Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Profeţia lui Băsescu: Ponta nu mai are viaţă lungă la Guvern

Ziarul de Vrancea
3 iul 2015 790 vizualizări
Fostul preşedinte crede că Gabriel Oprea va folosi prima ocazie pentru a rupe actuala majoritate şi a forma o nouă coaliţie

Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu i s-a părut corect că UNPR a votat în Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, apreciind că Gabriel Oprea şi-a ”trădat aliaţii”. Întrebat dacă lui Gabriel Oprea i se potriveşte funcţia de premier, Băsescu a spus că nu, pentru că în primul rând nu are pregătire economică. "Dacă are o zonă în care poate fi util, este cea de securitate naţională, fără să fie cel mai mare specialist pe securitate naţională. Să-l cocoţi în fruntea Guvernului e o greseală, nu are niciun fel de pregătire şi experienţă economică. Din economie nu înţelege nimic”, a afirmat fostul preşedinte. De asemenea, întrebat cum comentează votul UNPR în Parlament pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, Traian Băsescu a spus că nu i s-a părut corect. ”Nu mi s-a părut corect. În numele interesului naţional nu faci jocul unui preşedinte care greşeşte că şi-a pus apropiaţii la servicii. Greşeala (preşedintelui Klaus Iohannis -n.r.) este că şi-a pus apropiaţi la servicii, Hellvig şi Ungureanu, deşi nu contest calităţile niciunuia dintre ei. Acţiunile serviciilor îi vor fi puse în cârcă (preşedintelui -n.r.). (...) I se va reproşa că apropiaţii sunt şefi de servicii”, a mai spus fostul şef al statului, declarându-se ”mulţumit” de numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE. Traian Băsescu a mai spus, referindu-se la Gabriel Oprea, că ”interesul naţional nu poate fi folosit ca manta de vreme rea”. ”Dacă voiai să serveşti interesul naţional te băteai pentru autostrăzi. Dacă era mort după interesul naţional se bătea să nu piardă România 7,9 miliarde de euro. Interesul naţional nu poate fi folosit ca manta de vreme rea. El şi-a trădat acum aliatul (...) Îmi este foarte clar că Gabriel Oprea a trădat ascunzându-se sub mantaua interesului naţional. Nu stă interesul naţional într-o numire”, a adăugat fostul preşedinte la Gandul Live. El a mai spus că Gabriel Oprea ”şi-a trădat partenerii de guvernare” la votul pentru Mihai Răzvan Ungureanu din ”alte interese decât cel naţional”.
Traian Băsescu a mai spus că dacă Victor Ponta va avea în continuare ”abordări ambigue, ca acum”, atunci Gabriel Oprea va găsi motivul să îi spună că iese de la guvernare. ”Văd o altă coaliţie. Dacă e în interes naţional, Oprea o va face”, a spus Băsescu râzând.

Băsescu despre campanii electorale: Nu există partid curat

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la Gândul Live, că nu există partid care să fie curat şi că nu candidaţii sunt cei care se ocupă de finanţarea campaniilor electorale. "Candidaţii nu prea au fost cei care s-au ocupat de finanţare, dar candidaţii au responsabilitatea lor morală", a declarat Băsescu. Întrebat dacă toate partidele se finanţează cu bani negri, fostul şef al statului a răspuns: "Da, aşa este". La întrebarea dacă acesta este un autodenunţ, fostul preşedinte a răspuns: "Am văzut declaraţia domnului Cocoş, că a finanţat parte din campania mea din 2009. Pentru mine, campania a costat 18,5 milioane de lei, peste patru milioane de euro, la paritatea respectivă. Ultima campanie a costat mai puţin de jumătate în cazul ambilor candidaţi (n.r. - Victor Ponta şi Klaus Iohannis) (...). Lucrurile sunt putrede la finanţarea campaniilor electorale şi ar trebui să avem un moment zero". Referitor la finanţarea campaniei sale electorale de către Dorin Cocoş, Traian Băsescu a spus că nu cunoştea detalii despre operaţiunile de finanţare a campaniei, precizând că un candidat "nu ştie mare lucru pentru că nici nu e treaba lui" "Un candidat nu se implică el însuşi în finanţare. Nu cred că există candidat atât de naiv încât să creadă că din contribuţiile membrilor de partid se face campania. Nici nu trebuie luat de bun tot ce spun oamenii care ajung acum la DNA", a precizat Traian Băsescu.

Ghiţă poate să-şi exercite funcţia de deputat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, vineri, contestaţia lui Sebastian Ghiţă faţă de condiţiile controlului judiciar dispus de DNA, şi a decis ca acesta să îşi poată exercita funcţia de deputat şi să se poată deplasa pe teritoriul ţării. Potrivit soluţiei pronunţate de ICCJ, a fost extinsă limita teritorială pe care Ghiţă are obligaţia de a nu o depăşi decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent, de la teritoriul localităţii Ploieşti, la teritoriul României, şi a fost înlăturată obligaţia de a nu desfăşura activitatea de deputat. Magistraţii au menţinut celelalte dispoziţii ale controlului judiciar. Decizia intanţei supreme este definitivă.
De asemenea ICCJ a decis vineri să amâne pentru data de 13 iulie pronunţarea în privinţa contestaţiei depuse de Sebastian Ghiţă şi unele dintre firmele pe care procurorii susţin că acesta le controlează împotriva sechestrului impus de DNA.

ANI: Fost procuror, cu o avere nejustificată de 358.028 de lei

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 358.028 de lei între averea dobândită şi veniturile realizate, între 2003 şi 2012, de Iacob Niculăiţă, fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal. ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Craiova, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de fostul magistrat în perioada 9 mai 2003 - 31 decembrie 2012.

Moldovenii, cei mai graşi dintre romani

Peste 20% dintre români (21,3%) cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic "Obezitatea în România", dat publicităţii vineri. "Prevalenţa supragreutăţii este de 31,1% şi cea a obezităţii 21,3%. Dacă adunăm aceste procente, vedem clar că o peste 50% din populaţia noastră are o greutate crescută", a declarat conf. univ. dr. Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii. Conform cercetării, rata obezităţii creşte o dată cu vârsta. Astfel că la adulţii de până la 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceştia, procentul creşte la 30,1% la grupa de vârstă 40 — 59 de ani şi ajunge la 41,6 % la persoanele peste 60 de ani.
Studiul relevă că rata cea mai mare a obezităţii se înregistrează în Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmată de Oltenia şi Muntenia, unde prevalenţa obezităţii este de 21,3% şi apoi de Banat, Crişana şi Transilvania, unde procentul obezităţii este 18,8%. În ceea ce priveşte rata supraponderii, tot în Moldova este şi procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate — 33,4 %, media pe ţară fiind de 31,1%.
În Banat, Crişana şi Transilvania prevalenţa supragreutăţii este de 28%, în timp ce în Oltenia şi Muntenia este de 32,2%. "Cei din zona rurală au o prevalenţă mai crescută asupra obezităţii şi greutăţii şi nu ne aşteptam la acest lucru", a explicat Gabriela Roman.
Medicii recomandă persoanelor cu probleme de greutate să discute cu medicul de familie şi să consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, să consume porţii moderate şi să facă mişcare cel puţin 30 de minute pe zi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.