Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Prima carte scrisă de preşedintele Iohannis, tradusă în limba maghiară

Ziarul de Vrancea
5 iun 2015 577 vizualizări
"Pas cu pas", prima carte scrisă de preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a apărut, în această săptămană, în traducere în limba maghiară, la editura Cser, sub titlul "Nagyszebentől az elnöki palotáig/ Din Sibiu la palatul prezidenţial".

Versiunea în limba maghiară, apărută în traducerea lui Lakatos Mihály, va fi disponibilă deopotrivă în Ungaria şi în Romania, informează un comunicat remis de editura Curtea Veche, unde a fost publicat volumul. Cartea va apărea peste cateva luni şi în limba bulgară, la editura Ciela Norma. "Pas cu pas", de Klaus Iohannis, a apărut la Curtea Veche Publishing în timpul campaniei electorale din 2014 şi, încă de la prezentarea volumului la Targul Internaţional de Carte Gaudeamus (noiembrie 2014), editura a primit solicitări pentru traducerea volumului în limbile bulgară, germană, maghiară şi olandeză. Volumul a fost bestsellerul anului 2014 în Romania, înregistrand peste 130.000 de exemplare vandute, şi a marcat numeroase recorduri editoriale. Cu ocazia Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2015 (20 - 24 mai), editura Curtea Veche a lansat al doilea volum semnat de preşedintele Romaniei - "Primul pas" -, care dezvăluie informaţii din culisele campaniei electorale şi despre primele zile ale mandatului de preşedinte.

Un fost poliţist s-a sinucis cu o armă de vanăatoare

Un fost poliţist în varstă de 70 de ani a murit, vineri, după ce s-a sinucis cu o armă Kalaşnikov modificată legal, astfel încat să poată fi folosită la vanătoare, potrivit unor surse din Poliţie. Sursele citate au precizat că bărbatul era grav bolnav de mai multă vreme şi locuia singur într-un apartament situat într-un bloc de pe strada Negru Vodă din Capitală, unde funcţionează şi Unitatea Specială 76 Jandarmi Protecţie Instituţională "Instituţii Financiar Bancare". Bărbatul s-a împuşcat în cap cu o armă Kalaşnikov modificată legal, astfel încat să poată fi folosită la vanătoare. Dosarul a fost preluat de Serviciul omoruri al Poliţiei Capitalei, Biroul morţi suspecte. Poliţiştii au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate condiţiile în care s-a produs incidentul, principala ipoteză fiind sinuciderea.

Cetăţean roman, condamnat în Elveţia pentru că nu avea suficienţi bani

Un cetăţean roman a fost condamnat la plata unei amenzi, în Elveţia, pentru că a fost depistat de poliţie avand asupra sa doar doi franci, o sumă mai mică decat garanţia necesară străinilor care vizitează această ţară, informează publicaţia L'Express. Romanul a fost surprins în oraşul Delemont avand în buzunar doar doi franci elveţieni (1,9 euro).  Autorităţile cantonului elveţian Jura i-au aplicat o amendă de 130 de franci (125 de euro) pentru încălcarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Elveţiei. Articolul 5 al Legii privind străinii prevede că orice persoană care intră pe teritoriul Elveţiei trebuie să aibă asupra sa mijloace financiare pentru a se întreţine.

Tone de peşte confiscate de la branconeri

Aproximativ două tone de peşte şi peste trei tone de melci de mare din specia rapană, pescuite ilegal în Marea Neagră, în Dunăre sau apele lacurilor de pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost confiscate, în luna mai, de poliţiştii de frontieră, zeci de persoane fiind cercetate pentru braconaj Potrivit Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au organizat şi desfăşurat, în perioada 1 - 31 mai, acţiuni de monitorizare şi control al activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv în Delta Dunării. În urma acestor acţiuni, desfăşurate în judeţele Constanţa şi Tulcea, au fost confiscate aproape două tone de peşte şi peste trei tone de rapane, precum şi sute de plase şi unelte de pescuit în lungime totală de aproximativ 7,5 kilometri. De asemenea, poliţiştii de frontieră au confiscat un dispozitiv electric de pescuit, zece ambarcaţiuni şi opt motoare de barcă, valoare totală a bunurilor fiind de aproximativ 85.000 de euro. Poliţiştii de frontieră au întocmit 34 de dosare penale în care sunt cercetate 41 de persoane, cu varste cuprinse 18 şi 65 de ani, pentru braconaj piscicol.

Cultură de canabis într-o hală dintr-o comună maramureşeană

O cultură de canabis a fost descoperită de poliţişti într-o hală din comuna maramureşeană Copalnic Mănăştur, anchetatorii ridicand 33 de kilograme de fragmente vegetale uscate, 1.483 de plante verzi şi 943 de fire de răsad de canabis. Potrivit unui comunicat transmis vineri, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj Napoca - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş şi procurorii DIICOT Maramureş au depistat, în urmă cu trei zile, cultura de canabis amenajată într-o hală din comuna Copalnic Mănăştur, din judeţul Maramureş. Aceeaşi sursă precizează că au fost ridicate 33 de kilograme de fragmente vegetale uscate, 1.483 de plante verzi şi 943 de fire de răsad de canabis. Anchetatorii au stabilit că imobilul aparţine unui cetăţean străin, în varstă de 37 de ani. Ulterior, poliţiştii au făcut două percheziţii domiciliare în localităţile Baia Mare şi Tăuţii Măgherăuş, de unde au ridicat mai multe bunuri, pentru probarea activităţii infracţionale a cetăţeanului străin. La activităţi au participat şi poliţişti de la structurile de acţiuni speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, precum şi jandarmi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.