Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Topul celor mai bune universităţi din lume: România, la coada clasamentului

Ziarul de Vrancea
17 iul 2015 834 vizualizări
Tara noastră are doar două universităţi în top 1.000 mondial, iar ambele sunt situate la finalul clasamentului.

Center for World University Rankings a prezentat topul celor 1.000 de universităţi, pe anul 2015, potrivit unui comunicat remis ziare.com. Cele două universităţi din România prezente în top sunt Universitatea din Bucureşti (locul 986) şi Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (locul 987). Ţara noastră este depăşită clar de Ungaria, care are şase universităţi în top, toate mai bine plasate decat ale noastre. De asemenea, Bulgaria şi Serbia au cate o universitate prezentă în top 1.000, însă ambele sunt mai bine clasate decat ale noastre.
Topul este dominat de trei universităţi americane - Harvard, Stanford şi MIT -, urmate de două din Marea Britanie - Cambridge şi Oxford. În top 20 se mai află încă 12 universităţi din Statele Unite, două din Japonia şi Elveţia.
Într-un clasament dominat de America de Nord, Europa şi Asia, prima universitate din America de Sud este cea din oraşul brazilian Sao Paulo (locul 132), iar prima din Africa este Universitatea Witwatersrand (locul 149), din Africa de Sud.
Aproape un sfert (229) din universităţile aflate în top 1.000 se află în Statele Unite, ţară urmată la mare distanţă de China (83) şi Japonia (74). Marea Britanie (65), Germania (55) şi Franţa (49) sunt ţările europene cu cele mai multe universităţi din acest top. Polonia are 9 universităţi, Cehia are 5.
Center for World University Rankings publică singurul clasament global al universităţilor care măsoară calitatea educaţiei şi instruirii studenţilor, precum şi prestigiul membrilor facultăţii şi calitatea cercetării lor, fără a se baza pe studii. Calitatea educaţiei, gradul de ocupare al forţei de muncă după absolvire şi calitatea facultăţilor reprezintă trei sferturi din indicele fiecărei universităţi. Alţi cinci factori constituţie al patrulea sfert al indicelui.

Cod galben de caniculă până luni

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic, fiind anunţate temperaturi de 36-38 de grade, de sâmbătă până luni. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în cursul zilei de sâmbătă, vremea va fi călduroasă în toată ţara, caniculară în Banat, Crişana, cea mai mare parte a Olteniei şi sud-vestul Munteniei, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 36-38 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi. Sâmbătă vor fi sub avertizare cod galben de caniculă judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Bihor.
Valul de căldură se va intensifica duminică şi luni şi va cuprinde toată ţara. Temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35-36 de grade şi local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.

Oficial UE: Ţiganii romani nu au invadat Europa

Politicienii şi presa trebuie să înceteze exploatarea temerilor privind fluxuri masive de imigranţi şi stigmatizarea romilor, afirmă comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks. El precizează că "nu a avut loc o invazie a imigranţilor romi din România şi Bulgaria" în state UE.
Presa din Marea Britanie, Germania, Elveţia, Italia şi alte ţări a publicat adesea date nefondate despre numărul romilor care ar putea veni sau care au venit în aceste state. Totuşi, în unele locuri, numărul imigranţilor romi a rămas stabil de-a lungul anilor. Într-un studiu din 2013, Comisia Europeană a arătat că imigranţii comunitari, inclusiv romii, aduc o contribuţie netă la economia ţărilor-gazdă, plătind mai mult sub formă de taxe decât primesc ca ajutoare. În plus, este mai puţin probabil ca imigranţii romi să ceară asistenţă de şomaj sau alocaţii pentru copii şi familie decât romii nativi. De asemenea, numeroşi romi muncesc şi s-au integrat bine în ţările-gazdă.
Potrivit studiilor, motivele pentru care romii emigrează nu diferă fundamental de cele ale altor emigranţi: ei caută locuri de muncă, condiţii mai bune de trai şi o educaţie pentru copiii lor. Totuşi, ei sunt expuşi unui grad mai mare de sărăcie extremă, discriminare şi excluziune în ţările de origine. Nicio invazie a imigranţilor romi din România şi Bulgaria nu a avut loc de la eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari în mai multe state UE, subliniază comisarul Consiliului Europei.

Florin Iordache: Liviu Dragnea nu ar trebui să candideze la şefia PSD

Deputatul PSD Florin Iordache crede că Liviu Dragnea nu ar trebui să candideze la şefia partidului, având în vedere condamnarea sa în Dosarul Referendumului, şi s-a declarat surprins de atacurile lui Valeriu Zgonea, adăugând că, în opinia sa, congresul PSD ar trebui să aibă loc în 2017.
"Congresul îl va stabili Comitetul Executiv. Am rămas surprins că domnul Zgonea la ultimul Birou Permanent la care am participat şi eu şi a participat şi el nu a avut o reacţie atât de critică şi (nu a spus) că ar trebui un Congres extraordinar şi că lucrurile stau atât de rău, cum apare în acest interviu. Părerea mea e că lucrurile pe care le avem de spus ar trebui să le spunem la nivel de partid şi dacă avem ceva de rezolvat, oricum la partid le rezolvăm, nu le rezolvăm în presă. Din punctul meu de vedere, situaţia nu-i atât de gravă cum pare sau cum încearcă anumiţi comentatori să o prezinte", a comentat social-democratul.
Comitetul Executiv al PSD urmează să decidă, săptămâna viitoare, asupra interimatului la şefia partidului, după ce Biroul Permanent Naţional a desemnat-o pe Rovana Plumb pentru această poziţie. Liviu Dragnea ar putea să îşi anunţe şi el candidatura la şefia interimară, în timp ce Valeriu Zgonea a cerut joi organizarea unui congres extraordinar.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.