Național

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Papa Francisc cere o nouă ordine economică mondială

Ziarul de Vrancea
10 iul 2015 584 vizualizări
Suveranul pontif a criticat, fără să numească expres, organismele financiare internaţionale şi a denunţat goana după bani n aflat în Bolivia, el a cerut scuze pentru "păcatele" comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni

Papa Francisc a cerut joi, în Bolivia, o nouă ordine economică mondială, denunţând un "nou colonialism" al agenţiilor care impun programe de austeritate, şi a făcut apel ca săracii să aibă parte de locuri de muncă, locuinţe şi pământuri. În unul dintre cele mai lungi, pasionale şi cuprinzătoare discursuri ale pontificatului său, Papa de origine argentiniană a cerut de asemenea iertare pentru păcatele comise de Biserica Catolică faţă de amerindieni în cursul "aşa-numitei cuceriri a Americii". El a denunţat goana după bani şi a apreciat că ţările sărace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime şi forţă de muncă ieftină pentru ţările dezvoltate.
Francisc a făcut aceste afirmaţii în faţa participanţilor la a doua reuniune mondială a mişcărilor populare, la care participă organizaţii ale oamenilor de la marginea societăţii, inclusiv săraci, şomeri şi ţărani care şi-au pierdut pământurile. El a precizat că susţine eforturile lor de a obţine dreptul elementar la pământuri, locuinţe şi muncă.
Discursul său a fost precedat de cel al preşedintelui bolivian Evo Morales, care purta o jachetă cu imaginea liderului revoluţionar argentinian Ernesto "Che" Guevara. Acesta a fost executat în Bolivia în 1967, de trupe boliviene susţinute de CIA. "Să nu ne fie frică să spunem: vrem schimbare, o veritabilă schimbare", a spus Papa, denunţând un sistem care "a impus mentalitatea profitului cu orice preţ, fără grijă faţă de excluziunea socială sau distrugerea naturii".

Secera şi ciocanul cu chipul lui Iisus

Atacurile anterioare ale Papei la adresa capitalismului au fost criticate aspru de politicieni şi comentatori din Statele Unite, unde urmează să efectueze o vizită în septembrie. Suveranul Pontif a lansat de asemenea un atac care viza aparent organizaţii monetare internaţionale precum FMI şi politicile de ajutor pentru dezvoltare ale unor state dezvoltate. "Nicio putere nu are dreptul să priveze oamenii de exerciţiul deplin al suveranităţii lor. De fiecare dată când fac acest lucru, vedem apariţia unor noi forme de colonialism care prejudiciază serios posibilitatea păcii şi justiţiei", a precizat el. "Noul colonialism ia diferite forme. Uneori apare ca influenţa anonimă a mamonului: corporaţii, agenţii de creditare, unele tratate de liber-schimb şi impunerea unor măsuri de austeritate care întotdeauna strâng cureaua muncitorilor şi săracilor", a afirmat Papa, care săptămâna trecută a cerut autorităţilor europene să păstreze demnitatea umană în centrul dezbaterii privind criza economică din Grecia. "Vă spun cu regret: multe păcate mari au fost comise împotriva popoarelor native din America în numele Domnului". "Cer iertare cu smerenie, nu doar pentru păcatele Bisericii, ci şi pentru crimele comise împotriva popoarelor native în cursul aşa-numitei cuceriri a Americii".
Francisc a fost uimit miercuri seara când a primit de la Morales unul dintre cele mai neobişnuite cadouri: o sculptură din lemn care înfăţişează secerea şi ciocanul - simbolul comunismului - iar pe ciocan figurează imaginea lui Iisus răstignit.

Pastile pe bază de canabis, fără efecte halucinogene?

O echipă de cercetători britanici şi spanioli a reuşit în premieră să separe beneficiile medicinale ale canabisului de efectele sale halucinogene.
Cercetătorii de la University of East Anglia din Norwich şi Universitat Pompeu Fabra din Barcelona au descoperit că, prin inhibarea unui receptor din creier, pot fi generate beneficiile medicinale ale canabisului, fără efectele sale adverse. Canabisul poate fi utilizat ca tratament pentru încetinirea procesului de dezvoltare a tumorilor canceroase şi este benefic în cazuri de greaţă, anxietate şi dureri. Noua descoperire este foarte importantă, putând ajuta la crearea unor tratamente sigure, care să nu provoace schimbări de comportament şi pierderi de memorie.
Aceeaşi echipă de cercetători a descoperit anterior modul în care substanţa psihoactivă principală din canabis, tetrahidrocanabinol (THC), poate încetini procesul de dezvoltare a tumorilor canceroase.
Noile descoperiri arată că efectele negative asupra sistemului cognitiv ale THC - precum pierderile de memorie şi anxietate - sunt declanşate de un proces separat de cel care generează efectele benefice ale substanţei, precum cele analgezice.
Autorii noului studiu, care a fost realizat pe şoareci, spun că oamenii nu ar trebui să se "auto-trateze", însă şi-au exprimat speranţa că vor putea obţine în curând un echivalent sintetic sigur al substanţei active principale din canabis.

SUA au interceptat bombardiere ruse în apropiere de Alaska şi California

Armata americană a interceptat patru bombardiere ruse în largul coastelor din Alaska şi California, chiar în ziua în care preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său american, Barack Obama, un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei. Potrivit unui oficial militar american, armata SUA a efectuat două misiuni de interceptare a unor aeronave ruse, deşi acestea nu au intrat în spaţiul aerian american.
Oficialul a precizat că, deşi misiunile de interceptare sunt o rutină din punct de vedere militar, Pentagonul consideră acest incident drept un mesaj din partea lui Putin pentru Statele Unite, de Ziua Independenţei, în special în condiţiile în care preşedintele rus i-a transmis lui Obama un mesaj de felicitare. În mesajul respectiv, Putin şi-a exprimat încrederea că cele două ţări "pot găsi soluţii la probleme internaţionale şi pot contracara împreună ameninţările globale şi provocările actuale", în cadrul unei relaţii bazate pe "principiul egalităţii şi respectului reciproc". Incidentul din California este o raritate, deoarece forţele ruse nu ajung de obicei atât de departe în sud. Totuşi, un incident similar s-a petrecut în urmă cu trei ani, tot în ziua de 4 iulie, când avioane ruse au fost interceptate în largul coastei vestice a SUA.

Noul lider al Al-Qaida în Yemen vrea atentate împotriva SUA

Noul lider al reţelei teroriste Al-Qaida în Yemen a făcut apel la atentate împotriva Statelor Unite, în primul său discurs de când a preluat comanda grupării, a anunţat centrul de monitorizare SITE, citând o înregistrare audio. Qassim al-Raymi a devenit comandant militrar al reţelei Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA) după ce Nasser al-Wuhayshi a fost ucis într-un atac american cu drone, luna trecută, în oraşul Mukalla, din sud-estul Yemenului. În discursul său, Raymi i-a adus un omagiu lui Wuhayshi, i-a jurat credinţă liderului Al-Qaida Ayman al-Zawahiri şi a făcut apel la atentate împotriva Statelor Unite. "Toţi trebuie să vă adunaţi şi să îndreptaţi săgeţile şi săbiile împotriva lor", i-a îndemnat Raymi pe musulmani, în înregistrarea audio de 14 minute şi nouă secunde. "Allah v-a ajutat împotriva acestui duşman, pentru că nu doar aţi ajuns în casa lui, ci, cu sprijinul lui Allah, aţi ajuns în adâncul inimii lui", a adăugat liderul terorist.
Autenticitatea înregistrării, realizată de Fundaţia media al-Malahem a AQPA, nu a putut fi verificată imediat.
Uciderea lui Wuhayshi a fost considerată o lovitură majoră împotriva AQPA, pe care SUA o califică drept cea mai periculoasă filială a reţelei Al-Qaida. Adresându-se lui Zawahiri, Raymi a adăugat: "Jur să mă supun ţie, să te ascult, în vremuri dificile şi de prosperitate, la bine şi la greu, să îndur discriminarea şi să nu îi contest pe cei de la putere, să lupt jihadul (...)".
Raymi a felicitat de asemenea o coaliţie de grupări jihadiste din Siria pentru succesul său recent în provincia Idlib, dar şi pe talibanii afgani pentru victoriile din ofensiva de primăvară.

Fumatul ar favoriza apariţia schizofreniei

Cunoscut pentru că provoacă unele forme de cancer şi boli cardiovasculare, fumatul ar putea favoriza şi apariţia unor tulburări psihice severe, cum ar fi schizofrenia, arată un studiu publicat vineri în revista Lancet Psychatry. Asocierea statistică dintre tutun şi psihoze, îndeosebi schizofrenia, fusese deja constatată în cercetările precedente, amintesc oamenii de ştiinţă europeni care au elaborat studiul. S-a observat că persoanele care suferă de tulburări psihice sunt mult mai înclinate să fumeze, proporţia fumătorilor în rândul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decât la populaţia generală. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei situaţii, scriu cercetătorii în articol.
Una dintre explicaţii ar putea fi că ţigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglării dopaminei, neurotransmiţător asociat cu mecanismul recompensei. Puţini cercetători au studiat însă ideea că şi tutunul "ar putea creşte riscul apariţiei acestor tulburări". Studiul menţionat încearcă să verifice o asemenea ipoteză şi să afle dacă psihozele se declanşează mai devreme la fumători decât la nefumători.

O fabrică de pesticide din Coreea de Nord produce de fapt antrax

O presupusă fabrică de pesticide din Coreea de Nord, vizitată recent de preşedintele Kim Jong-un, este de fapt o unitate de producţie a antraxului şi a altor arme biologice, susţine un institut american de cercetare. "Analiza imaginilor relevă că instalaţiile — Institutului Biotehnic din Phenian — pot produce în mod regulat arme biologice, în special antrax", scrie site-ul 38north, specializat pe Coreea de Nord, făcând referire la reportajele publicate pe 6 iulie de mass-media de la Phenian, care-l arată pe Kim Jong-un vizitând ceea ce prezintă a fi o fabrică de pesticide pentru agricultură. "Echipamentele moderne" ce apar în imagini arată că statul nord-coreean poate să producă arme biologice, dar şi să obţină instalaţiile necesare pentru această activitate ocolind sancţiunile impuse de ONU, subliniază sursa citată. La începutul acestui an, guvernul sud-coreean a acuzat armata nord-coreeană că a efectuat aplicaţii în care a simulat atacuri biochimice.
Coreea de Nord a semnat în anii '80 Convenţia asupra Armelor Biologice (CABT) şi Protocolul de la Geneva pentru interzicerea acestui tip de arme, dar nu a aderat la Convenţia asupra interzicerii Armelor Chimice (din anul 1993).

Într-o singură zi, autorităţile ungare au interceptat 1.217 refugiaţi

Autorităţile ungare au interceptat doar joi 1.217 refugiaţi, printre care 123 de minori, care fugeau din cauza conflictelor din ţările lor şi intraseră ilegal în Ungaria, a informat vineri poliţia ungară. Cel mai mare grup — format din 80 de afgani, 10 sirieni şi patru pakistanezi — a intrat în ţară pe la Ásotthalom, localitate situată în apropierea frontierei ungare cu Serbia.
Numărul solicitanţilor de azil în Ungaria în perioada scursă de la începutul anului depăşeşte 75.000 de persoane, majoritatea ajungând în Ungaria via Serbia şi care traversează Ungaria pentru a ajunge în ţări mai bogate din Uniunea Europeană, cum ar fi Austria sau Germania.
Poliţia ungară anchetează nouă persoane pentru trafic de persoane şi alte cinci pentru falsificare de documente.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.