează un îndemn stăruitor ierarhilor, clericilor şi credincioşilor ortodocşi să intensifice rugăciunea pentru ploi liniştite, aducătoare de rod bogat al pământului, folositoare oamenilor şi vieţuitoarelor, conform îndrumărilor din Liturghier şi Molitfelnic", se arată în comunicat. Reprezentanţii Patriarhiei îi îndeamnă pe credincioşi să aibă încredere într-un răspuns la rugăciuni, potrivit cuvântului Mântuitorului Iisus Hristos - "Toate câte cereţi rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit, şi le veţi avea" (Marcu 11, 24).

Romanii vor ca moţiunea PNL să treacă, dar nu-i vor pe liberali la guvernare

Aproape jumătate dintre români nu cred că liberalii vor reuşi să schimbe Guvernul în urma noii moţiuni de cenzură pe care au anunţat că o vor depune la începutul lunii septembrie, relevă un sondaj INSCOP, transmis vineri Agerpres. Decizia PNL de a depune o nouă moţiune de cenzură în toamna acestui an întruneşte aprecierea a 32,5% dintre români. 22,3% dintre respondenţi au o părere nici bună, nici proastă despre această hotărâre, în timp ce 28,5% o consideră o idee proastă.  Potrivit sondajului, 46% dintre respondenţi consideră că PNL nu va reuşi să dea jos Guvernul în urma noii moţiuni de cenzură pe care a anunţat că o va depune la începutul lunii septembrie, 23,5% cred în şansele de reuşită ale unui asemenea demers, iar 30,5% nu ştiu sau nu răspund. În ceea ce priveşte schimbarea actualului Guvern, 33,2% dintre respondenţi au susţinut ideea că acesta ar trebui înlocuit de unul al PNL, în timp ce 45,3% sunt în dezacord.
Aproape jumătate dintre cei chestionaţi, 44,8%, au spus că Guvernul trebuie să-şi încheie mandatul în termen, la sfârşitul anului 2016 (faţă de 58,5% în luna aprilie). 35,2% consideră că Guvernul trebuie înlocuit cât mai repede, înainte de încheierea mandatului (faţă de 29,6%).
Sondajul a fost realizat la comanda Adevărul în perioada 9 — 14 iulie 2015.

Poliţistul de frontieră al anului a refuzat 80.000 de euro mită

Un ofiţer al Poliţiei de Frontieră a fost desemnat, vineri, poliţistul anului 2015, după a refuzat 80.000 de euro mită, în timp ce un agent a primit aceiaşi distincţie, după ce a demascat o grupare de traficanţi de ţigări din care făceau parte inclusiv poliţişti de frontieră basarabeni. Cei doi poliţişti de frontieră au fost premiaţi de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, în cadrul ceremoniei organizate vineri, cu ocazia Zilei Poliţiei de Frontieră, institeţie care a împlinit 151 de ani de la înfiinţare.
La categoria ofiţeri, premiul a fost acordat comisarului-şef Gheorghe Daniel Nistor, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Anul trecut, la începutul lunii decembrie, acesta a fost sunat de către un barbat care i-a cerut să-l ajute să aducă în România ţigări din Ucraina şi să îi spună când şi prin ce zonă ar putea să introducă ţigările în ţară. Marfa urma să fie transportată de un bărbat cu dublă cetăţenie, română şi ucraineană, care urma să-i ofere poliţistului câte 5.000 de euro la fiecare transport. Ţigările urmau să fie aduse în România aproape zilnic, timp de o lună, ofiţerul urmând să încaseze aproximativ 80.000 euro. Acesta şi-a informat superiorii, iar contrabandiştii au fost prinşi în flagrant în urma unei acţiuni în timpul căteia s-au tras inclusiv mai multe focuri de armă.
La categoria agenţi, poliţistul anului a fost ales Neculai Paţa, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Acesta a fost premiat după ce, în noiembrie 2014, a fost contactat de doi cetăţeni basarabeni, care i-au propus să-i ajute să introducă în România, peste râul Prut, mai multe transporturi de ţigări. Agentul a formulat un denunţ, iar pentru destructurarea grupării a fost organizată o acţiune comună de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi Centrul Naţional Anticorupţie din cadrul Procuraturii din Republica Moldova. La începutul lunii mai, agentul a participat la acţiunea de prindere în flagrant a contrabandiştilor şi s-a întâlnit cu unul dintre aceştia. Pentru prinderea suspectului, au fost trase zece focuri de armă, în timp ce pe teritoriul Republicii Moldova au fost organizate percheziţii domiciliare în urma cărora au mai fost reţinute cinci persoane, printre care şi doi poliţişti de frontieră moldoveni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.