Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Oficial: Vot pe listă la alegerile parlamentare

Ziarul de Vrancea
20 iul 2015 815 vizualizări
In în ciuda promisiunilor făcute de liderii politici, vom avea un număr ridicat de aleşi şi în legislatura 2016-2020

Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, care prevede revenirea la votul pe lista de partid, a fost promulgată ieri de preşedintele Klaus Iohannis, informează Administraţia Prezidenţială.
Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, 134 de senatori şi doar 6 parlamentari de diaspora (2 senatori şi 4 deputaţi, menţinându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate). La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori, însă aceştia au fost aleşi în baza votului uninominal prin compensare, introdus în 2008, sistem care prevede că intră direct în Parlament candidatul care a câştigat 50% plus unu din voturile exprimate în colegiu, la care se adaugă un sistem de redistribuire a mandatelor, în funcţie de procentele obţinute de partide la nivel naţional.
Prin intrarea în vigoare a legii promulgate de Iohannis, se revine practic la sistemul electoral practicat până în 2008. Parlamentul a modificat şi legea alegerilor locale, astfel încât, în 2016, preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majorităţii consilierilor, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.
Preşedintele a mai promulgat ieri şi legea privind organizarea Autorităţii Electorale Permanente.

Oprea: Liderul Coaliţiei este Rovana Plumb

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat, ieri, că Victor Ponta nu mai este liderul acestei structuri, ci Rovana Plumb. ”Doamna Rovana Plumb este purtătorul, este preşedinte interimar al PSD, este de fapt liderul acestei coaliţii, PSD fiind cel mai important partid. Spun că este liderul Coaliţiei, iar PSD (...) este principalul partid al Coaliţiei şi este corect ca liderul acestei coaliţii, înainte era domnul Ponta, Victor Ponta este acum doar prim-ministru şi liderul acestei coaliţiei este doamna Rovana Plumb, preşedinte interimar al PSD. şi nu vă mai spun nimic”, a comentat Oprea, la sediul UNPR. El a mai spus că a băut un pahar de vin rece cu Dragnea şi a susţinut că nu a discutat cu acesta despre intenţia sa de a candida la şefia interimară a PSD, la Comitetul Executiv Naţional al PSD, care va avea loc miercuri. "Domnul Dragnea este prietenul nostru. Am vorbit pentru că Victor Ponta nu a fost la coaliţie, dacă aţi observat şi una din teme de care şi dumneavoastră m-aţi întrebat a fost legată de Codul Fiscal. Am stabilit în coaliţie, în mod înţelept, această coaliţie trebuie să îi întărească autoritatea lui Victor Ponta şi este corect ca primul-ministru să vă răspundă dumneavoastră despre Codul Fiscal. Nu ştiu dacă v-a spus Rovana treaba asta, pentru că am rugat-o eu să vă spună asta, Victor Ponta ca prim-ministru al României trebuie să vă facă o declaraţie despre Codul Fiscal, iar Coaliţia politică care susţine guvernarea o susţine total. Asta am discutat printre altele şi cu Liviu Dragnea", a mai spus Oprea.

 Vin ploile! Peste două săptămani

Regimul termic va rămâne deosebit de cald în următoarele două săptămâni, cu temperaturi caniculare la nivelul întregii ţări, inclusiv la munte, iar perioadele cu precipitaţii se anunţă destul de rare şi vor apărea în special spre finele lunii iulie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă între 20 iulie şi 2 august, publicată ieri.
În Moldova, la începutul intervalului de prognoză, vremea se va răcori, maximele diurne vor scădea de la valori medii de 34-35 de grade, în prima zi, la 30 de grade în cea de-a doua zi, dar ulterior vremea va redeveni călduroasă, caniculară chiar, în intervalul 23 — 27 iulie, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 35 — 36 de grade. Între 28 iulie şi 2 august, regimul termic diurn va fi caracterizat de medii termice de 32 — 33 de grade. În ceea ce priveşte temperaturile nocturne, acestea vor marca o scădere la începutul intervalului de prognoză, atingând o medie de 15 grade pe 22 iulie, pentru ca în intervalul 23 iulie — 2 august să se situeze între 17 şi 19 grade. Local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, în special la începutul intervalului de referinţă (20 iulie) şi, din nou, între 26 şi 28 iulie, când vor fi posibile izolat şi ploi torenţiale 

România, locul 20 în Europa privind media numărului de spectatori la filmele de animaţie

România ocupă locul 20 în Europa privind media numărului de spectatori la filmele de animaţie, cu 1,15 milioane de bilete vândute pe an, potrivit raportului "Focus on Animation", realizat pe parcursul a cinci ani de Observatorul European al Audiovizualului, de pe lângă Comisia Europeană. În ceea ce priveşte numărul de spectatori, îîn România s-a înregistrat o creştere, valoarea maximă fiind atinsă în 2014, cu 1,53 de milioane de plătitori de bilete, ţara noastră situându-se înaintea Slovaciei, Bulgariei şi Croaţiei, care nu au înregistrat mai mult de 910.000 de bilete vândute pentru filmele de animaţie, fiind vorba despre pelicule produse cu până la doi ani înaintea datei lansării.
Industria desenelor animate a devenit o parte vitală în audiovizualul european, atât în termeni culturali, cât şi economici, având în vedere că tehnologia, creativitatea şi afacerile se întrepătrund, se arată în raportul publicat pe pagina oficială europa.eu. Raportul, realizat pe o perioadă de cinci ani, 2010 - 2014, arată o creştere a apetitului publicului european pentru filmele de animaţie, care au generat 179,8 milioane de bilete vândute în Europa, reprezentând 14,7% din piaţă.
Marea Britanie şi Irlanda au fost în această perioadă cea mai mare piaţă din Europa pentru filmele de animaţie, cu o medie de 30,5 milioane de spectatori.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.