Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Pensii speciale pentru primari şi şefi de CJ?

Ziarul de Vrancea
9 iul 2015 1120 vizualizări
După ce parlamentarii au văzut că le-a "mers" votandu-şi pensii în plus faţă de cele la care au contribuit în sistemul public, mai mulţi aleşi încearcă acum să promoveze o lege privind pensii speciale pentru "baronii" locali n peste zece mii de persoane ar urma să se bucure de acest privilegiu

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri, că decizia privind majorarea indemnizaţiilor lunare pentru cele mai înalte funcţii de demnitate publică ar putea fi o greşeală dacă nu se va continua cu majorarea salarială a întregului personal din sistemul public. Mai mult, Dragnea a declarat că aleşii locali trebuie să beneficieze de aceleaşi avantaje pe care le au şi parlamentarii. "Sunt anumite instituţii care îi consideră demnitari (n.r. – pe reprezentaţii administraţiei locale) şi pentru asta suportă foarte multe riscuri, dar atunci cand ar trebui să beneficieze de anumite drepturi nu mai sunt consideraţi demnitari, ci sunt consideraţi funcţionari publici. În opinia mea, primarul trebuie să beneficieze de toate avantajele unui ales aşa cum beneficiază şi celelalte categorii de demnitari care sunt aleşi, parlamentari", a afirmat Liviu Dragnea citat de Agerpres.
Dragnea a făcut aceste afirmaţii în contextul în care parlamentarii pregătesc un proiect de lege privind acordarea unor pensii speciale aleşilor locali. Potrivit adevărul.ro, mai mulţi deputaţi din toate partidele politice au semnat o propunere legislativă prin care preşedinţii de Consilii Judeţene, primarii şi viceprimarii ar primi pensii speciale. Indemnizaţiile sunt calculate după modelul celor pentru parlamentari şi pornesc de la 400 de lei pentru primarii de comune şi pot ajunge la peste 5.000 de lei pentru un şef de Consiliu Judeţean. Proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaţilor în ultima zi de sesiune parlamentară, pe 30 iunie. Potrivit deputatului UDMR Szabo Odon, unul dintre semnatari, aproximativ 10.000 de persoane ar putea primi indemnizaţii speciale, dacă proiectul va fi aprobat.

Iohannis: Valorile şi tradiţia musulmană, o contribuţie de neînlocuit la bogăţia României

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri seara, la Cina de Iftar, prilej cu care a afirmat că a valoriza identităţile locale, culturale ori religioase într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică.
"În această ecuaţie, diversitatea culturală, minorităţile etnice şi religioase ale României îşi găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenţei lor sociale, prin punţile pe care pot să le creeze între oameni, comunităţi şi ţări. A valoriza identităţile locale, culturale ori religioase într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este ţara care poate aduce fiecărui român — cetăţean european — o viaţa cu mai multe oportunităţi şi drepturi mai bine respectate de autorităţi. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiţi cu majoritatea, cu celelalte minorităţi şi culte", a declarat Klaus Iohannis. Şeful statului a spus că priveşte participarea la Cina de Iftar ca un gest normal şi necesar, prin care statul român îşi manifestă respectul pentru comunitatea şi pentru cultul musulman. "Personal, mă bucur de oportunitatea de a mă întâlni cu reprezentanţii unei comunităţi ce aduce, împreună cu celelalte minorităţi din România, o importantă valoare adăugată dezvoltării umane şi progresului colectivităţilor", a arătat Iohannis.
Comunitatea musulmană se bucură de toate drepturile prevăzute de Constituţie şi de sprijinul statului, a susţinut preşedintele.
Klaus Iohannis a adăugat că cetăţenii comunităţii musulmane din România împart cu naţiunea din care fac parte preocupări şi aspiraţii comune, printre care proiectul european şi angajamentul nord-atlantic, iar proiectele naţionale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicării în politică, în mod concret, a respectului pentru valorile şi drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept. 

Partidul Monicăi Macovei a intrat în legalitate

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, înregistrarea în registrul partidelor a formaţiunii M10, construcţie lansată de eurodeputatul Monica Macovei, după alegerile prezidenţiale. Tribunalul Bucureşti a dispus, ca instanţă de fond, acordarea personalităţii juridice pentru Partidul M10 şi înregistrarea acestuia în Registrul partidelor politice.
M10 îşi propune să fie o "alternativă la sistemul transpartinic corupt", definindu-se ca "un partid anti-sistem". De asemenea, potrivit fondatorilor, partidul va fi unul "reformist", care promovează reformarea sistemului politic, administrativ, dar şi a sistemului de educaţie, respingând "populismul şi dublul discurs".
Iniţiativa de a pune bazele unui partid, reunit în jurul eurodeputatului Monica Macovei, fost candidat independent la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, a fost anunţată oficial la 1 martie 2015. Anunţul a fost urmat de o campanie de strângere de semnături pentru înfiinţare şi a creat primele nuclee ale organizaţiilor locale ale partidului.

Vanghelie în sala de judecată: Sunt natural ca brânza de oaie

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, le-a cerut ieri magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l elibereze din arest şi să-l lase să meargă la familie, spunându-le că este un om cu demnitate şi "natural ca brânza de oaie". "Poate am greşit...cred că am greşit. Am avut mandat poate pentru că m-am luat în gură cu parlamentarii, dar nu cred că pentru asta trebuie să stau în puşcărie. Trebuie să fie probe ca să suport ce suport. Uitaţi-vă...cred că arăt bine, dar pe dinăuntru nu arăt la fel de bine. (...) Eu nu sunt un om care nu înţelege tot ce i se întâmplă. Puneţi-mi toate interdicţiile, dar lăsaţi-mă să mă duc la familia mea şi să mă ocup de acest dosar. Sunt multe poveşti în el. Cred în Dumnezeu şi cred în dumneavoastră, că reuşesc să vă sensibilizez prin atitudinea mea. Sunt natural ca brânza de oaie! Vreau să ies afară cu demnitate", le-a spus Vanghelie judecătorilor. El a adăugat că situaţia lui este delicată, însă este un om cu demnitate, pentru că nu şi-a denunţat prietenii "aşa cum doreşte DNA". "Veţi vedea că toţi cei care au dat declaraţii sunt afară. Unii şi-au schimbat declaraţiile. Vă spun: nu sunt un pericol public. Asta e viaţa, e mai uşor să dai declaraţii şi să ieşi. O să ajungem jumătate din români să îi denunţăm pe ceilalţi. Stau de 4 luni în arest pentru că nu am vrut să colaborez cu DNA. (...) Am toate conturile blocate, am toată averea sub sechestru", a mai spus acesta. Curtea Supremă a dezbătut ieri o contestaţie a lui Vanghelie, faţă de o decizie a instanţei de a-i respinge cererea de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai uşoară.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată marţi de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Csibi Barna a rupt steagul Romaniei, şeful UDMR îi bate obrazul

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor, a condamnat, ieri, gestul extremistului Csibi Barna de a rupe un drapel al României la o manifestare care a avut loc în Ungaria. "Gestul este condamnabil. Orice simbol - indiferent că este vorba de drapelul României, de drapelul Ungariei sau orice alt drapel - dacă este distrus, dacă este batjocorit, este în domeniul penibilului şi este de condamnat. Indiferent cine face, unde face şi cu ce scop face. Fiindcă alimentează şi exacerbarea simbolurilor, tensiuni şi conflicte între popoare, între naţiuni, între grupuri etnice. Asta este părerea mea, am spus de fiecare dată, indiferent dacă e vorba de Csibi Barnă, dacă e vorba de România, e vorba de alt stat", a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
În mediul online a apărut o înregistrare în care Csibi Barna, tanărul din Miercurea Ciuc cunoscut pentru acţiunile sale radicale, rupe un tricolor românesc şi spune că are un mesaj către România, respectiv "să se rupă precum steagul din mana lui". Acesta mai spune că "secuimea are dreptul la propriul steag" şi îi îndeamnă pe maghiari să iasă în stradă şi să manifeste, "dar într-un mod liniştit". Potrivit primelor informaţii, acţiunea la care a participat Csibi Barna s-a desfăşurat în Ungaria.
În ultimii ani, tanărul din Miercurea Ciuc s-a ales cu mai multe dosare penale, fiind acuzat de săvarşirea unor acte de antisemitism, xenofobie sau instigare la discriminare.

Fost deputat PNL, reţinut după ce ar fi primit o mită de 270.000 de euro

Fostul deputat PNL de Bacău Mihai Banu a fost reţinut, ieri, de DNA pentru trafic de influenţă după ce ar fi pretins şi primit, în perioada când era parlamentar, 270.000 de euro pentru a interveni pe lângă un alt demnitar.
Potrivit DNA, fostul parlamentar Mihai Banu a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la un om de afaceri, 270.000 de euro pentru ca, în calitate de deputat, să-şi folosească influenţa pe lângă membri ai guvernului în vederea alocării unor sume de bani către o primărie din Bacău. Respectiva sumă de bani, susţin anchetatorii, era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcţie, în valoare de aproximativ 5,6 milioane de lei, executate de firma omului de afaceri care a solicitat sprijinul parlamentarului, în beneficiul Primăriei Ardeoani.
"Din cei 270.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu şi cu complicitatea fiului său, Lucian Banu, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziţionării unui teren de la o persoană indicată de acelaşi inculpat. Astfel, pe 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător, şi firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, situat în extravilanul unei comune, preţul vânzării fiind stabilit la 150.000 lei. Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranşe, în perioada 12 august 2010 - 22 iulie 2011, în conturile indicate de Mihai şi Lucian Banu”, arată DNA.
Procurorii au dispus şi măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de fiul fostului demnitar, Lucian Banu, pentru complicitate la trafic de influenţă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.