Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Generalul Oprea, premier în locul lui Ponta

Ziarul de Vrancea
21 iun 2015 373 vizualizări
Victor Ponta a anunţat ieri prin intermediul reţelei de socializare Facebook că va fi externat, dar nu poate să îşi reia activitatea în următoarele zile u el îi solicită preşedintelui să îl încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru

Premierul Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de pană la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval. Oprea va avea inclusiv atribuţia de a conduce şedinţele de guvern. Într-un mesaj postat pe Facebook, Ponta, aflat la spitalul din Istanbul, nu precizează cat anume va mai sta în Turcia, spunand doar că medicii au decis că poate fi externat, dar că trebuie ca, în următoarele 7 zile, să parcurgă zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere. Surse apropiate premierului precizau, înaintea acestui mesaj, că Ponta nu va reveni duminică în ţară, ci va mai rămane în Turcia, pentru o perioadă estimată la aproximativ o săptămană. "Ulterior acestor proceduri, va trebui ca două săptămani să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urmand să continui recuperarea timp de 6 luni", a scris Ponta pe Facebook. El precizează că, în aceste condiţii, luni dimineaţa îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea ca, în baza articolului 107 din Constitutuţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de prim-ministru, inclusiv conducerea şedinţelor de guvern, în această perioadă. În scrisoarea pregătită să-i fie transmisă lui Iohannis, premierul Ponta arată că, la 15 iunie, a suferit o intervenţie chirugicală, care nu putea fi amanată, la piciorul stang, iar tratamentul post-operator impune imobilizarea sub supraveghere medicală, motiv pentru care îi cere să îl acorde vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru începand cu 22 iunie şi pană la momentul în care el îşi va relua activitatea.

Opoziţia îi cere demisia

Premierul Victor Ponta bate în retragere într-o variantă nedemnă prin delegarea vicepremierului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, dorind să cumpere timp, dar fiind un "fel de autosuspendare", afirmă copreşedintele PNL Alina Gorghiu, adăugand că Ponta ar trebui să demisioneze astăzi. "Victor Ponta bate în retragere, într-o variantă nedemnă. În ciuda unei situaţii medicale, cred că prim-ministrul Victor Ponta doreşte să cumpere timp, negăsind o altă ieşire din situaţia gravă în care ne-a pus. E un fel de autosuspendare, după ce a încercat toate tertipurile posibile şi imposibile", a scris Gorghiu pe Facebook. La randul lor, oficialii  Partidului Mişcarea Populară manifestă înţelegere şi compasiune pentru problemele medicale ale oricărui cetăţean roman, în particular pentru cetăţeanul Victor Ponta, dar nu este clar de ce a plecat în Turcia exact cand trebuia să se prezinte la DNA şi de ce medicina romanească nu este bună pentru el. "De ce abia astăzi a apărut un comunicat oficial al Guvernului, după o săptămană în care Victor Ponta dispăruse, pur şi simplu din ţară? Pentru premierul unei ţări, comunicarea pe reţele de socializare, fără garanţia că este autentică, nu poate fi acceptabilă", transmite PMP într-un comunicat în care cere demisia lui Ponta pană la rezolvarea problemelor penale.

Plumb: PSD susţine interimatul lui Oprea

PSD are încredere şi susţine interimatul liderului UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, la conducerea Guvernului, a transmis ministrul Rovana Plumb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD. "I-am urat primului-ministru Victor Ponta însănătoşire grabnică şi l-am asigurat că, împreună cu viceprim-ministrul Gabriel Oprea, vom asigura cu toţii o funcţionare foarte bună a actului de guvernare, susţinand toate proiectele începute deja. Avem încredere şi susţinem interimatul în fruntea Guvernului de către viceprim-ministrul Gabriel Oprea. Guvernul funcţionează, cu toţii ştim ce avem de făcut pentru a continua buna guvernare şi pentru a lua cele mai bune măsuri şi soluţii pentru creşterea bunăstării romanilor-miza cea mai importantă a acestei perioade. Partidul Social Democrat este alături de Victor Ponta şi îl asigurăm că activitatea guvernamentală nu va fi afectată. Cetăţenii Romaniei trebuie să ştie că suntem o ţară stabilă, ne aflăm într-o situaţie economică şi socială foarte bună, iar instituţiile Romaniei sunt perfect funcţionale", afirmă Plumb într-un comunicat.

Senatorul Fifor este propus ministru la Transporturi

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de nominalizare a senatorului PSD Mihai Fifor, preşedinte al comisiei pentru transporturi şi energie, în funcţia de ministru al Transporturilor, au declarat surse guvernamentale. Postul de ministru este vacant de aproximativ o săptămană, cand Ioan Rus a demisionat în urma declaraţiilor sale referitoare la romanii din străinătate. Rus a declarat, la o emisiune la Digi 24, în contextul în care vorbea despre romanii din străinătate şi despre cat caştigă aceştia muncind în construcţii, de exemplu, cu un salariu de 1.500 de euro, că "de banii ăştia copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă". Rus a fost numit ministru al Transporturilor în iunie anul trecut. Fifor are 45 de ani, este senator de Dolj, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie şi conduce PSD Craiova din 2010. În martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana. Fifor face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea Romaniei la spaţiul Schengen, din iulie 2013. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. El a avut 66 de iniţiative legislative, 60 de luări de cuvant în plenul Parlamentului şi 18 declaraţii politice. În martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana (judeţul Călăraşi).  Un an mai tarziu, respectiv în luna martie a acestui an, senatorul a fost audiat la Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor, în dosarul în care parlamentarul Gabriela Firea îl acuza pe fostul preşedinte Traian Băsescu de şantaj, urmărirea penală a acestuia din urmă fiind dispusă în aprilie 2014, de parchetul instanţei supreme, dar suspendată pană la încheierea mandatului de preşedinte, în 21 decembrie. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, actualizată la începutul lunii iunie, singurul bun pe care îl deţine Fifor este o casă de locuit în Işalniţa (Dolj), cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi, pe care a cumpărat-o în anul 2005. Pe de altă parte, figurează cu un credit ipotecar din anul 2006, în valoare de 17.170 de euro, scadent în anul 2031. Fifor a obţinut anul trecut venituri de 59.628 lei din activitatea de senator şi 799 lei de la Universitatea din Craiova.

Iohannis va prezenta astăzi în Parlament, Strategia Naţională de Apărare a Ţării

Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta, astăzi, în plenul reunit al Parlamentului, noua Strategie Naţională de Apărare a ţării pentru perioada 2015-2019, intitulată "O Romanie puternică în Europa şi în lume" şi structurată pe patru capitole. Potrivit unui anunţ de duminică al Administraţiei Prezidenţiale, luni, de la ora 17.00, preşedintele Klaus Iohannis va transmite în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Naţională de Apărare a Romaniei. Strategia Naţională de Apărare a ţării a fost trimisă Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis în 12 iunie, iar miercuri comisiile de specialitate ale Parlamentului au aprobat în unanimitate Strategia, urmand ca raportul comisiilor să fie supus adoptării plenului Parlamentului luni, după discursul şefului statului. Strategia Naţională de Apărare a ţării pentru perioada 2015-2019, intitulată "O Romanie puternică în Europa şi în lume", este structurată pe patru capitole: "Definirea intereselor şi obiectivelor naţionale de securitate", "Evaluarea mediului internaţional de securitate", "Ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi", "Direcţii de acţiune şi principalele modalităţi pentru asigurarea securităţii naţionale a Romaniei". "În mod tradiţional, ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţile la adresa apărării şi securităţii sunt evaluate prin prisma unor concepte militare, însă mediul actual de securitate necesită o abordare extinsă, în care să se regăsească, pe langă elementele de natură securitară, şi cele de natură economică, socială, politică, tehnologică şi de mediu", se menţionează în Strategia Naţională de Apărare a ţării, la capitolul "Ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi". Corupţia se află printre vulnerabilităţile Romaniei. "Corupţia vulnerabilizează statul, generează prejudicii economiei şi afectează potenţialul de dezvoltare a ţării, buna guvernanţă, decizia în folosul cetăţenilor şi comunităţilor, precum şi încrederea în actul de justiţie şi în instituţiile statului. În plan extern, persistenţa corupţiei are impact negativ asupra credibilităţii şi imaginii ţării noastre", se precizează în document.

Peste 50.000 de locuri de muncă, create în domeniul reabilitării termice

Peste 50.000 de locuri de muncă ar putea fi create, în următorii cinci ani, în domeniul reabilitării termice a clădirilor, în condiţiile în care Uniunea Europeană cere ca, pană în 2020, toate clădirile publice din Europa să fie optimizate pentru reducerea consumului energetic. Astfel, pană în 2020, toate clădirile publice din Uniunea Europeană ar trebui să aibă certificate N-ZEB - Near Zero Energy Buildings.În prezent, în Romania nu există o astfel de clădire, iar în condiţiile cerinţelor UE, este necesară calificarea forţei de muncă în construcţii, se arată într-un comunicat de presă. Proiectul "BUILD UP Skills QualiShell", care vizează calificarea forţei de muncă în construcţii, va fi demarat în 30 de state membre, iar Romania este prima ţară care îl va implementa. "Suntem încantaţi că am găsit aici deschiderea necesară. Cu siguranţă că foarte mulţi muncitori vor aplica, iar în urma programului vor dobandi abilităţile necesare pentru ca reabilitarea să se facă la cel mai înalt nivel", a declarat Alessandro Proia, ofiţer de proiect, Agenţia Executivă pentru Înteprinderi Mici şi Mijlocii, reprezentantul Comisiei Europene. Coordonatorul proiectului cu fonduri europene, Horia Petran, a spus că acesta asigură trecerea de la practicile curente de termoizolare la realizarea corectă a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero în Romania. "Acest proiect este fantastic pentru piaţa muncii, urmărind dezvoltarea şi implementarea la nivel naţional a schemelor de calificare a montatorilor de sisteme opace de termoizolare pentru clădiri şi a montatorilor de sisteme de tamplărie termoizolantă. Pentru domeniul construcţiilor înseamnă enorm, pentru că se simte lipsa de forţă de muncă calificată", a adăugat Horia Petran.

Accident cu trei victime după ce au căzut cu maşina în parau

O tanără a murit şi alţi trei tineri au fost răniţi, duminică, în urma unui accident produs în localitatea suceveană Moldoviţa, după ce maşina în care se aflau a căzut într-un parau. Purtătorul de cuvant al Poliţiei Judeţene Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat că o tanără de 23 de ani care conducea un autoturism dinspre Moldoviţa spre Vatra Moldoviţei a pierdut controlul volanului într-o curbă la stanga, din cauza vitezei, iar maşina a derapat şi a lovit un copac. În urma impactului, maşina s-a răsturnat pe cupolă, apoi a căzut în albia unui parau, de la o înălţime de 3,6 metri. Tanăra care se afla la volanul maşinii a murit, iar trei pasageri, cu varste cuprinse între 19 şi 35 de ani, au fost răniţi, fiind transportaţi la spital. 

Şapte persoane, arestate pentru contrabandă cu ţigări 

Şapte persoane din cele 20 reţinute de procurorii DIICOT Suceava în dosarul de contrabandă cu ţigări cu un prejudiciu de 2,5 milioane de lei au fost arestate preventiv, în timp ce restul suspecţilor au fost puşi sub control judiciar. Magistraţii Tribunalului Suceava au emis mandate de arestare preventivă pe numele a şapte persoane acuzate de contrabandă cu ţigări, iar ceilalţi 13 suspecţi în acest dosar au fost puşi sub control judiciar. Douăzeci de persoane au fost reţinute, vineri seară, de procurorii DIICOT Suceava, în urma percheziţiilor făcute în dosarul de contrabandă cu ţigări. Persoanele implicate în acest dosar sunt bănuite de introducerea, transportul, depozitarea sau comercializarea ţigaretelor de contrabandă în perioada 2014-2015, iar prejudiciul estimat depăşeşte 2.500.000 de lei. În acest caz au fost făcute, vineri, 42 de percheziţii în judeţul Suceava şi 12 în judeţele Iaşi, Vaslui, Prahova, Olt şi Brăila, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IGPF şi IGJR. În urma percheziţiilor, au fost ridicate şi confiscate 680.000 de ţigarete de contrabandă şi au fost indisponibilizate patru autovehicule, 76 de telefoane mobile, sume de bani şi băuturi alcoolice, dar şi documente şi înscrisuri cu valoare probatorie în cauză. Anchetatorii urmează să stabilească gradul de participaţie al persoanelor implicate şi apoi să propună instanţei măsuri preventive faţă de acestea.

Senatul şi-a făcut o listă lungă de cumpărături

Senatul achiziţionează furnituri de birou, aspiratoare profesioale, becuri, automate de cafea şi un sistem de detecţie şi alarmare în caz de incendiu, iar Camera Deputaţilor cumpăra hartie igienică, prosoape de hartie, dar şi servicii de furnizare a energiei electrice la joasă tensiune. Senatul cumpără furnituri de birou, 200 de cutii de agrafe de birou, 50 de ascuţitori, 8.000 de mape, 1.600 de dosare, 50 de gume de şters, dar şi 10.000 de plicuri pentru casierie. Mapele sunt pentru şedinţele Biroului Permanent şi trebuie să aibă înscris negru pe copertă cu stema Senatului - Parlamentul Romaniei, potrivit site-ului instituţiei. De asemenea, Senatul mai achiziţionează 1.650 de becuri, 15 aspiratoare profesionale, dar şi automate de cafea. Instituţia doreşte şi verificarea instalaţiilor de climatizare din mai multe săli, printre care sala de plen şi cabinetul preşedintelui Senatului. Alte achiziţii ale Senatului sunt produse de întreţinere: silicon pentru etanşarea geamurilor la ferestre şi uşi, butelii de gaz pentru lampa de instalaţii, electrozi de sudură. Senatul mai cumpără şi un sistem de detecţie, alarmare şi stingere în caz de incendiu. Camera Deputaţilor achiziţionează hartie igienică şi prosoape de hartie în valoare de 172.818,39 de lei. Forul legislativ mai cumpără şi un contract de energie electrică la joasă tensiune pentru imobilul Palatul Parlamentului şi parcajul subteran, în valoare de 5.000.000 lei, valabil pentru 12 luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.