Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cîmpeanu: Susţin repartizarea computerizată în liceu şi o evaluare la clasa a X-a

Ziarul de Vrancea
3 iun 2015 625 vizualizări
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpean, a declarat, miercuri, că susţine repartizarea computerizată în liceu, promovarea evaluării naţionale cu cel puţin media 5, dar şi o evaluare la clasa a X-a, după modelul fostului examen de treaptă

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că o nouă lege a educaţiei va fi rezultatul dezbaterilor largi şi a consultărilor cu sindicatele, asociaţiile de elevi, cele trei asociaţii de studenţi, organizaţiile neguvernamentale, reprezentanţii sistemului socio-economic şi experţii din educaţie. Dezbaterile, care vor fi coordonate de Ministerul Educaţiei, vor dura pană la sfarşitul anului, dar în cazul în care nu se vor încheia cu o variantă de proiect, pot continua şi în 2016, a mai spus Sorin Cîmpranu. Ministrul a ţinut să precizeze că noua Lege a educaţiei nu va fi promovată prin asumarea răspunderii Guvernului, ci cu aprobarea Parlamentului. Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, în viitorul proiect de lege, clasa pregătitoare ar trebui să rămană parte a învăţămantului primar, şi nu să revină la grădiniţă, iar evaluările ar trebui să cuprindă şi una la clasa a X-a. "Astfel, în opinia mea, am putea avea evaluare la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a şi a X-a, apoi bacalaureatul. Evaluările la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a trebuie să se facă în conformitate cu programele şcolare. Consider binevenită o evaluare la clasa a X-a, în scopul unei pregătiri optime, după modelul de altădată al examenului de treptă", a mai spus Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a mai spus că, în opinia sa, elevul care nu va promova evaluarea la clasa a X-a, s-ar putea să fie repartizat, în funcţie de rezultatele obţinute, la o altă unitate de învăţămant sau să rămană la aceeaşi unitate.Cîmpeanu s-a referit şi de bacalaureatul diferenţiat, fără a da mai multe informaţii.

Monica Macovei şi-a înregistrat Partidul M10 la Tribunal

Partidul M10 a depus, ieri, cerere de înregistrare la Tribunalul Bucureşti, formaţiunea urmand să fie condusă, pană la înscrierea în Registrul partidelor, de Comitetul de Iniţiativă Naţională, al cărui preşedinte este europarlamentarul Monica Macovei. Potrivit unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei, împreună cu Adrian Papahagi, Adrian Stanciu, şerban Marinescu şi Dacian Țolea, a semnat actele de înfiinţare a Partidului M10, care au fost depuse la Tribunalul Bucureşti.  Cererea de înregistrare este însoţită de peste 200 de semnături ale reprezentanţilor organizaţiilor din ţară şi diaspora, care devin, astfel, membri fondatori M10, menţionează sursa citată.  Partidul M10 este printre primele formaţiuni politice care solicită personalitate juridică pe baza noilor prevederi ale Legii 14/2003 privind partidele politice, care permit înfiinţarea unui partid politic cu minimum 3 membri fondatori. "În doar cateva săptămani, am adunat semnăturile pentru înscrierea partidului, aşa cum prevedea vechea lege. Adică, avem peste 25.000 de semnături, din 20 judeţe plus Bucureşti, avem deci susţinere publică. Avem un teanc întreg de formulare, pe care nu le-am mai depus astăzi la Tribunal, pentru că nu mai este nevoie, însă, pentru noi, oamenii aceştia sunt susţinători şi, probabil, mulţi dintre ei vor deveni membri de partid. Vom lua legătura cu ei şi îi vom invita să participle la activităţile partidului M10, în oraşele si satele în care locuiesc. Cu aceşti 25.000 de oameni începem să construim noua forţă politică din Romania şi, sunt convinsă, cu mulţi alţii din cei dezamăgiţi de clasa politică, cei care nu mai au pe cine să aleagă, pentru că nu se simt reprezentaţi. Noi îi vom reprezenta", a declarat Monica Macovei, membru fondator al Partidului M10 şi preşedinte al Comitetul de Iniţiativă Naţională al Partidului M10, potrivit comunicatului. Sursa citată menţionează că, potrivit legii, Partidul M10 va fi condus, pană la înscrierea în Registrul partidelor, de Comitetul de Iniţiativă Naţională, din care fac parte cei cinci membri fondatori care au semnat actele de constituire şi al cărui preşedinte este Monica Macovei. M10 va avea o Comisie de Integritate din care fac parte şi doi reprezentanţi ai societăţii civile, care nu sunt membri de partid - Cristian Ghinea (CRPE) şi Gelu Trandafir (Freedom House).


Senatorii sunt largi la pungă cu ei înşişi

Senatorii din Comisia juridică au acordat aviz pozitiv pentru modificarea Legii privind creşterea pensiilor funcţionarilor publici parlamentari, cei cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, cu cel puţin 14 ani în Parlament, avand dreptul la o pensie de 80% din media veniturilor din ultimele 12 luni. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar a fost avizată favorabil, cu un amendament, miercuri, în Comisia juridică, urmand să fie trimisă pentru raport la Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului.  Amendamentul prevede că funcţionarii publici parlamentari care deţin certificate de securitate, avize de securitate, autorizaţii de acces la informaţii clasificate, secrete, de stat şi gestionează date şi informaţii clasificate beneficiază de un spor lunar de pană la 25% calculat la salariul de bază. De asemenea, locurile muncă, nivelurile de secretizare, funcţiile şi mărimea concretă a sporului pe niveluri de secretizare se stabilesc de către secretarul general al Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului. "Trebuie să decidem ce dorim – dorim un corp profesional de excepţie care să abandoneze profesii din domeniul juridic sau de alte specialitate şi să lucreze alături de noi sau dorim să asigurăm nişte salarii şi respectiv pensii, aş zice eu, relativ reduse în raport cu alţi salariaţi din domeniul bugetar. Este o reparare de nedreptate (...) Este şi o inechitate. Adică ori e lege pentru toţi, ori nu e. Cred că legea acţionează pentru viitor deşi acestor oameni care au avut pensie li s-a tăiat pensia. Înlăturăm o nedreptate şi creăm o bază, pentru o selecţie riguroasă şi competentă a funcţionarilor parlamentari din cadrul comisiilor, Biroului permanent şi a celorlalte funcţiuni din Cameră şi Senat", a declarat unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul Anghel Stanciu (PSD).

Soţul fostei şefe a DIICOT, acuzat de evaziune fiscală

Mircea Bica, soţul fostei şefe a DIICOT Alina Bica, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi ţara, iar alte patru persoane, între care şi liderul grupării, Dan Vasile, au fost reţinute pentru 24 de ore, audierile continuand şi la ora transmiterii acestei ştiri. Potrivit procurorului Cătălin Borcoman, şeful DIICOT Braşov, Mircea Bica a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile şi are interdicţie de a părăsi ţara, el fiind cercetat pentru că ar fi comis, prin intermediul societăţii sale, două infracţiuni de evaziune fiscală cu un prejudiciu total de 88.000 lei şi o tentativă de evaziune fiscală. Sursa citată a mai precizat că alte patru persoane, între care şi liderul grupării, Dan Vasile, au fost reţinute pentru 24 de ore, urmand să fie prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă. La ora transmiterii acestei ştiri, continuă audierile la DIICOT Braşov. Mircea Bica a fost adus la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Braşov, miercuri, în jurul orei 12.30, cu o maşină a procurorilor, el fiind audiat alături de alte zece persoane implicate în acest dosar, între care şi liderul grupării de presupuşi evazionişti, Dan Vasile.

Iohannis a promulgat legea antiUber

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, mai multe proiecte de legi, printre care şi pe cel care reglementează activitatea de taximetrie şi care stabileşte că transportul în regim de taxi sau închiriere este permis numai operatorilor cu autorizaţii de taxi valabile sau copii conforme. Proiectul interzice transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism fără a deţine pentru acesta autorizaţie de taxi valabilă. În vara anului trecut, Guvernul a transmis Paramentului un proiect de lege care stabileşte că persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism fără a avea autorizaţie de transport în regim de taxi emisă de autoritatea administraţiei publice pot fi amendate cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei. În luna februarie a acestui an, compania americană Uber Technologies a anunţat că aplicaţia Uber pentru smartphone, care face legătura între pasageri şi cel mai apropiat şofer dispus să-şi ofere serviciile contra cost, este disponibilă şi în Romania, primul oraş în care poate fi folosită fiind Bucureştiul.

Se strang randurile împotriva Guvernului

Senatorul Mircea Geoană a anunţat că a decis să susţină moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, pe care PNL intenţionează să o depună pe 5 iunie, afirmand că perpetuarea "sultanatului lui Ponta" reprezintă cea mai proastă variantă pentru ţară."Am decis să susţin moţiunea de cenzură împotriva guvernului pentru un motiv foarte simplu: perpetuarea sultanatului lui Ponta reprezintă cea mai proastă variantă pentru ţară. Acelaşi guvern care a blocat în mod cinic dreptul romanilor din străinătate să voteze în noiembrie 2014 recidivează. Modul în care Ponta şi camarila sa se raportează la votul prin corespondenţă şi la romanii care trăiesc în afara graniţelor ţării arată clar că nu le pasă nici de viaţa, nici de părerea copiilor şi fraţilor noştri care îşi caştigă existenţa în străinătate. Mulţi dintre ei s-ar întoarce şi maine acasă dacă ar avea condiţii decente de trai şi un loc de muncă prin care să-şi întreţină familiile. Dacă Victor Ponta ar fi pe jumătate preocupat de guvernare cum este de viitorul dlui Șova, poate că aceste deziderate ar fi în curs de rezolvare", scrie pe Facebook Mircea Geoană, fost preşedinte PSD şi fondator al Partidului Social Romanesc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.