Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Din toamnă elevii vor avea o nouă materie obligatorie

Ziarul de Vrancea
25 mai 2015 632 vizualizări
Ministrul Sănătăţii vrea să impună în programa şcolară o oră de educaţie sanitară

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea ca din toamnă să fie obligatoriu o oră de educaţie sanitară, la toate clasele, o dată pe săptămană sau la două săptămani, în care să fie prezentate noţiuni despre alimentaţia sănătoasă, prim ajutor, reguli de igienă şi consultul medical. "A fost o discuţie şi în Parlament, dar am avut cateva discuţii cu domnul ministru Cîmpeanu (ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, n.r.). Eu mă gandisem cel puţin ca un model al orelor de dirigenţie, cum era în perioada în care eu eram elev şi era o programă. Cred că exact pe acelaşi model pot să fie aceste ore de educaţie sanitară, de la clasa întai pană la ultima clasă de liceu. Aşa le gandim noi la Ministerul Sănătăţii, cu noţiuni generale, dar, în funcţie de categoria de varstă, sunt noţiuni care vor fi predate de către medicul şcolar sau de către serviciile de ambulanţă şi diverşi specialişti, cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educaţional al acestor ore. Cred că de anul şcolar viitor ar putea intra în aplicare. Eu aş vrea să fie oră distinctă, nu de dirigenţie. O oră pe săptămană, asta este propunerea. Trebuie să se ţină cont de programa şcolară şi de posibilitatea de a asigura spaţiul necesar. Noi putem veni cu partea de medici, de asistenţi care pot asigura trainingul şi pregătirea elevilor, şi cred că nu ar încurca absolut deloc programa şcolară", a declarat ministrul Sănătăţii, prezent la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu ocazia lansării site-ului "suntprimulajutorjunior.ro", din cadrul proiectului pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii "Sunt primul ajutor". Ministrul Nicolae Bănicioiu a mai spus că nu ar vrea ca educaţia sanitară să fie disciplină opţională.  "Sunt foarte multe lucruri interesante de predat elevului. Nu aş vrea să fie opţionale. Lecţii interactive, plăcute. Cred că esenţial pentru fiecare dintre noi este să avem aceste noţiuni dobandite din perioada de educaţie. Este vorba de cursuri de creare de abilităţi şi chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentaţie sănătoasă pe care noi o tot clamăm şi nu avem nici timpul necesar să învăţăm copilul. Dacă aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creează şi obiceiuri sănătoase adultului tanăr”, a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Darius Valcov a demisionat din Senat

Darius Valcov, aflat în arest preventiv, după ce a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, şi-a trimis, ieri, demisia din funcţia de parlamentar, la Senat.  Darius Valcov este senator din 2012, unde a fost ales în colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală nr.30 Olt. Demisia lui Valcov a fost depusă la Secretariatul Senatului, potrivit secretarului instituţiei, Ion Vărgău.  Plenul Senatului urmează să ia act de demisia acestuia şi de vacantarea postului de senator. Avocata lui Darius Valcov anunţa, pe 7 aprilie, în ziua în care procurorii DNA au cerut instanţei supreme emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele fostului ministru al Finanţelor, că acesta a demisionat din funcţia de parlamentar. "Demisia domnului Valcov este un act politic", spunea la acel moment Lucia Furtună, avocata lui Valcov. Cu toate acestea, demisia efectivă a fost trimisă abia luni la Biroul Permanent al Senatului, la distanţă de o lună şi jumătate de la anunţul făcut de avocata lui Valcov. Darius Valcov, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta, de primar, senator şi ministru. În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani.

UNPR nu se teme de moţiunea PNL din 5 iunie

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, ieri, răspunzand unei întrebări, că nu crede că actuala majoritate guvernamentală are vreo problemă cu moţiunea de cenzură a PNL, din 5 iunie, subliniind, totodată, că partidul său "este şi rămane parte dintr-un guvern bun" pentru Romania. Întrebat despre moţiunea de cenzură a PNL, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu crede că "actuala majoritate guvernamentală are vreo problemă cu moţiunea din 5 iunie". "Întotdeauna am sprijinit guvernele din care am făcut parte, e o problemă de bun simţ pană la urmă să-ţi respecţi cuvantul şi să creezi. şi noi am creat în mod indubitabil - mă refer la UNPR - în ultimii cinci ani stabilitatea economică şi politică de care Romania a avut nevoie, mai ales într-o conjunctură economică complicată sau în actualul context de securitate", a spus Oprea, adăugand că Romania generează stabilitate şi securitate în regiune. "Pentru că ştiu că întotdeauna apar zvonuri, apar speculaţii, vreau să precizez încă o dată că UNPR este parte a actualei majorităţi guvernamentale, este şi rămane parte dintr-un guvern bun, apreciem noi, pentru Romania. Cu alte cuvinte îl susţinem pe premierul Victor Ponta şi susţinem parteneriatul corect pe care-l avem cu preşedintele Klaus Iohannis", a mai spus Oprea. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, sambătă, la Piteşti, în cadrul Consiliului Naţional al PNL, depunerea în Parlament, pe 5 iunie, a moţiunii de cenzură la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondenţă.

Accident grav la un liceu din Vaslui

O elevă de la un liceu din Vaslui a ajuns la spital cu un picior rupt după ce, într-o pauză, a sărit gardul împrejmuitor al curţii şcolii pentru a merge la un chioşc să-şi cumpere îngheţată, în condiţiile în care poarta este încuiată pe timpul cursurilor, conducerea unităţii deschizand o anchetă. Conducerea Colegiului Economic "Anghel Rugină" din Vaslui a declanşat o anchetă în cazul unei eleve de 16 ani care, săptămana trecută, într-una din pauzele dintre ore, a sărit gardul împrejmuitor al curţii liceului, înalt de aproximativ doi metri, şi şi-a rupt un picior în cădere. Adolescenta din clasa a X-a, care a vrut să îşi cumpere o îngheţată de la un chioşc aflat în exteriorul curţii şcolii, a escaladat gardul într-un moment de neatenţie a profesorului de serviciu, aflat în curte. Eleva a recurs la această metodă în condiţiile în care poarta unităţii de învăţămant este încuiată permanent pe timpul cursurilor, tocmai pentru a nu permite elevilor să iasă din perimetrul şcolii şi nici celor din exterior să intre în liceu. Imediat după accident, adolescenta a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a rămas internată, piciorul rupt fiindu-i pus în ghips. "Măsura încuierii porţii pe timpul cursurilor a fost luată de către Consiliul de Administraţie al liceului pentru securitatea elevilor, după ce s-au primit reclamaţii de la locatarii blocurilor din împrejurimi că sunt deranjaţi de cei care beau şi fumează prin scări. În plus, exista riscul permanent ca elevii, în special pe timpul pauzelor, să intre în conflict cu diverşi indivizi care se aciuează tocmai în acele scări de bloc, printre ei fiind şi unul-doi elevi", a declarat purtătorul de cuvant al Colegiului "Anghel Rugină" din Vaslui, Aurina Petrea.


Despăgubirile la accidentul din Apuseni, scoase cu forcepsul

Omniasig a cerut familiei Ion să renunţe la orice alte pretenţii cu privire la decesul Aurei şi a făcut plata despăgubirilor doar după ce a fost anunţată oficial că va fi acţionată în justiţie pentru nerespectarea obligaţiilor din regulamentele privind transportul aerian, spun reprezentaţii familiei "Susţinerile Omniasig cum că plata «s-a făcut imediat după ce toate documentele de succesiune necesare au fost depuse la dosar de către moştenitorii legali» sunt neadevărate. Dosarul era complet încă din luna ianuarie a acestui an, însă Omniasig a refuzat să facă plata întrucat familia nu a fost de acord cu ceea ce impunea Omniasig. În concret, Omniasig a cerut ca familia să renunţe la orice alte pretenţii cu privire la decesul Aurei faţă de Omniasig şi şcoala Superioară de Aviaţie Civilă", arată reprezentanţii juridici ai familiei Ion, într-un comunicat. Potrivit sursei citate, o altă condiţie ca Omniasig să facă plata a fost aceea ca familia Ion să înapoieze sumele primite în cazul în care s-ar constata ulterior că există "cauze şi împrejurări ale producerii accidentului care determină neîncadrarea evenimentului în acoperirea oferită prin contractul de asigurare".

Demisia lui Dragnea va fi discutată miercuri

Social-democraţii urmează să se reunească, maine după-amiază, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, la care urmează să fie discutată şi demisia preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea. Potrivit unui anunţ de presă difuzat de PSD, Comitetul Executiv Naţional urmează să se reunească miercuri, de la ora 17.00, la sediul central al partidului. Miercuri, liderul PSD, premierul Victor Ponta, confirma că şedinţa Comitetului Executiv al PSD în care va fi discutată demisia preşedintelui executiv, Liviu Dragnea, urma să aibă loc în cursul acestei săptămani. El preciza că Dragnea şi-a înregistrat demisia la PSD. "Omul a spus de la început că-şi dă demisia şi s-a ţinut de cuvant, absolut normal. În rest, sunt absolut convins că această echipă Ponta-Dragnea, care a caştigat bătălii, a mai şi pierdut, o s-o ducem în continuare şi PSD, anul viitor, va caştiga alegerile locale şi parlamentare", afirma Ponta. Liviu Dragnea declara, la randul său, miercuri, că îşi menţine decizia de a renunţa la funcţia de preşedinte executiv al PSD, ca urmare a deciziei instanţei de a-l condamna în dosarul "Referendumul", urmand să îşi înregistreze în acea zi demisia la partid, astfel încat să devină efectivă, iar conducerea partidului va stabili modul în care mai poate ajuta formaţiunea social-democrată.

Iohannis: Romania trebuie să-şi consolideze credibilitatea strategică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, în cadrul programului Internaţional „Securitate în regiunea Mării Negre.Provocări comune, viitor sustenabil” organizat de SRI, că într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice Romania trebuie să îşi consolideze credibilitatea strategică. Programul academic „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” este organizat de Serviciul Roman de Informaţii sub înaltul patronaj al Preşedintelui Romaniei şi în parteneriat cu reprezentanţii Harvard Kennedy School şi National Intelligence University, şi s-a desfăşurat, luni, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a decarat în discursul susţinut în cadrul acestui eveniment că Programul reprezintă ”un valoros demers de reflecţie strategică”, pe care îl va sprijini şi în anii care urmează.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.