Național

Procurorii îi atribuie lui Ponta o nouă calitate - Romania, condusă de un inculpat

Ziarul de Vrancea
13 iul 2015 821 vizualizări
Procurorii au înlocuit calitatea de "suspect" a premierului Ponta în dosarul "Turceni-Rovinari", cu cea de "inculpat" n practic, şeful Guvernului a devenit oficial parte într-un proces penal n Ponta nu a primit interdicţii din partea DNA privind exercitarea funcţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dispus, ieri, punerea în mişcare a urmăririi penale faţă de "de inculpatul Victor-Viorel Ponta, în dosarul "Turceni-Rovinari", sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor". În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Victor Ponta. Cu toate acestea, Ponta nu a fost pus sub control judiciar.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA "Şova şi Asociaţii" de la complexele energetice Turceni şi Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Şova şi a persoanelor din sfera relaţională a acestuia. Astfel, la data de 30 august 2007, între SCA "Şova şi Asociaţii", reprezentată de Dan Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenţie având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. În convenţia încheiată pe o perioadă nedeterminată s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară. Ulterior, printr-un act adiţional, onorariul avocatului Victor Ponta s-a majorat la suma de 3.000 de euro pe lună, începând cu luna aprilie 2008. "Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", au mai arătat procurorii.

Două apartamente de lux, din bani "nemunciţi"

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească, în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia. Întrucât specializarea juridică lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.
"Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste», după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA Şova şi Asociaţii, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activităţile respective, nici măcar în parte", au notat procurorii în ordonanţă. Procurorii susţin că Victor Ponta a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA "Şova şi Asociaţii" pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial din Bucureşti.
Premierul Victor Ponta a fost ieri la DNA, el spunând la ieşirea de la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, că nu a dat declaraţii în dosarul în care este cercetat şi că pentru audieri va reveni în luna august. Întrebat dacă demisionează din funcţia de premier, Victor Ponta a spus: "Nu vreţi să facem politică în altă parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament".


Presa străină: Primul premier în funcţie al României inculpat

Principalele agenţii de presă internaţionale relatează că premierul Victor Ponta a fost pus sub acuzare pentru acte de corupţie, notând că este prima situaţie de acest fel pentru un prim-ministru în funcţie al României.
"Premierul României Victor Ponta, inculpat pentru corupţie", scrie postul britanic BBC. "Premierul român, Victor Ponta, a fost inculpat pentru trei capete de acuzare privind acte de corupţie. Ponta este acuzat de fraudă, evaziune fiscală şi spălare de bani", relatează postul britanic, precizând că premierul susţine că este nevinovat.
"Premierul României, social-democratul Victor Ponta, a fost pus sub acuzare pentru corupţie, pentru fapte datând din perioada în care era avocat", relatează Agenţia France-Presse. "Premierul Ponta este acuzat de comiterea a 17 infracţiuni de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani în perioada 2007-2011, când era avocat", subliniază AFP. "Procurorii l-au inculpat pe premierul Victor Ponta în cadrul unei ample investigaţii de corupţie. (...). Ponta este primul premier în funcţie al României pus sub acuzare şi ale cărui active au fost puse sub sechestru", notează agenţia Associated Press.
Statutul premierului Ponta a fost schimbat din suspect în inculpat, luni, într-o anchetă DNA care îl vizează şi pe fostul ministru al Transporturilor Dan Şova, comentează agenţia Bloomberg.

Băsescu, atac la procurorul care îl anchetează pe Ponta

Băsescu l-a atacat, duminică seară, la B1, pe procurorul care-l anchetează pe premier. Fostul preşedinte a susţinut că România are “o legislaţie şubredă care poate face ca un procuror, fie el şi stagiar, să pună guvernul în poziţia de a fi demis, ceea ce nu are nimic în comun cu statul de drept. Sigur, procurorul acela probabil e un procuror proaspăt venit la DNA, care a primit instrucţiuni cum să dărame guverne.” Fostul preşedinte a susţinut că “dacă am ajuns în ţara în care procurorii dăramă guverne, putem să punem lacătul pe democraţie. Maine, orice guvern poate fi dăramat pe simpla prezumţie de vinovăţie a unui procuror, dar încă n-are girul unui judecător să spună că este vinovat”.
Ziarul Adevărul a scris că Jean Uncheşelu, cel care instrumentează dosarul lui Ponta, este unul dintre cei mai tineri procurori ai DNA.
Nu este pentru prima dată cand Băsescu îl apără pe Ponta. La începutul lunii iulie, fostul preşedinte susţinea, într-un interviu pentru gandul.info, că acuzaţia de conflict de interese la adresa lui Ponta pentru numirea lui Şova în funcţia de ministru este “forţată” şi se declară îngrijorat de “uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern”.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 3208 zile, 13 ore, 59 minute
Butnarule, daca taceai, neobservat treceai... Sau cum se mai zice, ai facut curent degeaba.
danb, acum 3209 zile, 33 minute, 20 secunde
16 facturi inmultit cu 2000 Euro fac exact 32.000 Euro. Asta este pretul unei garsoniere la periferie in Bucuresti. Cum dracu o fi reusit Ponta cu banii astia sa-si cumpere doua apartamente de lux, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.