Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: DNA a extins acuzaţiile în cazul lui Toni Greblă

Ziarul de Vrancea
10 iun 2015 598 vizualizări
Procurorii au extins acuzaţiile în cazul lui Toni Greblă, el urmând să fie cercetat şi pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, după ce a acceptat peste 480.000 de lei de la un om de afaceri, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă autorităţi publice în favoare lui, conform DNA.

Prin ordonanţa de extindere a urmăririi penale, procurorii au dispus şi cercetarea omului de afaceri Mihai Prundianu, acuzat de cumpărare de influenţă, în formă continuată, şi a lui Gheorghe Grecu, pentru complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. Conform unui comunicat de presă al DNA, între 2008 – 2012, cu ocazia campaniilor electorale din 2008 şi 2012, Toni Greblă, senator la acel moment, a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la Ion Bîrcină. "Aceste foloase au fost primite de Toni Greblă în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici din cadrul companiilor şi societăţilor naţionale, respectiv autorităţi publice centrale şi locale, să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diverse (energie, construcţii, transport, fier vechi)", potrivit DNA.
În plus, susţine sursa citată, în perioada 2009 – 2015, Toni Greblă a cerut şi a primit, direct şi indirect, de la omul de afaceri Mihai Prundianu mai multe foloase necuvenite, în cuantum total de 481.276 de lei.
Din această sumă, 360.269 de lei au fost investiţii la ferma de struţi a lui Greblă. Mai exact, Prundianu a cumpărat un tractor cu remorcă şi marfă, 80 de struţi, materiale de tip tâmplărie PVC şi alte materiale de construcţie pentru reabilitarea clădirilor fermei. O altă parte din bani, respectiv 121.007 de lei, au fost cheltuielile salariale pentru şase angajaţi, în perioada 2011 - 2015, evidenţiate în contabilitatea Asociaţiei Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia, aceste persoane lucrând, în realitate, la ferma respectivă.
Procurorii îl cercetează pe Greblă şi pentru că, între 2009-2015, în funcţiile de senator, respectiv judecător la Curtea Constituţională, a omis să precizeze în declaraţiile de avere, faptul că a primit de la o rudă, printr-un contract de donaţie, un teren de 10.000 de metri pătraţi, situat în judeţul Gorj. De asemenea, procurorii susţin că Grecu a acceptat ca fluxurile financiare ulterioare să-l prezinte ca beneficiar final, cum este cazul obţinerii de subvenţii de la APIA, în cuantum total de 37.193 lei, pentru anii 2010-2014. El a încheiat contracte comerciale cunoscând faptul că beneficiarul legal al acestora era altă persoană.
Toni Greblă a venit, ieri, la DNA pentru ca procurorii să-l anunţe că au extins urmărirea penală în cazul său. La ieşirea din sediul parchetului, fostul judecător al CC a spus că nu a făcut niciodată trafic de influenţă.
Toni Greblă este cercetat în libertate, după ce judecătorii instanţei supreme au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a fostului judecător constituţional.

Persoanele cu handicap şi însoţitorii, scutiţi de la plata rovignetei

Camerei Deputaţilor a stabilit, ieri, ca persoanele cu handicap grav şi asistenţii lor personali să fie scutite de la plata rovignetei, chiar dacă autovehicolul nu este adaptat pentru a fi condus de persoane cu handicap, adoptând, în acest sens, un proiect de lege.
Proiectul de lege, adoptat cu 285 voturi "pentru" şi două abţineri, prevede că persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata taxelor asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, fără ca acestea să fie adaptate handicapului. Pană acum scutirea de la plata rovignetei era doar pentru autovehiculele adaptate, ceea ce crea un mare disconfort persoanelor nevăzătoare sau paraplegice.

Populaţia României continuă să scadă

Populaţia României a continuat să scadă în aprilie, cu 8.055 de persoane, după ce, în martie, s-a redus cu 10.717 persoane, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Conform sursei citate, sporul natural a fost negativ în luna aprilie, de 8.055 de persoane, în condiţiile în care decedaţii au înregistrat un excedent faţă de născuţii-vii, la fel ca în luna martie (10.717 persoane). În luna aprilie, s-a înregistrat naşterea a 15.178 de copii, cu 31 mai multe naşteri decât în luna martie 2015. Numărul persoanelor ale căror decese au fost înregistrate în luna aprilie a fost de 23.233, cu 2.631 mai puţine decât în luna martie 2015.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în luna aprilie 7.629 de căsătorii, cu 3.624 mai multe decât în luna martie 2015.
Numărul născuţilor-vii a fost mai mare cu 137 în luna aprilie 2015 faţă de aceeaşi lună din 2014, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 1.306 mai mare faţă de luna aprilie 2014. De asemenea, numărul căsătoriilor a fost, în luna aprilie 2015, cu 1.663 mai mare decât în aceeaşi lună din anul precedent.

Cum se formează ploaia în secolul 21

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor, îi îndeamnă pe preoţii din judeţ să adauge la Sfanta Liturghie de duminică rugăciunile speciale pentru venirea ploii, prevăzute în Liturghier. Avand în vedere seceta prelungită din zona Moldovei, Mitropolitul Teofan face un apel, atat la cler cat şi la credincioşi, pentru a înălţa rugăciuni care să invoce ploaia, în conformitate cu canoanele ortodoxe. "Preoţii şi credincioşii sunt îndemnaţi a ieşi, după această Sfantă Liturghie de duminică, într-o procesiune cu icoane şi cu Sfinte Moaşte şi, în mijlocul campurilor, să se săvarşească Slujba de sfinţire a apei unită cu rugăciuni înălţate pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie binecuvantată pe pămant", a declarat jurnaliştilor Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Conform acestuia, astfel de rugăciuni vor continua şi în perioada următoare, în condiţiile în care pămantul are mare nevoie de precipitaţii, lipsa acestora fiind de natură să afecteze atat recoltele, cat şi nivelul raurilor sau cel la care se află apa din fantani.
Şi în judeţul Botoşani, preoţi şi credincioşi din mai multe comune au participat, duminica trecută, la o slujbă şi o procesiune pentru venirea ploii, la chemarea protopopului de Botoşani, Lucian Leonte.

Ccccccccccccccc


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.