Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Ponta a luat Justiţia la şuturi

Ziarul de Vrancea
2 iun 2015 714 vizualizări
Ponta: Chiar îşi bat joc de noi toţi? Noi n-avem voie să scoatem un cuvant de justiţie, doar Danileţ?

Premierul Ponta afirmă că trebuie aplicată o regulă comună legat de posibilitatea exprimării opiniei privind deciziile instanţei, afirmand că "sunt unii şmecheri" care pot critica hotărari iar alţii sunt judecaţi de CSM şi întreband dacă numai Danileţ poate vorbi pentru CSM "unde-l trimite partidul" El a susţinut declaraţia după ce, anterior, judecătorul Alexandru Șerban, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a cerut în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru afirmaţii ale premierului legate de judecători, iar Ponta a reacţionat atunci arătand că magistratul Danileţ a vorbit la TV de cazul Rarinca fără să starnească reacţii. "Eu am întrebat un lucru pe care vreau ca să-l înţeleagă, totuşi, toată această ţară: Domnul Danileţ, judecător la CSM, se duce la televizor şi comentează o hotărare judecătorească, spune că nu-i bună. Eu dacă spun de o hotărare judecătorească că-i bună sau că nu-i bună, pe mine mă judecă CSM-ul şi întrebarea mea este: <>, despre asta era întrebarea mea care mie, sincer, mi se pare pe înţelesul tuturor. Domne', dacă Dănileţ poate, eu de ce nu pot? (...) Eu cred că ori facem o regulă pentru toată lumea, ori sunt unii mai şmecheri şi mai deştepţi care pot să critice hotărarile judecătoreşi că nu le plac, dar noi n-avem voie. Despre asta vorbim. Totuşi, chiar îşi bat joc de noi toţi? Noi n-avem voie să scoatem un cuvant, dar Danileţ merge unde-l trimite partidul să vorbească în numele CSM-ului", a spus Ponta. El a amintit că o primă instanţă s-a pronunţat în cazul lui Liviu Dragnea, iar anumite persoane au început să critice hotărarea unor membri ai completului de judecată. "Doi judecători au decis ceva într-un caz la Curtea de Apel. Domne', toată propaganda s-a reprezit pe ei să-i omoare, au apărut stenograme, au dat mesajul toţi acoperiţii şi descoperiţii, să omoram doi judecători că au dat o decizie (...) Dacă condamnau, ce făceau ei, îi lăudau? Nu se poate totuşi. Au dat nişte judecători o decizie, asta e decizia", a spus Ponta. După ce jurnalişti i-au spus că pot fi făcute greşeli judiciare, Ponta a exclamat: "Dar numai invers!" El a reiterat că poate avea o opinie în acest sens."Şi eu am zis că poate s-a făcut o greşeală cand a fost condamnat domnul Dragnea. Am voie să spun asta sau trebuie să mă cheme Danileţ ca să spun asta, Doamne-fereşte ?", a mai afirmat premierul.

Romania, campioană la investigaţii privind fondurile UE

Romania este ţara în care Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a făcut, în 2014, cele mai multe investigaţii privind utilizarea fondurilor europene, fiind urmată, la mare distanţă de Ungaria şi Bulgaria, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut. În 2014, OLAF a primit cele mai multe informări din toţi anii săi de activitate, respectiv 1.417. Acest lucru nu înseamnă neapărat că s-au înmulţit cazurile de corupţie şi fraudă, ci poate indica o încredere sporită din partea instituţiilor şi cetăţenilor în OLAF. Din surse publice au venit 458 de informări, iar 959 - din surse private, se arată în raport. Romania are cele mai multe raportări din surse private dintre toate statele membre - 73 - şi alte şase din surse publice. Romania este pe primul loc ca număr de investigaţii încheiate în 2014 în ceea ce priveşte folosirea fondurilor europene (36), urmată de Ungaria, cu 13 astfel de investigaţii, şi Bulgaria, cu 11. Anul trecut, OLAF a finalizat 156 de investigaţii în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor UE, inclusiv de către ţări din afara Uniunii. În total, OLAF a deschis anul trecut 234 de anchete, confirmand trendul ascendent din ultimii trei ani. În prezent, OLAF deschide cu 60 la sută mai multe investigaţii în medie pe an decat înainte de reorganizarea sa, în 2012. Tot anul trecut, au fost finalizate 250 de investigaţii. Durata medie de desfăşurare a unei anchete a scăzut la 21 de luni, fiind cea mai mică din ultimii cinci ani. Totodată, Romania a primit cele mai multe recomandări de la OLAF în perioada 2007 - 2014 (89). Dintre acestea, autorităţile judiciare romaneşti au luat decizii în 53 de cazuri, acestea fiind de clasare a cauzei (37) şi de punere sub acuzare (16).

Vicepreşedintele CJ Bihor, reţinut pentru luare de mită şi spălare de bani

Vicepereşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor Kiss Alexandru a fost reţinut, marţi, de DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care spălare de bani şi luare de mită, fiind acuzat că a făcut parte dintr-un grup care a obţinut între 2003 şi 2008 foloase necuvenite de peste patru milioane de euro. Potrivit unui comunicat transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Kiss Alexandru, vicepreşedinte al CJ Bihor, pentru spălare de bani, în formă continuată (4 infracţiuni), abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită şi trafic de influenţă, în formă continuată. Alături de Kiss, a fost reţinut şi administratorul grupului de societăţi Selina Oradea, Beneamin Rus, acuzat de spălare de bani, în formă continuată (2 infracţiuni) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit sursei citate, Kiss şi Rus, alături de alte persoane, au conceput mecanisme prin care obţineau foloase necuvenite. Astfel, în perioada octombrie 2003 - mai 2008, Kiss, alături de Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Gheorghe Ioan Roatiş, Beneamin Rus şi Alexandru Mudura ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 de euro. Procurorii DNA susţin că, în perioada octombrie 2003 - iunie 2004, Kiss, Bojtor, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo şi Roatiş, alături de Alexandru Mudura, au implicat societăţi comerciale înregistrate în Romania (Eco Bihor SRL Oradea, East Bau Construct SRL Oradea, Martex Trans SRL Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) şi Ungaria (Keviep Kft Debrecen) într-un mecanism prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de 300.000 de euro. "Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de Alexandru Mudura, Kiss Alexandru Iosif Francisc şi Bojtor Vilmos Laszlo de la Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încat aceasta să obţină de la Primăria Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, avand ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea. Spălarea banilor a fost realizată sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale pe care Keviep Kft Debrecen le-a făcut către firma sa din Romania - East Bau Construct SRL, folosind ca intermediari societăţile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de inculpatul Roatiş Gheorghe-Ioan", susţine DNA.

Procuror trimis în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului

Procurorul Timoftei Daniel Apostoliceanu, de la Parchetul de pe langă Tribunalul Bucureşti, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe langă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), pentru că a fost prins conducand o maşină, după ce a consumat alcool. Potrivit PICCJ, procurorul de la Parchetul de pe langă Tribunalul Bucureşti va fi judecat pentru săvarşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Conform anchetatorilor, în noaptea de 4 spre 5 decembrie 2012, Timoftei Daniel Apostoliceanu, după ce a consumat băuturi alcoolice, a condus autoturismul personal prin municipiul Bucureşti, el avand o îmbibaţie alcoolică în sange de 1,90 grame ‰."În jurul orei 02.45, inculpatul a fost oprit în trafic de către organele de poliţie rutieră, pe strada Splaiul Independenţei din municipiul Bucureşti, sectorul 5, direcţia de deplasare a autoturismului condus de inculpat fiind dinspre Bulevardul Mihail Kogălniceanu către Bulevardul Eroilor", precizează PICCJ. Testat cu aparatul etilotest, s-a constatat că procurorul avea o îmbibaţie alcoolică de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat. Dosarul a fost trimis pentru a fi soluţionat de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti.


Prinţul Charles explică de ce şi-a lansat fundaţia în Romania

Prinţul Charles a declarat, ieri, la Viscri, în judeţul Braşov, că a ales să-şi lanseze o fundaţie în Romania pentru că iubeşte această ţară şi pentru că a avut o stră-stră-străbunică din Transilvania, adăugand că speră să contribuie ”măcar puţin” la crearea de locuri de muncă în zonă. Moştenitorul coroanei britanice le-a spus jurnaliştilor, marţi, la lansarea Fundaţiei Prinţul de Wales de la Viscri că este foarte încantat că va putea ajuta comunitatea din această zonă. ”Sunt foarte bucuros pentru că după toţi aceşti ani m-am gandit că ar fi bine să am propria mea fundaţie aici. Aşadar, sunt foarte încantat că o vom lansa astăzi, aici în Viscri, şi sper să putem folosi această locaţie pentru educarea şi dezvoltarea celor de aici şi sper să contribuim măcar puţin să ajutăm la crearea de locuri de muncă“, a spus Prinţul Charles. Întrebat de ce a ales Romania, Prinţul Charles a spus că a avut ”toate motivele“.  ”Pentru că iubesc Romania! şi cred că aţi uitat că am o stră-stră-străbunică din Transilvania, deci am toate motivele“, a spus el. De asemenea, Prinţul Charles a discutat cu reprezentanţii a două companii care se vor implica financiar în restaurarea casei de la Viscri unde va funcţiona fundaţia, precum şi cu un arhitect şi cu un constructor.

Moţiunea simplă privind sănătatea a picat

Moţiunea simplă "S.O.S.: Sănătatea în Romania lui Ponta respiră artificial! Romanii mor cu zile!", iniţiată de PNL, a fost respinsă, ieri, în plenul Senatului, fiind înregistrate 84 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru" şi o abţinere. Senatorii s-au pronunţat asupra acestei moţiuni prin vot electronic secret. Iniţiatorii solicitau prin moţiunea simplă demisia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Ministrul Sănătăţii, prezent marţi la Senat, a susţinut, înainte de dezbaterea în plen, că moţiunea PNL este superficial redactată, nu propune nicio soluţie, fiind "un fel de autocritică pentru ceea ce a făcut acest partid în perioada cand era la guvernare". ”Am citit cu stupoare şi îngrijorare textul moţiunii depuse de domnii senatori din marele PNL. (...) Am văzut, de fapt, un text care este mai mult o autocritică decat o moţiune”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care i-a acuzat pe senatorii liberali că au copiat textul moţiunii dintr-o moţiune mai veche, elaborată de PSD.

Iohannis a decorat mai multe personalităţi belgiene

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretul de decorare a unor personalităţi belgiene, printre care Eric Tomas, primarul comunei Anderlecht, în semn de apreciere la contribuţia avută la promovarea relaţiilor culturale. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, "cu prilejul aniversării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Romania şi Regatul Belgiei, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută la promovarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări", Klaus Iohannis a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer, Categoria E - "Patrimoniul cultural naţional", profesorului universitar Jan De Maere, Universitatea Liberă din Bruxelles, şi Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria F – "Promovarea culturii", profesorului universitar Hervé Hasquin, secretar permanent al Academiei Regale de ştiinţe, Litere şi Arte Frumoase, şi lui Eric Tomas, primarul comunei Anderlecht. Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.