Național

Bani negri pentru Ponta

Ziarul de Vrancea
24 iun 2015 632 vizualizări
Ghiţă ar fi dat, ilegal, 350.000 de euro pentru ca alegători din Republica Moldova să îl voteze pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale n prin intermediul a 54 de firme pe care le controla, deputatul spăla "şpaga" primită pentru intervenţii la contracte publice n DNA a pus sechestru pe averea lui Ghiţă pană la concurenţa a 130 de milioane de lei

DNA a anunţat ieri că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, evaziune fiscală, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Procurorii au probe şi date că, în perioada 2000-2015, Sebastian Ghiţă a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale. Concret, prin intermediul a nu mai puţin de 54 de firme pe care le controlează direct sau prin interpuşi, Ghiţă ar fi "spălat" banii europeni şi de la buget pe care i-ar fi primit drept comisoane pentru sprijinul acordat unor firme să caştige contracte pe bani publici.
O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta. Anchetatorii au arătat că o parte din sumele de bani, care ar fi fost obţinute ilicit, au fost folosite de Ghiţă, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice". "Astfel, în concret, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian a candidat şi a câştigat un post în Camera Deputaţilor, o parte din banii «economisiţi» în modalitatea arătată, în cuantum de 279.000 lei, au fost extraşi şi folosiţi pentru achiziţionarea de pe piaţa neagră de aşa-zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un număr important de persoane să îl voteze", au mai arătat procurorii. Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, ar fi fost întocmite documente fictive prin intermediul societăţilor controlate de Sebastian Ghiţă.
Procurorii susţin că Sebastian Ghiţă ar fi conceput, iniţiat şi coordonat o activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidenţiale din anul 2014, pentru votarea lui Victor Ponta. "Suma remisă de inculpat pentru influenţarea opţiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 euro", potrivit DNA.

Nu mai are voie să ia legătura cu Ponta

Anchetatorii au mai arătat că Sebastian Ghiţă controlează încă, direct sau indirect, prin 23 de interpuşi, 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de Ghiţă prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat.
În baza noilor probe şi a extinderii acţiunii penale faţă de Sebastian Ghiţă, procurorii au modificat unele dintre obligaţile controlului judiciar, deputatul având interdicţie să desfăşoare activitate în calitatea de deputat, dar şi să părăsească localitatea Ploieşti fără a avea încuviinţarea prealabilă a anchetatorilor.
Sebastian Ghiţă a declarat ieri, la ieşirea de la DNA, că măsura de a nu părăsi Ploieştiul a fost luată probabil pentru a fi umilit. El a precizat că o parte din dosarul său se referă la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 şi că are interdicţia de a vorbi cu premierul Victor Ponta. Ghiţă a mai spus că, în ultimele două săptămâni, asupra sa au fost făcute presiuni constante, pentru a-l influenţa pe premier să îşi dea demisia.
"Discuţii, întâlniri, ameninţări, luări la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenţa pe primul ministru să îşi dea demisia atunci când doresc procurorii, nu am această influenţă asupra primului ministru al României, chiar dacă dânşii cred asta. Nu o să intru în detalii, pentru că mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie să vi le spun", a adăugat Ghiţă.

Romania TV, sub sechestru

Sebastian Ghiţă, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul PSD Vlad Cosma se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, procurorii au dispus sechestru asupra sumelor existente, precum şi poprirea celor ce urmează a fi încasate în conturile aparţinând unui număr de 51 de societăţi comerciale, care ar fi controlate de Sebastian Ghiţă. Sursele citate susţin că sechestrul se aplică până la concurenţa sumei de 129.343.768 lei, cu excepţia fondurilor alocate plăţii salariilor angajaţilor şi celor destinate achitării datoriilor către bugetele publice. Printre societăţile vizate de sechestru se află şi firma care deţine licenţa audiovizuală a postului Romania TV, Ridzone Computers SRL, dar şi societatea care operează efectiv această televiziune de ştiri.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.