Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Artefacte romane furate din Tulcea, recuperate de autorităţile din Londra

Ziarul de Vrancea
28 mai 2015 719 vizualizări
Două tăbliţe de bronz reprezentand tabulae romane care conţin legile vechiului oraş Troesmis, în prezent Igliţa, din judeţul Tulcea, furate în 2002 din situl argeologic al localităţii, au fost recuperate de către autorităţile romane din Londra, unde fuseseră scoase la licitaţie.

Potrivit unui comunicat transmis joi, de Parchetul de langă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii romani au reuşit repatrierea din Londra, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a două monumente epigrafice, reprezentand tabulae de bronz care conţin legile municipiului Troesmis din judeţul Tulcea, emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD). Potrivit sursei citate, cele două tabulae au fost repatriate în urma cooperării cu autorităţile judiciare britanice sesizate de o casă de licitaţii din Londra.  Procurorii romani au stabilit că artefactele fuseseră furate în anul 2002 din situl arheologic al oraşului antic Troesmis, comuna Turcoaia, judeţul Tulcea, clasat monument istoric, iar ulterior au fost oferite la vanzare pe piaţa internaţională de antichităţi la preţul de 80.000 de lire sterline.  Din concluziile raportului de expertiză rezultă că cele două tabulae sunt din bronz, cu dimensiunile de 67 x 54 centimetri, greutatea de 26,41 kilograme prima şi respectiv 59 x 50 centimetri şi greutatea de 23,60 kilograme a doua. Artefactele sunt scrise în limba latină, sunt autentice şi reprezintă "legea municipală a unui oraş roman”, provin din municipiul roman Troesmis (Igliţa, judeţul Tulcea), fiind emise în timpul împăratului Marcus Aurelius (161-180 AD). Potrivit istoricilor care au analizat cele două obiecte, acestea sunt cel mai important document scris aparţinand istoriei noastre vechi şi provenind de pe teritoriul Romaniei

"Delta Bucureştiului" a fost declarată arie naturală protejată

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a avizat, din nou, ieri, declararea lacului Văcăreşti, zona cunoscută ca "Delta Bucureştiului", arie naturală protejată, astfel că Guvernul va putea adopta o hotărare pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti. Proiectul de hotărare privind avizarea suprafeţei administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată "Parcul Natural Văcăreşti" a fost adoptat în unanimitate de consilierii generali. La şedinţa CGMB a fost prezent alpinistul Alex Găvan, care a ţinut un discurs, înaintea votului, în care a subliniat că zona lacului Văcăreşti este un "plăman verde" pentru Bucureşti şi ar putea fi prima arie naturală protejată urbană din Romania. După ce un alt proiect de hotărare în acest sens a fost aprobat de CGMB în urmă cu un an, hotărarile consiliului fiind ulterior atacate de Prefectură, pe 21 mai, Ministerul Mediului, în calitate de administrator al zonei a trimis primăriei clarificările legate de suprafaţa viitorului Parc Natural Văcăreşti şi susţinerea studiului de fundamentare. În aceste condţtii, s-a decis că există documente revizuite care permit reintroducerea pe ordinea de zi a şedintei CGMB a proiectului de hotărare privind avizarea suprafeţei administrative ce ar urma să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcăreşti. Potrivit ministerului Mediului, Graţiela Gavrilescu, "în momentul în care Hotărarea de Guvern privind înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti va fi emisă şi conform Ordonanţei 57, proprietarii terenurilor de aici vor fi despăgubiţi". Foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani. Întreaga zonă aparţinand Ministerului Mediului a fost dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Romane" unei firme private cu care ministerul este în litigiu. După ce National Geographic Romania a făcut o documentare în zonă, arătand că aceasta găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile, în iunie 2012, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb a anunţat că Lacul Văcăreşti va fi arie protejată.

Desfiinţarea Inspecţia Muncii şi ANPIS, ajunge la Curtea Constituţională

Grupul deputaţilor PNL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională în privinţa Legii de aprobare a OUG 86/2014, prin care se desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială. Ordonanţa 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normativa fost adoptată, în 26 mai, de Senat. Potrivit comunicatului PNL  sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de 78 de deputaţi liberali care consideră că dispoziţiile articolului 5 din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2014 sunt neconstituţionale. "Prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul desfiinţează Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, iar, în locul acestora, va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, în subordinea Ministerului Muncii. Toate acestea fără a exista un aviz al Curţii de Conturi, ca garanţie tehnică în luarea deciziilor politice. Desfiinţarea Inspecţiei Muncii nu are caracter de urgenţă şi, mai mult, în loc să îmbunătăţească activitatea din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei, o supune controlului guvernamental şi schimbărilor politice", se spune în sesizare.

Mazăre rămane în beciul domnesc

Radu Mazăre rămane în arest, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii, după ce instanţa supremă a admis contestaţia DNA şi a prelungit mandatul emis pe numele fostului edil. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, marţi, să respingă propunerea procurorilor anticorupţie de prelungire a arestului preventiv pentru fostul primar al Constanţei şi au dispus ca el să fie cercetat în arest la domiciliu. Sentinţa a fost atacată de anchetatori, aceştia obţinand joi caştig de cauză, după ce ICCJ a admis contestaţia procurorilor anticorupţie şi a prelungit mandatul de arestare emis pe numele lui Radu Mazăre cu încă 30 de zile. Pentru a fi luată decizia, la nivelul ICCJ a fost constituit un complet de divergenţă, avand în vedere că cei doi judecători cărora le-a fost repartizat dosarul nu au putut să ajungă la o concluzie comună.  Tot în cazul lui Mazăre, instanţa supremă a decis, miercuri, să respingă definitiv cererea fostului edil de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai blandă. În primă instanţă, judecătorii dispuseseră ca fostul primar al Constanţei să fie arestat la domiciliu.

Raluca Turcan, petiţie online de demitere a lui Tăriceanu

Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a lansat, ieri, o petiţie online pentru demiterea lui Călin Popescu Tăriceanu, chemand cetăţenii să o semneze deoarece Tăriceanu profită de funcţia publică de la conducerea Senatului pentru a acţiona împotriva Justiţiei. "Lansez Petiţia «Demiteţi-l pe Călin Popescu Tăriceanu, demolatorul justiţiei care sfidează bunul simţ al romanilor din fruntea Senatului!» Avand în vedere numeroasele abuzuri comise în cazul Dan şova de senatorul Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului, chemăm cetăţenii la semnarea unei petiţii publice pentru demiterea de la conducerea Senatului Romaniei a lui Călin Popescu Tăriceanu cel care sfidează Justiţia şi votul cetăţenilor”, a afirmat Raluca Turcan. Ea a arătat că "de luni de zile, Călin Popescu Tăriceanu profită de funcţia politică de la conducerea Senatului pentru a acţiona împotriva Justiţiei, cu scopul de a-i feri de răspunsuri fireşti în Justiţie pe politicieni suspecţi de acte de corupţie".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.