Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Peste 1.600 de români arestaţi în străinătate în ultimele şase luni

Ziarul de Vrancea
21 mai 2015 526 vizualizări
Peste 1.600 de români au fost arestaţi în afara graniţelor ţării din decembrie 2014 şi până acum, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Conform Ministerul, numărul românilor arestaţi în afara graniţelor şi despre a căror situaţie au fost informate misiunile diplomatice şi consulare ale României este de 1.620, în perioada decembrie 2014 - mai 2015. Ţările pe teritoriul cărora s-au înregistrat cele mai multe arestări sunt Germania, Spania, Portugalia şi Turcia.

Ginerele lui Blaga, anchetat de procurori

Poliţiştii au făcut ieri percheziţii în Bucureşti şi Hunedoara, într-un dosar în care sunt vizate cinci firme de pază, printre care şi cea a lui Andrei Rudeanu, ginerele liderului PNL Vasile Blaga. "Din investigaţii a reieşit faptul că, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii specializate în prestări de servicii de pază ar fi creat un circuit infracţional, format din mai multe societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive", arată Poliţia. În contabilitatea companiei ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu aproximativ 600.000 de euro.
Printre firmele vizate de anchetatori se află şi Axis Corporate Security, deţinută de Andrei Rudeanu, ginerele copreşedintelui PNL Vasile Blaga.
El a fost audiat, ieri, alături de alte persoane, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, pe numele acestuia fiind emis un mandat de aducere.
Andrei Ionuţ Rudeanu este căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe Cristina, din 2008.

Sondaj: Justiţia, cea mai importantă instituţie a democraţiei

O treime dintre români consideră Justiţia drept cea mai importantă instituţie a democraţiei, relevă un barometru INSCOP publicat ieri. Astfel, 30,1% dintre români indică Justiţia drept instituţia publică cea mai importantă a democraţiei, urmată de Preşedinţie (22,6%), Guvern (19,1%) şi Parlament (15,6%). Potrivit sondajului, 71,3% dintre români ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievaţi nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare. 43% dintre români au răspuns că ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuşi, iar 9,1% nu ştiu sau nu răspund. Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenţi nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu ştiu sau nu răspund.
Barometrul a fost realizat la comanda Adevărul în perioada 23 — 30 aprilie 2015.

Circa 400.000 de români au obezitate morbidă

Aproximativ 400.000 de români suferă de obezitate morbidă, iar singura soluţie medicală pentru aceştia este operaţia, care se face doar în clinicile private, potrivit prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. "În jur de 400.000 de adulţi din România au obezitate morbidă, la care răspunsul terapeutic mai poate fi aşteptat decât prin aşa-numita chirurgie metabolică, prin intervenţii chirurgicale, care sunt extrem de costisitoare şi care nu sunt asigurate nici ca şi coplată, la ora actuală, de statul român", a declarat Maria Moţa.
Operaţii de micşorare de stomac sau şuntarea unei părţi din intestin se fac în mai multe centre private din România, însă costurile nu sunt mai mici de 3.000 de euro pentru o singură intervenţie de acest fel.

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi prelungit până la Oneşti şi Chişinău

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi prelungit până la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova, şi până la Oneşti, pe teritoriul României, în baza unui memorandum semnat, ieri, de reprezentanţii celor două guverne, în contextul vizitei efectuate de premierul Victor Ponta în statul vecin.
Memorandumul mai prevede realizarea primei interconexiuni de sud a reţelei de electricitate între cele două ţări, Isaccea-Vulcăneşti şi Vulcăneşti-Chişinău, ulterior urmând să fie efectuat un studiu de fezabilitate pentru începerea celei de-a doua conexiuni.
Un document oficial redactat la începutul anului de partea română releva că, potrivit estimărilor preliminare, extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni (Republica Moldova) până la Chişinău presupune o investiţie cuprinsă între 110 şi 150 milioane de euro, în funcţie de capacitatea de transport.
Gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 de kilometri, a fost inaugurat în luna august a anului trecut şi a fost construit cu scopul reducerii dependenţei Republicii Moldova faţă de livrăriile de gaze ruseşti. Uniunea Europeană a alocat anul trecut 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului până în Chişinău. Tronsonul până la Chişinău, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, ar urma să fie construit pe parcursul a doi-trei ani.
Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria consumă la rândul ei aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.