Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Elevii de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada”

Ziarul de Vrancea
12 iul 2015 548 vizualizări
Elevii romani au obţinut trei medali i de aur, cinci de argint şi două de bronz la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada 2015, fiind premiaţi la toate cele patru probe ale concursului, chimie, matematică, informatică şi fizică.

La chimie a obţinut o medalie de aur, cu punctaj maxim, Cristian Robert Raclea, elev în clasa a clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi, alte două medalii de argint fiind cucerite de Maria Velicu - clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi de Sabina-Giorgiana Fîrţală - clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din Piatra Neamţ. Cristian Robert Raclea a fost medaliat cu aur şi la ediţia precedentă a olimpiadei, a anunţat, duminică, Ministerul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice. La matematică, Andreea Dima, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti şi Mihnea-Gabriel Doică - clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti au cucerit medalii de bronz. Din echipa de matematică a făcut parte şi Ştefan Cristian Popa, elev în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Alte două medalii de aur au fost obţinute la proba de informatică, de Darius Marian, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi de Andrei Costin Oncescu - clasa a X-a la Colegiul Naţional "Dinicu Golescu" din Campulung Muscel, iar Vlad Mihai Rochian - clasa a X-a la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Timişoara a caştigat medalia de argint. Tot medalii de argint au obţinut, la fizică, Iulian Robert Răveanu şi Mihai Ovidiu Popa, ambii elevi în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Peste 150 de concurenţi din şase ţări au participat la ediţia a XXII-a a Olimpiadei Internaţionale Pluridisciplinare Tuymaada, desfăşurată în perioada 5-11 iulie, în Yakutsk, capitala Republicii Saha (Federaţia Rusă).

"Vrem să intrăm în patria mamă. Ne primiţi?"
Simion (Acţiunea 2012): Cerem comisie prezidenţială pentru stabilirea beneficiilor viitoarei Uniri

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să "pornească discuţii legate de viitorul comun" al Romaniei cu R. Moldova şi să înfiinţeze o comisie prezidenţială "pentru stabilirea beneficiilor viitoarei uniri", a declarat, ieri, preşedintele Acţiunii 2012, George Simion. Întrebat ce solicitări vor avea participanţii la marşul unionist pentru preşedintele Romaniei, Simion a spus: "Pe langă susţinerea declarată şi în campania electorală, acum vrem ca domnul preşedinte să pornească discuţiile legate de viitorul comun al celor două state romaneşti şi de viitoarea reunificare şi dorim înfiinţarea unei comisii prezidenţiale pentru stabilirea beneficiilor viitoarei uniri şi cum va decurge procesul reunificării. Vrem să înfiinţeze cat mai grabnic această comisie prezidenţială". Întrebat despre ultimul mesaj al preşedintelui către tinerii unionişti, postat pe Facebook, liderul Acţiunii 2012 a comentat: "Am văzut că şi fostul preşedinte, şi actualul preşedinte susţin, dar e timpul să susţină şi prin fapte. Dacă vrea fapte, are la îndemană acest instrument denumit comisie prezidenţială". La randul său, Anatol Ursu, liderul organizaţiei unioniste "Tinerii Moldovei" a declarat, că îi va cere preşedintelui, ca şi "tuturor celorlalţi oameni politici sau care se află în funcţii-cheie, în funcţii în care pot face diferenţa", acelaşi lucru pe care unioniştii l-au mai cerut: "să faciliteze cat mai mult posibil, să asigure toate canalele posibile ca această unire să aibă loc cat mai curand". Aproximativ 500 de bucureşteni i-au aşteptat duminică în Piaţa Universităţii pe cei 1.000 de tineri care au venit din Republica Moldova pentru a participa la marşul pentru unirea Republicii Moldova cu Romania, la sosirea în faţa Teatrului Naţional fiind primiţi cu paine, sare şi flori. Manifestanţii au plecat, în jurul orei 15.30, în marş din Piaţa Universităţii la Palatul Parlamentului şi apoi la Cotroceni, unde vor fi primiţi de reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale. "Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întampina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere", a scris, duminică, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis se afla duminică, la Sibiu, de unde a plecat spre Madrid, pentru o vizită oficială în Spania.

Accident teribil la intrarea în Ramnicu Sărat

Viceprimarul comunei Bordeşti din judeţul Vrancea se află printre cei doi răniţi în accidentul produs pe DN 2, la intrarea în Ramnicu Sărat, în timp ce un consilier local, aflat la volanul autoturismului, şi nepotul acestuia şi-au pierdut viaţa în acelaşi accident. Potrivit primarului comunei vrancene Bordeşti, Gheorghe Tătaru, şoferul mort în accidentul produs, duminică după-amiază, la Ramnicu Sărat, era consilier local, în timp ce unul dintre răniţi este viceprimarul localităţii, Adrian Gavrilă. A doua persoană rănită este un bărbat din Brăila, în varstă de 60 de ani, iar adolescentul decedat în acelaşi accident avea aproximativ 14 ani şi era nepotul consilierului local şi al brăileanului. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Buzău, şoferul autocarului, care a provocat, potrivit primelor informaţii, accidentul, este un bărbat de 43 de ani din Piatra Neamţ. Accidentul s-a produs, duminică după-amiază, la intrarea în Ramnicu Sărat, după ce un autocar cu pasageri care venea dinspre Moldova şi se îndrepta spre Bucureşti ar fi intrat pe contrasens. Potrivit primelor informaţii oferite de purtătorul de cuvant al Poliţiei Judeţene Buzău, Amalia Călugăru, accidentul a avut loc după ce şoferul autocarului a vrut să intre în parcarea unui han, unde fac, de obicei, popas autovehiculele de călători care vin dinspre Moldova spre Muntenia. În momentul în care a încercat să intre în parcarea localului, şoferul autocarului nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism Logan care circula dinspre Buzău spre Focşani.  Călugăru a spus că, în urma impactului între cele două autovehicule, un adolescent a murit pe loc, iar o a doua persoană, şoferul autoturismului, a decedat la scurt timp. Conform sursei citate, numărul răniţilor se ridică la doi. Dintre aceştia, unul este în stare critică, medicii fiind rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire.

Preşedintele Klaus Iohannis face o vizită oficială în Spania

Preşedintele Klaus Iohannis şi Carmen Iohannis fac o vizită oficială în Spania, în perioada 12-14 iulie, la invitaţia majestăţilor lor Regele Filipe al VI-lea şi Regina Letizia, în cadrul căreia şeful statului se va întalni şi cu reprezentanţi ai comunităţii romaneşti din această ţară. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, vizita constituie "un moment de referinţă al dialogului bilateral romano-spaniol la cel mai înalt nivel, fiind, totodată, primul contact oficial la nivel de şef de stat" între Klaus Iohannis şi Felipe al VI-lea, proclamat rege pe 19 iulie 2014. Programul vizitei include primirea, luni, preşedintelui roman de către Regele Spaniei şi convorbiri oficiale între cei doi şefi de stat, la Palatul Zarzuela din Madrid. Totodată, Felipe al VI-lea şi Regina Letizia vor oferi, luni, un dejun oficial la Palatul Regal în onoarea lui Klaus şi Carmen Iohannis. La dejun vor participa şi premierul Mariano Rajoy, împreună cu soţia sa, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, preşedinţii Tribunalului Suprem şi Tribunalului Constituţional, precum şi personalităţi din mediile politic, economic, academic, cultural din Spania, şi reprezentanţi ai comunităţii romaneşti din această ţară. Tot luni, şeful statului va avea convorbiri oficiale cu premierul Mariano Rajoy, urmate de o conferinţă de presă comună. De asemenea, Klaus Iohannis se va întalni cu preşedintelui Senatului spaniol, Pio Garcia-Escudero. "Un moment important al vizitei" îl reprezintă întalnirea preşedintelui cu reprezentanţi ai comunităţii romaneşti din Spania, conform Administraţiei Prezidenţiale.

Editorii cer Ministerului să evalueze calitatea manualelor

Uniunea Editorilor solicită Ministerului Educaţiei să se ocupe doar de evaluarea de calitate a proiectelor de manuale şi să renunţe la licitaţia prin SEAP, iar şcolile, pe baza bugetului alocat, să fie cele care le achiziţionează, de pe piaţa liberă, după selecţia făcută de cadrele didactice. Potrivit Uniunii Editorilor din Romania, prin decizia din 22 iunie referitoare la actuala licitaţie de manuale, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a solicitat eliminarea din documentaţie a condiţiilor de acceptabilitate a ofertelor din Ordinul ministrului educaţiei din 22 noiembrie 2013 privind regimul manualelor şcolare în învăţămantul preuniversitar, precum şi a tuturor prevederilor acestui ordin care contravin legislaţiei achiziţiilor publice. Totodată, CNSC a decis continuarea procedurii după efectuarea modificărilor şi publicarea acestora în SEAP, în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei. "Decizia CNSC obligă la modificarea documentaţiei licitaţiei de manuale. (...) Practic, decizia CNSC pune într-o situaţie dificilă autoritatea contractantă, deoarece aceasta este datoare să extindă aplicarea deciziei CNSC la toate loturile, chiar dacă solicitarea UER s-a făcut pe un singur lot", se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Editorilor din Romania (UER).

Sibiu: Incendiu la grajdul de echitaţie al unei pensiuni

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de sambătă spre duminică, la grajdul de echitaţie al unei pensiuni din judeţul Sibiu, situată pe Valea Avrigului, iar un cal a murit şi mai multe echipamente şi 60 de tone de fan au ars.Purtătorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Silviu Albişor, a declarat, ieri, că un incendiu a izbucnit la grajdul de echitaţie al unei cabane de pe Valea Avrigului. La incendiu au intervenit două echipaje de pompieri din Sibiu şi pompierii voluntari din Avrig, focul fiind stins după mai bine de patru ore."În urma incendiului, un cal a murit, restul animalelor fiind salvate. A ars structura de lemn a acoperişului, 60 de tone de fan sub formă de baloţi, o motocicletă, atelierul de potcovit şi echipament de echitaţie", a spus Silviu Albişor. Potrivit acestuia, în total, a fost afectată o suprafaţă de circa 700 de metri pătraţi, iar incendiul a pornit de la un scurtcircuit. Pensiunea de pe Valea Avrigului unde a avut loc incendiul are camere de trei şi patru margarete, este situată la poalele Munţilor Făgăraş, iar atracţia principală pentru turişti este călăria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.