Național

MOZAIC STIRI NATIONALE:Un cunoscut deputat a fost pus sub învinuire

Ziarul de Vrancea
4 iun 2015 785 vizualizări
Procurorii susţin că Ioan Oltean se face vinovat de săvarşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în legătură cu numirea unei persoane într-o funcţie publică

Deputatul Ioan Oltean, fost vicepreşedinte şi secretar general al PDL, a fost audiat, ieri, de către procurorii DNA Oradea, surse apropiate anchetei afirmand că Oltean a fost pus sub învinuire într-un dosar de corupţie. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA Oradea au suspiciuni că Ioan Oltean se face vinovat de săvarşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în legătură cu numirea unei persoane într-o funcţie publică. Deputatul Ioan Oltean a fost audiat joi, timp de o jumătate de oră, de către procurorii DNA Oradea, într-un dosar de corupţie în care a şi fost pus sub învinuire. Ioan Oltean a mers la DNA Oradea însoţit de un avocat, fără a face însă declaraţii la intrarea sau la ieşirea din sediul instituţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în septembrie 2013, că a început urmărirea penală faţă de Ioan Oltean, care atunci era preşedinte al PDL Bistriţa-Năsăud şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional, pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată şi pentru favorizarea infractorului.  "Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2010-2011, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a unui partid, de vicepreşedinte (2001-2011), respectiv secretar general al aceluiaşi partid (mai 2011 - iunie 2012), învinuitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa asupra preşedintelui, respectiv asupra vicepreşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa Năsăud, precum şi asupra unor înalţi demnitari din Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Turismului şi Ministerul Economiei, în vederea adjudecării licitaţiilor către anumite firme sau pentru alocarea de fonduri publice pe anumite proiecte derulate de primăriile conduse de primari din cadrul partidului din care învinuitul face parte", se arăta într-un comunicat de presă al DNA. Potrivit DNA, Ioan Oltean era cercetat şi pentru favorizarea infractorului, procurorii susţinand că, în seara de 22 martie 2012, a anunţat două persoane că a doua zi DNA urma să facă percheziţii la domiciliile acestora, într-un dosar în care erau cercetate pentru fapte de corupţie în legătură cu procedurile de achiziţie şi contractele derulate de Consiliul Judeţean Bistriţa. Ioan Oltean declara, la ieşirea de la DNA - unde a fost pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile din acest dosar, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat de favorizarea infractorului într-o cauză disjunsă dintr-un dosar mai vechi.

Timbrul de mediu pentru autovehicule ar putea fi eliminat

Deputaţii PSD Ioan Denaş, Mihai Viorel Fifor şi Marian Pavel au depus la Senat un proiect de lege pentru eliminarea taxei privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Proiectul are un singur articol şi prevede abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 9 din 19 februarie 2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule, potrivit căruia timbrul devine venit la bugetul Fondului pentru mediu şi se utilizează de Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea finanţării programelor şi proiectelor pentru protecţia mediului. "Această taxă este inechitabilă şi discriminatorie, cetăţenii romani fiind discriminaţi. Se creează privilegii injuste care încalcă principiul constituţional al egalităţii de tratament. În ultimii ani această taxă a suferit multe schimbări ale formulei de calcul, principiul «poluatorul plăteşte» fiind prea puţin respectat", potrivit expunerii de motive a iniţiatorilor. Iniţiatorii proiectului de lege susţin că după introducerea acestei taxe efectele nu au fost cele scontate: vanzările de autoturisme second-hand au crescut, iar vanzările de maşini noi au scăzut. De asemenea, "încasările statului au fost în 2013 de 730 milioane lei, iar despăgubirile în procese - 570 de milioane lei", se mai arată în expunerea de motive. Potrivit iniţiatorilor, abrogarea taxei va avea un impact pozitiv asupra bugetului naţional, iar impozitele locale ar avea de caştigat din impozitul pe vehiculele înmatriculate în ţară. "Asemenea taxei de primă înmatriculare, taxei de poluare şi taxei pentru emisiile poluante, timbrul de mediu constituie o încălcare a dispoziţiilor Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene, fiind nelegală, discriminatorie şi îngrădeşte dreptul la libera circulaţie a mărfurilor în interiorul Uniunii Europene", susţin iniţiatorii acestui proiect. Proiectul de lege a fost depus în 28 mai la Senat şi a fost trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ şi la Guvern pentru elaborarea unor puncte de vedere.

Televiziunea de manele Taraf TV trece oceanul

Televiziunea de manele şi muzică de petrecere Taraf TV, deţinută de familia Prigoană, care emite în Romania, va fi difuzată şi în alte ţări din Europa, dar şi în America de Nord şi Asia de Sud-Est, potrivit unei decizii luate în acest sens de CNA, în şedinţa de ieri. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa de joi, modificarea licenţei audiovizuale pentru postul de televiziune Taraf TV, pentru extinderea zonei de difuzare în Europa, America de Nord şi Asia de Sud-Est. Astfel, membrii prezenţi la şedinţa de ieri (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au votat în unanimitate modificarea licenţei audivizuale, în sensul modificării sediului social şi extinderii zonei de difuzare (Europa, America de Nord, Asia de Sud-Est) pentru postul Taraf TV (satelit). Totodată, s-a aprobat şi reautorizarea studiourilor acestei televiziuni. În plus, CNA a hotărat trimiterea unei scrisori de atenţionare pentu Taraf TV, pentru că nu a notificat Consiliul în momentul modificării sediului social. Deţinătoarea licenţei audiovizuale pentru Taraf TV este societatea Real Top Media TV SRL, ai cărei asociaţi sunt: Prigoană Silvius - 30%, Prigoană Honorius Adrian - 30%, Gărduş Rareş Alexandru - 20%, Mihalache Dumitru - 10%, şi Minea Gheorghe - 10%. Totodată, membrii prezenţi la şedinţa de joi (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au votat în unanimitate modificarea licenţei audiovizuale, în sensul modificării sediului social şi a reautorizării studiourilor, pentru postul Etno TV (satelit). Deţinătoarea licenţei audiovizuale pentru Etno TV este societatea Etno Folclor Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Prigoană Honorius Adrian - asociat principal - 80% şi Gărduş Rareş Alexandru -
20%.

Una din cea mai sustenabilă clădire din Europa, construită la Boldeşti-Scăeni

Una dintre cele mai sustenabile clădiri din Europa, independentă în totalitate faţă de reţeaua publică de apă, energie şi gaze, a fost deschisă ieri, în oraşul Boldeşti- Scăeni, judeţul Prahova, şi va găzdui un centru educaţional şi social pentru persoanele defavorizate din comunitate. Centrul de Resurse al Comunităţii (CERC) Boldeşti-Scăeni, inaugurat joi, a fost construit cu ajutorul voluntarilor Habitat for Humanity şi al oamenilor din comunitate, scopul proiectului fiind de a găzdui programe educaţionale şi sociale pentru persoanele defavorizate. Clădirea este realizată din materiale "prietenoase cu mediul" şi este independentă în totalitate faţă de reţeaua publică de apă, energie şi gaze, conceptul fiind dezvoltat şi executat de arhitectul Adrian Pop, din judeţul Cluj, şi de Ionuţ Cioloş, de la Habitat for Humanity Romania, în cadrul unui proiect de peste 600.000 de euro, finanţat de OMV Petrom. Iniţiatorii proiectului au explicat că unul dintre atuurile acestei construcţii este selecţia de materiale folosite. Astfel, au fost folosite materiale tradiţionale - baloţii de paie pentru izolarea pereţilor, şindrilă pentru acoperiş, făcută de un localnic, şi tencuială de lut, dar şi materiale inovatoare - betonul permeabil sau fundaţia pe şuruburi metalice, toate contribuind la unicitatea clădirii. "Construcţia funcţionează într-o manieră independentă faţă de reţeaua de utilităţi publice. Centrul se va aproviziona cu apă potabilă extrasă dintr-un puţ forat la şase metri adancime, iar apa de ploaie va fi colectată şi folosită la toalete. Apa cu deşeuri va fi tratată şi transformată în îngrăşămant, astfel completand circuitul apei în natură. Curentul electric va proveni de la 45 de panouri fotovoltaice, iar căldura va fi furnizată de panouri radiante", a explicat arhitectul Adrian Pop.

Iohannis s-a întalnit cu ministrul german al Apărării
 
Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o, ieri, la Cotroceni, pe Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, la întrevedere fiind exprimată preocuparea faţă de situaţia din Ucraina şi subliniindu-se necesitatea implementării acordurilor de la Minsk şi importanţa unităţii de acţiune la nivel UE. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, "preşedintele Romaniei şi ministrul german s-au declarat mulţumiţi faţă de nivelul excelent al relaţiilor romano-germane, inclusiv la nivelul ministerelor Apărării şi au reiterat interesul reciproc pentru aprofundarea acestora, atat în plan bilateral cat şi în cadrul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, cu deosebire în contextul actual european şi internaţional". "Cei doi interlocutori au avut şi un schimb de opinii asupra temelor de actualitate de pe agenda UE, cu accent pe evoluţiile din vecinătatea estică. De ambele părţi a fost exprimată preocuparea faţă de situaţia din Ucraina, subliniindu-se necesitatea implementării acordurilor de la Minsk şi importanţa deosebită a unităţii de acţiune la nivel UE în eforturile vizand rezolvarea acestei crize", menţionează sursa citată.

Mihaela Borcea, audiată într-un caz de corupţie

Mihaela Borcea, fosta soţie a lui Cristi Borcea, despre care presa a scris că ar avea o relaţie cu primarul localităţii arădene Zăbrani, Marian Toader, arestat la domiciliu într-un dosar de fraudare de fonduri europene, a fost audiată, ieri, la DNA, declarand că este martor în acest caz. Mihaela Borcea, fosta soţie a lui Cristi Borcea, fost acţionar şi preşedinte executiv al clubului de fotbal Dinamo Burureşti, a fost citată pentru a fi audiată ca martor în dosarul în care primarul localităţii Zăbrani, din judeţul Arad, Marian Toader, alături de alţi trei oameni de afaceri, sunt cercetaţi pentru fraudare de fonduri europene. Mihaela Borcea, despre care presa a scris că ar avea o relaţie cu Marian Toader, a fost audiată aproximativ două ore de către procurorii anticorupţie, la Timişoara. La ieşirea de la audieri, Borcea a spus că a fost audiată ca martor şi că nu este vinovată de nimic. "Nu sunt vinovată de nimic, nu am făcut nimic. Am dat declaraţii în calitate de martor”, a spus Mihaela Borcea.

Procuror, reţinut pentru trafic de influenţă şi şantaj

Un procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj a fost reţinut, ieri, fiind suspectat că a cerut aproximativ 7.000 de euro de la o persoană care avea pe rol un proces, dar şi că a făcut presiuni asupra unor oameni de afaceri ca să cumpere un imobil, în acest dosar fiind cercetat şi un procuror DIICOT. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorul Marius Vlădoianu de la Parchetul Tribunalului Dolj a fost reţinut pentru 24 de ore pentru trafic de influenţă şi şantaj, iar în aceleşi dosar este urmărit penal, pentru complicitate la şantaj, Ionel Tudosan, procuror la DIICOT - Structura centrală. Conform sursei citate, în perioada iulie 2012 - septembrie 2013, procurorul Marius Radu Vlădoianu a pretins de la o persoană (denunţător în dosar) sume de bani totalizand aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei. În schimb, procurorul ar fi promis că va interveni pe langă magistraţi astfel încat persoana respectivă să obţină o hotărare favorabilă într-un proces privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflat în recurs, şi pentru a facilita o executare silită. Procurorii DNA spun că legătura dintre Marius Vlădoianu şi denunţător a fost intermediată, în perioada iulie 2002-aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru Vlădoianu şi pentru sine diferite sume de bani de la denunţător.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.