Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Ponta le ridică moralul baronilor locali: Rezistaţi!

Ziarul de Vrancea
1 iul 2015 712 vizualizări
Premierul Victor Ponta a afirmat că aleşii locali trebuie să reziste la "cel mai grav şi brutal atac" din istoria democratică a României care are loc asupra lor. "Felicitări lui Marian Oprişan şi colegilor care conduc Consiliile Judeţene în baza votului dat de români în 2012! Şi ei şi primarii trebuie să îşi facă datoria faţă de cetăţeni şi să reziste la cel mai grav şi brutal atac împotriva aleşilor locali din istoria democratică a României", a spus Ponta, ieri, într-o postare pe Facebook.

Afirmaţia premierului a fost făcută în contextul în care baronul PSD Marian Oprisan a fost reales preşedinte al Uuniunii Consiliilor Judeţene din România, în cadrul adunării generale, care s-a desfăşurat, ieri, la Palatul Parlamentului. În discursul său, Marian Oprişan a declarat că sunt multe articole neconstituţionale în Codul Penal, iar Legea Curţii de Conturi are lacune. "Am spus cât se pate de clar, nu poate niciun organ judiciar din România să se pronunţe pe decizia de oportunitate a unei majorităţi din România, pentru că decizia de oportunitate nu poate să o cenzureze decât electoratul o dată la patru ani, dacă a fost sau nu oportun să mărim sau să micşorăm salariile, dacă a fost oportun să cumpărăm nu ştiu ce obiectiv pentru cetăţeni", a spus Oprişan, întrebat dacă activitatea DNA blochează administraţia locală. El a arătat că "DNA trebuie să funcţioneze , DNA este o instituţe necesară, iar cei care fură de la comunitate trebuie să meargă la închisoare", dar că organele judiciare trebuie să cenzureze legalitatea, nu oportunitatea deciziei administrative.

Peste 50% dintre români cred că primarul este ales în două tururi

Peste 50% dintre români consideră că primarul ar trebui ales într-un singur tur de scrutin, potrivit unui sondaj Avangarde, care vizează administraţia locală, dat publicităţii ieri. Întrebaţi dacă primarul ar trebui să fie ales prin vot direct, 53% dintre cei chestionaţi consideră că acesta ar trebui ales dintr-un singur tur, în timp ce 30% cred că primarul ar trebui să fie ales în două tururi. 16% dintre respondenţi s-au arătat indiferenţi faţă de subiect, iar 1% nu au ştiu/nu au răspuns la întrebare. În ceea ce priveşte modalitatea de alegere a edililor în actuala legislaţie electorală, 53% au răspuns că aceasta este în două tururi de scrutin, 28% — într-un singur tur (n.r. – răspunsul corect), 19% — nu ştiu.
Potrivit sondajului, 69% dintre cei chestionaţi consideră că preşedintele Consiliului Judeţean ar trebui ales prin vot direct, 11% susţin că acesta ar trebui ales de consilierii judeţeni, în timp ce 7% spun că ar trebui numit de Guvern. 13% dintre cei intervievaţi nu au ştiut sau nu au răspuns la întrebare.
Cercetarea a fost realizată în perioada 14 — 26 aprilie, pe un eşantion de 1.000 de persoane de 18 ani şi peste.

Românii sunt îngrijoraţi în principal de costul traiului

Aproape jumătate dintre români (47%) sunt îngrijoraţi cel mai mult cu privire la costul de trai, comparativ cu 52% în cauzul ungurilor şi 23% la slovaci, preocupare urmată de pierderea locului de muncă (18%) şi presiunea cheltuielilor medicale asupra bugetului familiei (9%), potrivit unui studiu GfK Lipsa veniturilor disponibile este o preocupare pentru doar 8% dintre respondenţii la studiu, alături de cheltuielile cu educaţia.
Peste două treimi dintre respondenţii români apreciază că situaţia financiară personală va fi mai bună în următorul an, pe fondul schimbării circumstanţelor familiale (33%) sau a locului de muncă (16%). Peste 40% din participanţii la studiu spun că sunt mulţumiţi de nivelul lor de trai, aproape de media din ţările unde grupul activează.
Pe de altă parte, 4 din 10 români susţin cheltuielile zilnice cu mai multă uşurinţă decât în trecut, în timp ce mai mult de un sfert se declară precauţi. La nivel european, consumul este preponderent precaut, aproximativ 48% dintre respondenţi spunând că sunt mai rezervaţi cu privire la cheltuielile zilnice şi doar 18% cheltuie cu mai multă libertate.
În România, cercetarea GfK a fost efectuată în perioada martie-aprilie, pe un eşantion de circa 1.000 de respondenţi din portofoliul de clienţi ai Provident România.

Tinerii romani se sinucid cu mult peste media europeană

Frecvenţa cazurilor de suicid la tinerii de 15 - 19 ani este cu 50% peste media europeană, iar la adulţi este cu 21% mai mare, arată Asociaţia Română de Psihiatrie (ARPP). "Conform Institute for Health Metrics and Evaluation (2013), tulburarea depresivă majoră ocupă locul al doilea (după durerile de spate) în privinţa afecţiunilor ce determină disabilitate în România", arată ARPP. Potrivit sursei citate, depresia este o afecţiune care adesea scapă nediagnosticată şi de multe ori este recunoscută doar atunci când are loc tentativa suicidară, uneori chiar dacă persoana îşi anunţă din timp gândurile legate de sinucidere. În România, deşi nu există studii epidemiologice cu privire la incidenţa depresiei în rândul populaţiei generale, se estimează ca aproape 10% din populaţia Romaniei suferă tulburari de tip depresiv.
Bugetul destinat programelor naţionale de sănătate mintală reprezintă încă o parte insignifiantă din totalul bugetului programelor naţionale de sănătate (0,002% în 2015)", mai arată organizaţia.

Bătrână violată de un strănepot când se întorceau de la un priveghi

O bătrână din comuna constănţeană Cerchezu şi-a reclamat strănepotul la Poliţie după ce tânărul de 33 de ani ar fi violat-o. Potrivit poliţiştilor constănţeni, fapta s-ar fi petrecut luni dimineaţă, în jurul orei 05.00, în timp ce femeia, în vârstă de 73 de ani, se întorcea acasă de la un priveghi însoţită de un strănepot, Ion Cristea. În urma probatoriului administrat, poliţiştii au ajuns la concluzia că bărbatul a comis fapta şi, în plus, în urma examinării medico-legale, medicii au stabilit că victima avea leziuni traumatice specifice infracţiunii de viol. Drept urmare, bărbatul de 33 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind dus în Arestul Poliţiei Constanţa, urmând să fie prezentat judecătorului cu propunere de arestare preventivă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.