Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Elevii cu 10 la bacalaureat, recompensaţi de guvern cu câte 3000 de lei

Ziarul de Vrancea
15 iul 2015 680 vizualizări
Un număr de 88 de absolvenţi de liceu care au obţinut media 10 la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015 vor beneficia de câte un stimulent financiar în valoare de 3000 de lei, s-a decis ieri în şedinţa de guvern.

De asemenea, conform hotărârii de guvern aprobate, cei 457 de absolvenţi de clasa a VIII a promoţia 2015, care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională vor primi câte un stimulent financiar în valoare de 1000 de lei.

Preselecţia candidatelor la titlul "Capitală europeană a culturii" 2021, înainte de Crăciun

Ministerul Culturii, în calitate de autoritate naţională responsabilă de organizarea competiţiei pentru titlul de Capitală europeană a culturii în anul 2021, în România, va organiza întâlnirea de preselecţie în vederea adoptării listei scurte a oraşelor candidate, în perioada 7 - 10 decembrie.
În cadrul acestei întâlniri, juriul va evalua fiecare oraş candidat pe baza documentaţiei depuse şi a audierii în raport cu obiectivele acţiunii "Capitală europeană a culturii" şi cu criteriile menţionate în apelul pentru depunerea candidaturilor. Oraşele din România care doresc să-şi prezinte candidatura pentru titlul de Capitală europeană a culturii în 2021 trebuie să completeze formularul de înscriere, precum şi formularul pentru "declaraţia pe proprie răspundere".
Trebuie trimise douăzeci de copii pe suport de hârtie în limba engleză şi cinci copii pe suport de hârtie în limba română, precum şi o versiune electronică a candidaturii în limba engleză şi o versiune electronică a candidaturii în limba română la adresa poştală a sediului ministerului, din Bulevardul Unirii din Bucureşti, şi la adresa de e-mail capitalaculturalaeu@cultura.ro.
Candidaţii vor fi informaţi de oficialii Ministerului Culturii cu privire la primirea candidaturii în termen de cinci zile lucrătoare, iar data limită de depunere a dosarelor este 10 octombrie.
Printre oraşele din România care şi-au exprimat intenţia de a candida la titlul de Capitală europeană a culturii pentru anul 2021 se numără Timişoara, Arad, Craiova, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov.
Ministerul Culturii a lansat în decembrie 2014 un apel adresat oraşelor din România care doresc să candideze la titlul de Capitală europeană a culturii pentru anul 2021.
Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.
Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de "capitală culturală europeană", pentru un an, alături de localitatea Plzen din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

Părinţii pot primi zile lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătăţii copiilor

Guvernul a aprobat ieri normele metodologice pentru aplicarea legii prin care se acordă părinţilor zile lucrătoare libere pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, acestea prevăzând, printre altele, că zilele libere se obţin în baza unei cereri depusă cu 15 zile înainte de vizita la medic. Conform normelor, parintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declaraţie pe propria raspundere, conform căreia celălalt parinte nu a solicitat o zi liberă în acel an, şi nici nu o va solicita. "Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele/reprezentantul legal al copilului are obligaţia să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigaţiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverinţă, pe care părintele/tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situaţia în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului şcolar, iar copilul frecventează o formă de învăţământ preuniversitar, medicul de familie are obligaţia de a elibera pentru acesta o scutire medicală", se mai specifică în normele metodologice ale legii.
Familiile sau persoane care au în îngrijire unul sau doi copii au dreptul la o zi lucrătoare liberă, iar ce care au trei sau mai mulţi copii vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. De asemenea, pentru această zi liberă, angajatorul nu are obligaţia să plătească părinţilor drepturile salariale aferente unei zile de lucru.

Florian Walter, arestat în Emiratele Arabe Unite

Florian Walter, proprietarul companiei Romprest, a fost arestat în Emiratele Arabe Unite, la solicitarea autorităţilor române. Poliţia Romană a anunţat, ieri, că în 29 mai, a solicitat Biroului Interpol Abu Dhabi confirmarea prezenţei lui Florian Walter în Emiratele Arabe Unite. Ulterior, în 2 iunie, Poliţia Română a primit confirmarea că Florian Walter a fost arestat, la solicitarea autorităţilor române, şi se află la dispoziţia organelor judiciare din Emiratele Arabe Unite. Biroul Naţional Interpol a informat Tribunalul Prahova şi Ministerul Justiţiei, care au început procedurile în vederea extrădării.
Walter este bănuit că, în perioada 2013-2014, a constituit şi coordonat un grup infracţional organizat care ar fi desfăşurat operaţiuni evaziune fiscală şi spălare de bani, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată. Prejudiciul produs statului este în valoare de aproximativ 4.500.000 de euro. Omul de afaceri este căutat din 15 mai, după ce instanţa a emis pe numele lui mandatul de arestare în lipsă, în urma unor percheziţii care au avut loc în 6 mai.

Votul în cazul cererii de urmărire penală a lui Victor Ponta, constituţional

Curtea Constituţională a decis, ieri, că votul Camerei Deputaţilor din 9 iunie în cazul cererii DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese, în dosarul "Turceni - Rovinari", a fost constituţional. Judecătorii constituţionali au respins ca neîntemeiată sesizarea PNL privind neconstituţionalitatea articolului 157din Regulamentul Camerei Deputaţilor. De asemenea, Curtea Constituţională (CC) a respins ca inadmisibilă sesizarea privind hotărârea prin care s-a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.
În contestaţia PNL se arăta că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice, care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza articolului 157 din Regulament. Sesizarea a fost formulată de 105 deputaţi liberali.

Guvernul majorează lefurile angajaţilor din biserici

Salariile personalului neclerical de la toate cele 18 culte religioase din România cresc de la 1 octombrie, în urma adoptării unei ordonanţe a Guvernului, în şedinţa de ieri. "Guvernul a discutat un proiect de ordonanţă de modificare a legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Este vorba de personalul neclerical de la toate cele 18 culte religioase din România, care până acum era plătit cu 600 de lei pe lună urmând să fie plătit cu salariul minim pe economie aşa cum se prevedea iniţial până la legea din 2010. Efortul bugetar al acestei decizii este de 8.862.000 de lei pe lună şi vizează 19.528 de persoane", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, într-un briefing la Palatul Victoria.

Fosta soţie a ministrului Finanţelor nu poate justifica 204.000 de euro
 
Florentina Costache, fosta soţie a ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, nu poate justifica 204.000 de euro.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat ieri că a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 722.230,92 de lei (aproximativ 204.000 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia, în perioada 2000-2012, de către Florentina Costache (fostă Teodorovici), funcţionar public în Ministerul Transporturilor.
Astfel, ANI a cerut Comisiei de cercetare a averilor de la Curtea de Apel Bucureşti să facă verificări cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate, împreună cu familia, de către Florentina Costache. Potrivit ANI, Florentina Costache este director adjunct al Direcţiei Generale Relaţii Financiare Externe din cadrul AM POST - Ministerul Transporturilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.