Național

"Pinocchio", salvat de păpuşarii din Parlament

Ziarul de Vrancea
9 iun 2015 664 vizualizări
Deputaţii le-au interzis prin vot procurorilor să-l ancheteze pe premierul Ponta pentru conflict de interese n presa internaţională tratează cazul pe larg şi aminteşte de porecla primită de liderul PSD n în paralel, aleşii vor să dezincrimineze infracţiunea de conflict de interese, astfel încat să-şi poată angaja rudele la cabinetele parlamentare

Camera Deputaţilor a respins ieri solicitarea de încuviinţare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta. Astfel, 231 din cei 351 de deputaţi prezenţi au votat pentru ca liderul PSD să-şi pătreze imunitatea. Ponta nu va putea fi astfel anchetat de procurori pentru faptele de conflict de interese imputate de DNA. El rămane însă urmărit penal în "dosarul Şova" pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
Victor Ponta a declarat, imediat după ce a fost salvat de colegi, că votul prin care deputaţii au respins cererea DNA este "unul normal". El a adăugat că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia acum de a-i apăra şi pe oamenii simpli, care nu beneficiază de sprijinul acordat lui.
Presa internaţională a alocat spaţii importante cazului Ponta. Un material publicat de postul german public „Das Erste” a folosit în articol şi melodia „Îmi pare tare rău Pinocchio” a rapperului 1Q Sapro, despre care scriu că „fără să fie un profet, i-a prezis zile grele celui denumit nu fără motiv Pinocchio încă din urmă cu un an şi jumătate”.

Iohannis: O sfidare la adresa cetăţenilor

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri votul de ieri din Camera Deputaţilor. "Regret faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate şi de sfidare la adresa cetăţenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiţia să-şi facă datoria, sunt dispuşi să distrugă instituţia Parlamentului, aşa cum ar trebui ea să funcţioneze într-un stat de drept şi să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană”, a transmis Iohannis. Preşedintele a adăugat că ”majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetăţeni, care a fost unul foarte clar: stop corupţiei, politică făcută cu integritate şi responsabilitate”. Şeful statului a precizat că soluţia pentru ieşirea din actuala situaţie este demisia lui Ponta din funcţia de prim-ministru.

Predoiu anticipează un nou atac la justiţie

Votul prin care deputaţii a respins începerea urmăririi penale a premierului are semnificaţia lansării "planului de desfiinţare a justiţiei independente", următorul pas fiind "atacarea legilor penale, pentru a lipsi procurorii de mijloace", a susţinut ieri, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu
"Primul pas a fost salvarea premierului Ponta de urmărire penală. Mesajul implicit către justiţie şi români este că Parlamentul este deasupra justiţiei şi a legilor. Săptămâna viitoare va fi făcut pasul urmator: vor fi atacate legile penale pentru a lipsi procurorii de mijloace. Apoi, vor încerca desfiinţarea DNA şi schimbarea conducerii. Lucrurile se clarifică. Mişcarea contra Justiţiei este condusă de Ponta şi Tăriceanu", a susţinut Predoiu.
De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru un site maghiar că era mai bine dacă Ponta ar fi renunţat acum la guvernare, întrucât mai devreme sau mai târziu va ajunge în această situaţie, însă atunci daunele vor fi mult mai mari. În opinia liderului maghiar, Ponta "se izolează" în politica naţională şi în economie, astfel că posibilitatea unei bune guvernări nu mai există. Întrebat în legătură cu moţiunea de cenzură a PNL, Kelemen Hunor a spus că UDMR nu va vota împotriva acesteia.
Pe de altă parte, şi judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, i-a cerut ieri premierului Ponta, printr-o scrisoare deschisă, să renunţe la imunitatea parlamentară pentru declanşarea urmăririi penale în cazul său. Totodată, el a criticat propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind constituirea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democraţiei.

Ambasadele critică votul Camerei

Mai multe ambasade occidentale au criticat ieri, într-un limbaj diplomatic, implicarea Parlamentului în "albirea" premierului Ponta. Misiunea diplomatică britanică a informat că, înainte de Summitul G7 din Germania, premierul David Cameron a atras atenţia asupra corupţiei ca ameninţare la adresa prosperităţii şi securităţii statelor.
Şi Ambasada SUA şi cea a Olandei au transmis, ieri, mesaje asemănătoare. Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că ”orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”. Ambasada Olandei la Bucureşti a arătat, în urma votului din Camera Deputaţilor, că Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, apreciind că ”evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justiţie şi corupţie din România”




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.