Național

Nou dosar pentru cel mai bogat roman: Evaziune fiscală de 11 milioane lei

Ziarul de Vrancea
23 iul 2015 706 vizualizări
Potrivit unor surse judiciare, Ioan Niculae ar fi apelat la Dorin Cocoş pentru a obţine "lobby" la nivel guvernamental

Omul de afaceri Ioan Niculae este suspectat de anchetatorii DNA că prin societatea Interagro ar fi cumpărat fictiv, cu zece milioane de euro, servicii de promovare în presa scrisă, machete şi materiale publicitare, care nu au fost executate vreodată de prestatorul Libarom Agri. Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care s-au făcut ieri percheziţii la imobile deţinute de Ioan Niculae şi la firma Interagro "s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecţiei fiscale efectuate la societatea comercială Interagro". Raportul de inspecţie fiscală întocmit din 17 decembrie 2012 vizează tranzacţiile comerciale derulate pe circuitul Interagro - Libarom Agri şi Interagro - INSOMAR Cercetări şi Marketing Politic, iar cercetările penale sunt pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Sursele citate au precizat că relaţia comercială dintre Interagro şi INSOMAR a făcut obiectul urmăririi penale în dosarul "Mită la PSD", finalizat cu condamnarea definitivă la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare a lui Ioan Niculae. "Prezentele cercetări au în vedere aspectele infracţionale semnalate de ANAF referitoare la tranzacţiile comerciale dintre Interagro şi Libarom Agri", au arătat sursele citate. În Raportul de inspecţie fiscală din decembrie 2012 s-ar fi consemnat faptul că, în perioada 2008 - 2009, între Interagro şi Libarom Agri s-ar fi desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale. În baza acestora, Interagro trebuia să achite, cu titlul de onorariu, suma de 10 milioane de euro, Libarom emiţând către firma lui Niculae facturi în valoare totală de 43.131.000 de lei. În perioada august 2008 - mai 2009 ar fi fost întocmite mai multe procese verbale între Interagro şi Libarom, prin care s-ar fi atestat îndeplinirea obligaţiilor asumate prin contract. Interagro ar fi înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în valoare de 36.245.000 de lei, în baza unor documente emise de Libarom Agri, fără a respecta reglementările fiscale. Potrivit surselor citate, suma de 36.245.000 de lei reprezintă cheltuieli nedeductibile, în condiţiile în care prestaţiile nu au fost reale. În acest fel, Interagro ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, din care 6.886.550 de lei taxa pe valoarea adăugată şi 4.551.619 lei impozitul pe profit.

Denunţat de Cocoş?

Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Dorin Cocoş l-ar fi denunţat la DNA pe Ioan Niculae că ar fi vrut să îi cumpere influenţa la nivel administrativ şi politic cu un milion de euro şi spera la elaborarea unei HG prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă. În paralel cu urmărirea penală în cauza de evaziune fiscală şi spălare de bani "au rezultat şi alte aspecte infracţionale similare care au fost conexate la acest dosar în care se fac percheziţii la Ioan Niculae", mai spun sursele citate. Astfel, în denunţul formulat, Dorin Cocoş a arătat că, în perioada 2008 - 2009, Ioan Niculae, pentru a obţine subvenţii necesare derulării activităţii firmei sale, i-a cerut sprijinul, în sensul de a influenţa funcţionari publici şi demnitari, ce activau în diferite instituţii publice, în vederea elaborării unei hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă. Potrivit surselor citate, un astfel de act normativ ar fi condus la subvenţionarea indirectă a combinatelor controlate de Niculae, care se ocupau la acel moment de circa 90% din producţia internă de îngrăşăminte. Potrivit spuselor sale, Cocoş urma să fie recompensat financiar pentru aceste demersuri cu suma de 1.000.000 euro.
Ioan Niculae execută, din 2 aprilie, pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare, primită în dosarul "Mită la PSD".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.