Național

MOZAIC STIRI NATIONAE: Lege cu dedicaţie pentru Ponta şi Şova? Avocaţii pot tăinui infracţiuni

Ziarul de Vrancea
24 iun 2015 737 vizualizări
Actele procurorilor privind confiscarea unor probe aflate în posesia avocatului - cazul Ponta - vor deveni invalide

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu afirmă că prin amendamentele depuse de senatorul PSD Ioan Chelaru la un proiect pentru modificarea Legii pentru organizarea şi funcţionarea profesiei de avocat social-democraţii se asigură că au imunitate nu doar ca parlamentari, ci şi ca avocaţi. El arată că, dacă cele două amendamente la acest act normativ vor fi adoptate de Parlament, parlamentarii avocaţi nu vor mai răspunde penal dacă nu denunţă infracţiuni planificate, inclusiv de corupţie, de care au cunoştinţă în exercitarea profesiei, iar procurorii nu vor mai avea voie să ridice, să sechestreze sau confişte înscrisuri, calculatoare, telefoane care se află în posesia avocatului. "Cu alte cuvinte, domnii avocaţi de la PSD se asigură că au imunitate nu doar ca parlamentari, ci şi ca avocaţi şi se asigură că dezincriminează de facto (îngreunează descoperirea) unor posibile fapte penale sub pretextul protecţiei profesiei de avocat. Prin aceste schimbări, avocatul nu mai este apărător, ci devine complice la comiterea de infracţiuni, protejat de imunitate", spune Predoiu.
Liberalul menţionează că ''aceste modificări, conform specialiştilor consultaţi de mass-media, ar putea avea consecinţe în cazurile Şova şi Ponta prin nulitatea unor probe deja administrate''. El subliniază că Senatul trebuie să respingă aceste amendamente, nu să le adopte sau să amâne votarea — care va duce la aprobare tacită.
"Amendamentele domnului Chelaru nu sunt o întâmplare. Ele se adaugă unui şir de peste 20 de proiecte legislative depuse de parlamentari PSD prin care se încearcă modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Propunerile au ca obiectiv salvarea de la pedeapsa cu închisoarea a politicienilor suspectaţi, inculpaţi, judecaţi sau condamnaţi pentru fapte de corupţie, şi protecţia averilor acestora de confiscare. Este singurul lucru pe care PSD îl face bine: să fure, să fugă de justiţie, iar când justiţia e aproape să facă dreptate, să schimbe legea", conchide Predoiu.

Soacra lui Moisescu neagă suma din dosar

Soacra fostului trezorier al PNL Vlad Moisescu, Flavia Ciocodei, a ieşit, ieri după-amiază, de la DNA Ploieşti, unde a fost audiată mai mult de trei ore.
Surse judiciare au declarat că soacra lui Vlad Moisescu le-a declarat procurorilor că suma din contractul care ar fi fost găsit de procurori la percheziţia făcută la locuinţa fostului trezorier al PNL era de 60.000 de euro, ea precizând că nu a citit contractul respectiv şi că acesta a fost încheiat în urmă cu şase ani şi nu a avut niciun efect. Ea a fost citată ca martor, după ce procurorii au găsit, în urma unei percheziţii făcute la locuinţa lui Moisescu, un document prin care Ciocodei îşi împrumuta fiica cu 670 de milioane de euro.
Vlad Moisescu şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Andrei Chiliman şi consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă într-un dosar privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate.
Flavia Ciocodei, în vârstă de 71 de ani, locuieşte la parterul unui bloc din cartierul Tineretului, într-un apartament pe care l-a cumpărat înainte de Revoluţie, împreună cu soţul, de la cântăreaţa Sanda Ladoşi. Întrebată, de reporterii Digi 24, despre această sumă, Flavia Ciocodei a răspuns: ”Pff...Cum 600 de milioane de euro? Nici nu ştiu să număr atât (...) Procurorii spun multe tâmpenii. Întrebaţi-i pe procurori ce dovezi au”. Întrebată dacă are vreun contract cu fiica sa, femeia a răspuns: ”Treaba mea!”.

Suceava vrea titlul de capitală culturală europeană

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat, ieri, că a întocmit dosarul candidaturii municipiului Suceava pentru a obţine nominalizarea de capitală culturală europeană în 2021, termenul de depunere fiind 10 octombrie 2015. Băişanu a declarat că a muncit mai mult de un an pentru elaborarea dosarului pentru proiectul “Suceava - capitală culturală europeană”, subliniind că de acum înainte oamenii politici şi cei din administraţie trebuie să înţeleagă că nu mai este timp pentru hârjoneli şi politică mică. El a arătat că Suceava şi Bucovina întrunesc condiţiile esenţiale pentru obţinerea acestui titlu de capitală culturală europeană.
Potrivit lui Băişanu, între atuurile Sucevei sunt zestrea religioasă, ecumenismul, zestrea culturală de o valoare inestimabilă, multiculturalismul, fiind o zonă în care 12 etnii trăiesc în armonie, fiind un exemplu în Uniunea Europeană, dar şi faptul că Bucovina are istorie şi tradiţii proprii. El a menţionat că proiectul ar urma să fie realizat în cooperare cu Cernăuţi pentru “reînvierea Bucovinei istorice” pentru punerea în valoare a culturii comune a celor două zone ale Bucovinei despărţite de o graniţă. “Sunt argumente suficiente. S-a dat gongul celor o sută de zile pentru Suceava şi Bucovina”, a spus Băişanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.