Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Ierarh BOR: Europa reprezintă un pericol pentru Romania

Ziarul de Vrancea
7 iul 2015 808 vizualizări
Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cunoscut a participat ieri la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofte.

Cu această ocazie, într-o discuţie cu un grup de credincioşi, ierarhul Bisericii Ortodoxe Române, fostul colaborator al Securităţii, şi-a exprimat opinia şi despre situaţia din Grecia. Întrebat fiind despre opinia sa cu privire la rezultatul referendumului din Grecia şi soarta acestei ţări, ÎPS Pimen a declarat:  "Grecii sunt oameni înţelepţi. De ei au nevoie şi europenii, şi americanii... şi Putin."  Conform site-ului ştiripesurse.ro, el a mai afirmat că, în prezent, Europa reprezintă un pericol pentru România, din cauza faptului că promovează o societate fără Dumnezeu.

Numărul persoanelor care fumează a crescut în ultimii trei ani

Ministerul Sănătăţii a lansat, ieri, campania naţională de informare privind efectele nocive ale tutunului, în contextul în care numărul fumătorilor a crescut în ultimii trei ani, în special în rândul tinerilor, iar procentul persoanelor care au încercat să renunţe la fumat a scăzut.
Secretarul de stat Alin Ţucmeanu a declarat că Ministerul Sănătăţii a refinanţat în 2014 programul "Stop Fumat", prin care toţi fumătorii care doresc să combată această dependenţă beneficiază de tratament gratuit. El a precizat că o altă modalitate de combatere a depedenţei de tutun este interzicerea fumatului în spaţii publice.
În România, numărul tinerilor cu vârste între 15 şi 39 de ani care fumează a crescut cu 5% în anul 2014 comparativ cu 2011, deşi la nivelul Uniunii Europene trendul a fost descendent, potrivit Eurobarometrului "Atitudinile europenilor faţă de tutun şi ţigări electronice".
"Faţă de anul 2011, (în ţara noastră, n.r.), prevalenţa fumatului a scăzut cu 3%, realitate care se va reflecta în indicatorii epidemologici ai unor boli precum astmul bronşic şi afecţiunile cardiace", a declarat doctorul Laura Magda Ciobanu, expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului la Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
România se situează în continuare pe locul al doilea, după Grecia, în ceea ce priveşte ponderea populaţiei afectate de expunerea la fumul de ţigară în spaţiile publice şi are rata cea mai mare de expunere din spaţiul comunitar la reclame care au ca temă consumul de tutun. Un alt aspect îngrijorător subliniat de statisticile europene este faptul că, în România, populaţia cu venituri scăzute, care are dificultăţi în a-şi plăti facturile, a înregistrat un număr mai mare de fumători în anul 2014, faţă de 2011, în timp ce în ţările europene, procentul fumătorilor în rândul acestei categorii sociale a scăzut.
Totodată, numărul românilor care au încercat să se lase de fumat a scăzut cu 11% în anul 2014, faţă de 2011, în contextul în care celelalte state membre UE înregistrează un trend ascendent.

Malarie la Bacău

Un pilot care era internat la Spitalul Judeţean Bacău a fost adus de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti, după ce a fost diagnosticat cu malarie, a anunţat ieri directorul medical al unităţii sanitare din Capitală, Corneliu Popescu. "Este vorba despre un pilot de 46 de ani care a fost internat la Spitalul din Bacău. După ce a fost pus diagnosticul, medicii băcăuani au decis transferarea de urgenţă a bărbatului la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale «Victor Babeş» din Capitală. Este al cincisprezecelea caz de malarie internat în Spitalul «Victor Babeş» în 2015", a spus Corneliu Popescu.
Directorul medical al Spitalului "Victor Babeş" nu a dat alte informaţii medicale în legătură cu starea bărbatului, întrucât aceasta a fost solicitarea familiei pilotului, dar a precizat că 99 la sută din cazurile de malarie internate în unitatea sanitară vin din Africa. Corneliu Popescu a adăugat că la spital au ajuns anual, în medie, între 30 şi 40 de cazuri de malarie, iar toţi pacienţii internaţi s-au vindecat.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, pilotul de aviaţie a ajuns în stare gravă la unitatea medicală în cursul serii de luni, după ce a stat acasă cinci zile cu febră şi o stare generală de rău.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.