Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Iohannis a decorat un medic cercetat pentru luare de mită

Ziarul de Vrancea
26 mai 2015 532 vizualizări
Administraţia prezidenţială se spală pe maini şi susţine că propunerile au aparţinut spitalului

Medicul Florin Dumitru Cătălin Rusu, şef Secţie Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, care a fost decorat, ieri, de preşedintele Klaus Iohannis, alături de mai multe cadre medicale, a fost reţinut în 2013 şi apoi cercetat în libertate pentru luare de mită. În 9 aprilie 2013, medicul anestezist Florin Rusu de la "Spitalul Grigore Alexandrescu" şi medicul chirurg Gheorghe ştefan Ozsvath de la aceeaşi unitate medicală au fost reţinuţi pentru luare de mită, după ce ar fi primit bani pentru a opera trei copii, asupra lor fiind găsiţi peste 6.000 de lei, la percheziţia corporală. Administraţia Prezidenţială precizează că propunerea de decorare a medicului Florin Rusu, alături de mai mulţi doctori de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, a venit din partea directorului spitalului, Dan Enescu, pentru care Administraţia Prezidenţială a propus acordarea unei decoraţii. ”În acest context, Administraţia Prezidenţială a propus acordarea unei decoraţii domnului Dan Mircea Enescu. Domnia sa a considerat că realizările spitalului sunt, însă, rodul muncii de echipă şi a propus spre decorare mai multe cadre medicale, printre care şi domnul doctor Florin Dumitru Cătălin Rusu”, precizează Administraţia Prezidenţială. Directorul Spitalului ”Grigore Alexandrescu”, Dan Enescu, a declarat,ieri că i s-a părut de bun simţ să propună Administraţiei Prezidenţiale să fie decoraţi toţi şefii de secţie din spital, spunand că nu există ”nicio ordonanţă de trimitere în judecată” a medicului Florin Rusu. "Şeful secţiei ATI, Florin Rusu, nu are nicio ordonanţă de trimitere în judecată. Spitalul Grigore Alexandrescu nu a primit niciun astfel de document. Dacă ar fi fost o astfel de ordonanţă, el nu ar mai fi putut să rămană şef de secţie. Mi s-a părut de bun simţ să trec pe lista premianţilor de la Cotroceni toţi şefii de secţii şi pe directorul medical. Nu m-am gandit că ar fi existat vreo problemă a şefului ATI în urmă cu doi ani. Sunt cei care au salvat viaţa copiilor de la Giuleşti, sunt cei care zi de zi se luptă cu cele mai grele cazuri", a afirmat profesorul Dan Enescu.

Revine votul pe liste

Comisia de cod electoral al adoptat, ieri, în unanimitate, proiectul de lege privind alegerile parlamentare, stabilind că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, vor fi 308 deputaţi la care se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori, la care să se adauge senatorii de diaspora. Preşedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL) a precizat că vor fi "300 şi un pic" de deputaţi, nefiind stabilit clar numărul de parlamentari de diaspora, avand în vedere că PNL va susţine dublarea numărului acestora de la 4 deputaţi de diaspora la 8 şi de la 2 senatori de diaspora la 4. "Nu ştiu acum să vă spun cat vor fi 300 şi un pic de deputaţi şi proporţional senatorii. Sigur, că fiecare grup a avut o propunere, noi, de la liberali, am fi avut o propunere cu o normă un pic mai mare, dar, nefiind foarte multe diferite şi era necesar un vot de două treimi, toate grupurile s-au raliat la propunerea UDMR. În oninia mea, nu este tranşat numărul parlamentarilor de diaspora, propunerea noastră va fi să avem 8 deputaţi şi 4 senatori de diaspora, este propunerea PNL", a spus Voicu. El a spus că este cel mai mic număr de parlamentari de pană acum. "Este cel mai mic număr de parlamentari pe care l-am avurt vreodată în Romania. Dacă ne referim la acel referendum, trebuie să citim referendumul complet, referendumul s-a referit la o singură Cameră şi cu 300 de parlamentari, atunci cand Parlamentul va avea o singură Cameră atunci voi admite că o singură Cameră poate funcţiona cu 300 de aleşi, două camere nu pot funcţiona cu 300 de aleşi", a explicat Voicu. Vicepreşedintele comisiei, Gabriela Podaşcă (PSD) a declarat că se reduce numărul de parlamentari, există un vot pe liste şi "cu siguranţă lucrurile vor merge mai bine decat pană acum cu votul uninominal".

Fostul secretar de stat Constantin Fecioru a fost reţinut de DNA

Fostul secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, Marius Constantin Fecioru, a fost reţinut, ieri, de procurorii DNA care îl acuză de instigare la abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, Ficioru este acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, complicitate la trafic de influenţă şi constituirea a unui grup infracţional organizat. În cazul acestuia, procurorul de caz a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmand să decidă dacă propune unui judecător de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă a acestuia. Mandatul pe numele fostului secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională a fost emis într-un dosar ce vizează fapte de corupţie săvarşite de foşti angajaţi ai Poştei Romane. Marius Constantin Fecioru a venit la sediul central al DNA în jurul orei 12.30, la intrarea în sediul instituţiei el nedorind să facă declaraţii. De asemenea, la DNA a venit şi Mioara Pribescu, fost director executiv al Direcţiei Economice a Companiei Naţionale Poşta Romană (CNPR). Cei doi sunt implicaţi într-un dosar ce vizează fapte comise de funcţionari publici ai Poştei Romane, între anii 2011- 2012, în urma cărora statul a fost prejudiciat cu aproximativ 300.000 de euro. Mai exact, conform unor surse judiciare, în perioada mai 2011 – 2012, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, fost director Logistică în cadrul Poştei Romane, la instigarea şi sub autoritatea Mioarei Pribescu şi a lui Marius Constantin Fecioru, a fost distribuită în mod repetat, de Poşta Romană, fără facturare, corespondenţă prelucrată în poştă hibridă, provocand companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 de lei.

Un lider de sindicat s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină

Liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat, marţi după-amiază, cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi salarii întregi. Liderul sindicatului "Muntele", Petru Nica, a declarat că şeful sindicaliştilor de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, este foarte supărat pentru că oamenii pe care-i conduce "nu au un viitor strălucit". "Am discutat ieri (luni - n.r.) cu toţi liderii de sindicat problemele grave cu care se confruntă CEH şi am explicat că dinspre Bucureşti nu vin decat decizii de divizare pe partea energetică, se vorbeşte doar despre trecerea minelor pe program de închidere. Din păcate, nu sunt resurse financiare pentru materiale şi piese de schimb ca să se poată realiza producţia de cărbune planificată, astfel că evident oamenii nu vor lua salarii întregi", a spus Nica. Acesta a adăugat că Vasile Păduraru, care este vicepreşedintele sindicatului "Muntele", a fost foarte supărat după discuţii şi a decis să se lege cu lanţuri de poarta de la intrarea în Mina Lonea. "Am vorbit cu el la telefon cand a luat această decizie şi am încercat să-l determin să renunţe, însă este supărat că oamenii pe care-i reprezintă nu au un viitor strălucit", a afirmat Nica. Potrivit acestuia, minerii nu pot fi minţiţi în condiţiile în care liderii lor ştiu foarte bine că "lucrurile merg prost". Vasile Păduraru are 45 de ani şi este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajaţi.

Radu Mazăre poate fi eliberat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, ieri, să respingă propunerea procurorilor DNA de a prelungi arestarea preventivă în cazul lui Radu Mazăre, dispunand ca fostul edil să fie arestat la domiciliu. Decizia a fost luată în dosarul în care fostul primar al municipiului Constanţa este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. În acelaşi caz, judecătorii au decis ca şi Sorin Strutinsky să fie arestat la domiciliu. Decizia de marţi a instanţei nu este definitivă, motiv pentru care Mazăre şi Strutinsky vor rămane în arest. Tot ICCJ a decis, în 22 mai, să admită cererea fostului primar al municipiului Constanţa de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu. Nici această sentinţă nu a fost definitivă, contestaţia procurorilor urmand să se judece miercuri. Radu Mazăre a fost arestat în 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci a fost emis un mandat de arestare şi pentru Strutinsky, însă acesta era deja arestat preventiv într-un alt dosar.

Liberalii renunţă la moţiune contra votului prin corespondenţă

Deputatul PNL Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de cod electoral, a declarat, ieri, că PNL nu va mai depune moţiunea de cenzură pe tema votului prin corespondenţă dacă proiectul PNL privind votul prin corespondenţă va fi adoptat sau în fază finală de adoptare. Voicu a precizat că în Comisia de cod electoral nu s-a luat în discuţie proiectul PNL privind votul prin corespondenţă deoarece nu există voinţa politică necesară adoptării acestuia. "După părerea mea, subiectul proiectului votului prin corespondenţă ţine de voinţa politică. Atata timp cat partidele parlamentare nu exprimă ferm şi fără echivoc voinţa de a declanşa dezbaterea pe această lege (...)este întai o decizie politică şi apoi una tehnică. Nu vă ascund faptul că, inclusiv la această şedinţă, ca la fiecare şedinţă, aveam proiectul votului prin corespondenţă pregătit, însă atata timp cat nu există transmiterea fermă a unei voinţe politice, discuţiile tehnice nu-şi au rostul", a susţinut Voicu. Întrebat dacă a amanat discutarea proiectului privind votul prin corespondenţă deoarece liberalii au anunţat deja o moţiune de cenzură, Voicu a spus: "Este exact invers. Pot să vă spun că această moţiune de cenzură nu este punct fix, legea este punct fix", a mai explicat Voicu.

Cioroianu, aviz favorabil pentru UNESCO

Adrian Cioroianu a primit,marţi, aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de delegat permanent pe langă UNESCO, el afirmand, la audieri, că eşecul înscrierii ansamblului Brancuşi de la Targu-Jiu pe lista UNESCO a fost provocat de maniera neglijentă în a alcătui dosarele. Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Adrian Cioroianu pentru postul de delegat permanent pe langă UNESCO. Adrian Cioroianu le-a spus parlamentarilor că, pe de o parte, un ambasador la UNESCO are o poziţie provilegiată în relaţia cu instituţiile din Romania, pentru că există o comisie naţională UNESCO în cadrul Ministerului Educaţiei, în Parlament există o comisie pentru relaţiile cu UNESCO, iar la Universitatea Bucureşti există o catedră UNESCO, dar pe de altă parte a atras atenţia că agenţia ar putea să aibă în prezent alte priorităţi în afara Europei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.