Național

MOZAIC STIRI NATIONAE: Dan Diaconescu avea un telefon special pentru şantaj şi mită

Ziarul de Vrancea
23 iun 2015 727 vizualizări
În motivarea deciziei instanţei de condamnare a fondatorului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, la cinci ani şi jumătate de închisoare, este descris în detaliu mecanismul prin care era şantajat fostul primar al comunei arădene Zărand Ion Moţ şi i se cerea mită.

Conform declaraţiilor unuia dintre inculpaţii din dosar, Dan Diaconescu avea ”şi un alt număr de telefon decât cel aşa-zis public” - ”telefonul de speriat” -, pe care îl cunoşteau doar ”iniţiaţii”, respectiv ”cei aflaţi în camarila personală a «domnului preşedinte». ”Câtă vreme la «telefonul public», domnul preşedinte nu prea răspunde, la cel «de speriat», în schimb, răspunde întotdeauna”, menţiona unul dintre inculpaţi în declaraţiile date în faţa anchetatorilor. În motivarea deciziei de condamnare a lui Dan Diaconescu, magistraţii notează că era folosit un limbaj codificat pentru mita cerută primarului din Zărand.
Astfel, în discuţiile telefonice dintre inculpaţi era folosit termenul ”televizoare”, reprezentând terenurile agricole ale lui Moţ, pe care acesta era dispus să le cedeze în contul banilor ceruţi, dar pentru care Dan Diaconescu ”manifesta cel mai redus interes”, ”fiind evident că ar prefera soluţia bănească”. Magistraţii notează ”interesul deosebit” al lui Dan Diaconescu pentru ”plasme”, aşa cum era numită mita în bani, şi mai ales pentru ”plasmele Panasonic” - suma de bani totală care trebuia dată de către fostul primar.
Dan Diaconescu, fondatorul postului de televiziune OTV şi al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, a fost condamnat definitiv, în 4 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Ion Moţ, fost primar al comunei arădene Zărand, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.
Instanţa a decis, pe lângă condamnarea la închisoare cu executare a fondatorului PPDD, şi interzicerea desfăşurării de către acesta a oricărei activităţi în presa scrisă sau audio-video, ca pedeapsă complementară, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei.

Aleşii securistului Voiculescu nu au votat Strategia de apărare

Camera Deputaţilor şi Senatul au aprobat ieri, în şedinţa plenurilor reunite, Strategia naţională de apărare a ţării, cu 282 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere. La vot nu au participat parlamentarii ALDE (PLR – PC), partid controlat de după gratii de fostul securist, Dan Voiculescu. Co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, a anunţat că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formaţiuni să voteze împotriva textului actual al Strategiei, care defineşte implicit Rusia ca principal pericol la adresa securităţii naţionale.

Valcov, urmărit într-un nou dosar pentru o şpagă de "doar" 2.5 milioane de lei

în primul dosar, fostul ministru este suspectat că ar fi luat mită peste 2 milioane de euro

Fostul ministru Darius Vâlcov este urmărit penal într-un nou dosar penal, pentru trafic de influenţă, fiind suspectat că în perioada în care era primar al Slatinei i-a cerut administratorului unei firme care avea contract cu primăria suma de 2,5 milioane de lei, din care a primit mare parte.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a cerut unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procent de 10-15% din sumele încasate de firma denunţătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. Procurorii spun că în perioada 21 ianuarie 2013-13 iunie 2013 fostul primar a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 de lei, în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din Primăria Slatina, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.
Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din Slatina, având o valoare de 24.833.258 de lei fără TVA.
DNA precizează că în acest dosar sunt urmărite penal şi alte persoane.
În 3 iunie, procurorii DNA îl anunţau pe Darius Vâlcov că este urmărit penal într-un al doilea dosar, pentru trafic de influenţă, având în vedere că anul trecut, în perioada în care ocupa funcţiile de senator şi ministru al Finanţelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract.
În primul dosar deschis pe numele lui Vâlcov, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 20 mai, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta. El a ar fi încasat peste 2 milioane de euro pentru a favoriza anumite firme să caştige contracte cu primăria Slatina.

Lucrările la bacalaureat, corectate în alte judeţe

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, ieri, că lucrările scrise de la bacalaureat vor fi corectate în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul, începând din sesiunea iunie-iulie. Sorin Câmpeanu a precizat că această hotărâre va face obiectul unui ordin de ministru, care se va aplica de la examenul din iunie-iulie, începând cu sesiunea probelor scrise.
Anterior, Vasile Şalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar, a declarat că lucrările scrise ale celor care susţin examenul de bacalaureat ar putea fi strânse la nivelul centrului judeţean şi trimise apoi, într-un alt judeţ, cu ajutorul angajaţilor Jandarmeriei, această procedură fiind întâlnită şi la examenul de titularizare a profesorilor. Noutatea constă şi în faptul că se propune să aibă loc o tragere la sorţi pentru repartizarea lucrărilor, astfel încât să nu se ştie dinainte judeţul unde vor ajunge lucrările pentru a fi corectate.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arăta, luni, că susţine propunera Ministerului ca lucrările de la examenul de bacalaureat să fie corectate în alte judeţe. Reprezentanţii FSLI consideră că prin schimbarea modalităţii de corectare a lucrărilor nu va mai exista nicio suspiciune nici asupra rezultatelor finale ale examenului de bacalaureat, nici asupra profesorilor care corectează.
Examenul de bacalaureat a început în 8 iunie cu probele orale şi de competenţe, care se vor încheia în 26 iunie.
Probele scrise de la bacalaureatul vor începe în 29 iunie, cu testul la limba şi literatura română, iar în 30 iunie va fi proba la limba şi literatura maternă. Testarea va continua în 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, respectiv matematică, pentru absolvenţii profilului real, şi istorie, pentru cei de la uman, iar în 3 iulie va fi proba la alegere a profilului şi specializării.
Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 7-9 iulie să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.

Ioan Adam şi-ar fi recunoscut faptele în dosarul "retrocedărilor"

DNA a cerut ieri judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul procesului privind retrocedările ilegale de păduri, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Viorel şi Andrei Hrebenciuc. Aceeaşi cerere a fost făcută şi pentru fostul deputat Ioan Adam, pentru Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu.
Solicitarea DNA vine după ce Curtea Constituţională a decis pe 7 mai că măsura arestului la domiciliu în timpul judecării dosarelor în instanţă este neconstituţională, deoarece nu se prevede un termen maxim.
La termenul de ieri al procesului, Ioan Adam a depus o cerere prin care solicită să fie judecat prin procedura simplificată, el recunoscându-şi practic faptele de care este acuzat în acest dosar.
Tot ieri, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a cerut voie instanţei să i se permită să plece din ţară, în perioada 28 iunie — 5 iulie, pentru a participa la un congres de drept sportiv la Haga. De asemenea, Chiuariu a spus că doreşte să îşi petreacă în străinătate concediul, el achiziţionând deja bilete la un festival de teatru de la Edinburgh.
Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată în ianuarie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar fostul deputat PSD Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).
Acuzaţiile se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.