Național

Parlamentarii şi-au luat pensiile nesimţite înapoi

Ziarul de Vrancea
16 iun 2015 726 vizualizări
Cu o largă majoritate, parlamentarii au decis că merită o pensie în plus la bătraneţe n PNL s-a opus proiectului, dar unii aleşi liberali l-au votat n "Dacă pe 16 decembrie cetăţenii şi-au luat ţara înapoi, acum este rândul să ne luăm Parlamentul înapoi", i-a ironizat pe contribuabili un deputat PSD

Legislativul a aprobat, ieri, cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari. PNL a propus vot nominal, dar această propunere a fost respinsă, procedându-se la vot deschis prin ridicare de mână. Reprezentanţii PNL au susţinut respingerea acestui proiect, în timp ce aleşii PSD, UDMR, ai minorităţilor şi PC au susţinut aprobarea sa.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede pensiile speciale ale parlamentarilor şi a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile. Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

"Dragi tovarăşi"

Deputatul PSD Anghel Stanciu a susţinut, ieri, în plenul reunit al Camerei şi Senatului, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari, spunându-le deputaţilor şi senatorilor din sală să-şi ia Parlamentul înapoi.
Stanciu a citat din discursul din Parlament al preşedintelui Klaus Iohannis la învestire, în care îndemna la reunţarea la populism şi pledează pentu un Parlament puternic. "Sper că sunteţi de acord cu aceste gânduri de început a mandatului domnului preşedinte. 9 februarie 2015 a fost în gândirea şi speranţa tuturor o bornă de hotar, când am crezut că perioada populismului nociv în democraţie a început să apună. Acesta este principalul motiv pentru care 255 de parlamentari au iniţiat prezenta iniţiativă, considerând că momentul menţionat de Iohannis a sosit, să ne debarasăm de populism", le-a spus Stanciu, parlamentarilor din dreapta sălii. El s-a referit la anul 2010 când au fost tăiate salariile şi pensiile. "16 decembrie 2014 a fost ziua în care colegii au susţinut că ne-am luat ţara înapoi, astăzi 16 iunie 2015 credem că este momentul să ne luăm Parlamentul înapoi. Este momentul ca astăzi, dragi tovarăşi, 16 iunie să meditaţi asupra votului", le-a spus Stanciu parlamentarilor. "Dacă pe 16 decembrie cetăţenii şi-au luat ţara înapoi, acum este rândul să vă luaţi Parlamentul înapoi, pentru un parlament curat, puternic, perfecţionist", a mai arătat Stanciu.
Şi deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a susţinut, ieri, în plen, poziţia PSD la proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, subliniind justeţea acestora având în vedere regimul de interdicţii, care îi pune pe parlamemtari în imposibilitatea de a avea activităţi comerciale. "În perioada activităţii parlamentare, senatorii şi deputaţii au un venit brut de sub 5.000 de lei, ceea ce îi situează pe locul 14 dintre salariile bugetare. Poziţia aceasta este cu mult surclasată de alte salarii bugetare, care se ridică la 20.000 de lei. Regimul de interdicţii şi incompatibilităţi îi pune pe parlamenentari în imposibilitatea de a avea activităţi comerciale de niciun fel, inclusiv de a profesa", a spus Duvăz. El le-a sugerat parlamentarilor să citească cartea lui Umberto Eco intitulată "Înainte ca racul", cu subtitulul "Războiul cald sau populismul mediatic, aviz amatorilor".

PNL nu-i sacţionează pe cei care au votat "pentru"

Pe de altă parte, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, ieri, după adoptarea proiectului, că liberalii consideră că pensiile parlamentarilor nu sunt un subiect oportun acum şi analizează dacă sunt argumente pentru atacarea sa la Curtea Constituţională. Gorghiu a susţinut că lipsa preşedinţilor celor două Camere de la şedinţa Parlamentului în care s-a adoptat proiectul arată că "bărbaţii în stat îşi asumă funcţia de care o au", adăugând că liberalii au observat că, la votul în cazul unor proiecte controversate, fie prim-ministrul, fie preşedinţii Camerelor nu sunt în sală şi "îi lasă pe alţii să rezolve problemele". "Suntem de acord să mărim pensiile pentru deţinuţii politici şi pentru alte categorii, nu cred că parlamentarii sunt o prioritate în acest moment şi cred că trebuie respectat principiul contributivităţii chiar atunci când este vorba de parlamentari", a afirmat Gorghiu. Ea a mai arătat că deputatul PNL Radu Zlati, care a votat proiectul, nu riscă nicio sancţiune. "Dânsul a crezut că e mai bine să voteze aşa, noi am crezut că trebuie să ne opunem, nu cred că trebuie să facem o execuţie politică pentru votul la o anumită lege", a arătat Alina Gorghiu

Pensii şi pentru funcţionarii parlamentari

Comisia pentru administraţie din Senat a avizat favorabil, ieri, un proiect de lege prin care funcţionarii din Parlament ar urma să primească o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimii 12 luni înainte de data pensionării şi după cel puţin 14 ani vechime.
Membrii Comisiei au decis să adopte un raport favorabil cu şapte voturi "pentru" şi o abţinere.
Proiectul de lege a avut un punct de vedere negativ din partea guvernului.
"Nu întotdeauna punctul de vedere al guvernului înseamnă şi punctul de vedere al comisiilor din Parlament. E adevărat că guvernul nu susţine propunerea", a declarat secretarul Comisiei, Ioan Deneş (PSD). În opinia sa, această inţiativă legislativă reprezintă o reparaţie a nedreptăţilor "ce au fost create, şi din punct de vedere al tăierilor salariale, de Guvernul Boc".
Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii PSD Mihai Baltă, Virgil Delureanu, Florin Iordache, Carmen Ileana Moldovan, Adrian Solomon şi Anghel Stanciu. Senatul este prima cameră sesizată.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Ioana, acum 3230 zile, 1 ora, 46 minute, 6 secunde
Afara cu voi din tara, noi murim de foame, nu avem locuri de munca, muncim unde putem ca sa suptravietuim si voi nenorocitilor va votati singuri pensii speciale. Oare nu se cuvenea sa cereti acordul citeste integral
lars, acum 3230 zile, 8 ore, 16 minute, 3 secunde
am spus-o cu ceva vreme mai inainte:sa se c,,e in capul nostru si tot nu suntem capabili sa reactionam!suntem o natiune moarta!
costin, acum 3230 zile, 11 ore, 15 minute, 46 secunde
R U S I N E ! Nu mi-a fost dat in viata mea ( am 60 de ani ) sa vad si sa aud atata NESIMTIRE si lipsa de cel mai elementar bun simt. Dupa 35 de ani de munca ( sing.) pensia mea nu ajunge nici la 900 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.