Național

Manualele şcolare, ancorate în trecut: bunica cu fuior, mama în bucătărie

Ziarul de Vrancea
3 iul 2015 546 vizualizări
Manualele prezintă o lume ancorată în trecut prin imaginile ce înfăţişează majoritar bărbaţi cu cariere de succes, în timp ce femeile sunt prezentate de regulă în bucătărie, spun sociologii

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Bucureşti a lansat, vineri, studiul "Alice în ţara Manualelor", o analiză a abecedarelor şi altor manuale din şcoala primară. "Manualele prezintă o lume ancorată în trecut prin imagini ale femeilor şi bărbaţilor, fetelor şi băieţilor, ale persoanelor în vârstă. Din cărţile şcolare lipsesc personajele diverse, atipice. Sunt prezentaţi mai mult bărbaţii când vorbim despre profesii, iar tehnologia modernă este slab reprezentată. Inerţia este mai puternică decât schimbarea", se arată în cercetarea prezentată de decanul facultăţii, Marian Preda. De fapt, lumea manualelor şcolare este prea puţin ancorată în prezent, în primul rând prin personaje. "În abecedar încă mai poate fi găsit chiupul bunicii din secolul trecut, cu păr alb şi coc şi un şort mare în faţă. Acest chip al bunicii nu mai poate fi găsit nici la ţară. Bunicul este prezentat tot ca un personaj foarte bătrân, cu păr alb, care, de regulă, citeşte ziarul. Mama este în bucătărie pregătind masa. Femeile pot fi educatoare, medici sau asistente, în timp ce pentru bărbaţi apar peste 20 de ocupaţii. Apoi tehnologia ilustrată în manunale provine mai ales din secolul al XX-lea şi chiar al XIX-lea. Calculatoarele sunt rare, iar învăţătoarea şi copii scriu pe tablă", a mai explicat Preda.Copiii care ar putea să lucreze pe tablete sau telefoane sunt aproape inexistenţi. Aplicaţiile - jocuri sau alte programe - nu sunt menţionate, nicidecum discutate, mai relevă studiul.
Totuşi, în abecedarele noi, fetele şi băieţii folosesc la fel de des calculatorul, spre deosebire de manualele mai vechi, unde doar băieţii lucrează la calculator. Examinând textele şi ilustraţiile, profesorii şi studenţii Departamentului de Sociologie au demonstrat că, prin personaje şi tehnologii, lumea manualelor şcolare rămâne ancorată în trecut, în perioada comunistă sau chiar a secolului al XIX-lea, a mai spus decanul, precizând că echipa sa este dispusă să lucreze voluntar alături de edituri pentru a schimba imaginea cărţii şcolare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.