Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Învăţătoarea grevistă a primit o veste proastă de la Cotroceni

Ziarul de Vrancea
18 mai 2015 866 vizualizări
Preşedintele Iohannis spune că va refuza să promulge modificările propuse de Cristiana Anghel - şi adoptate de Senat- la codurile penale

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, aseară, că nu este de acord cu modificările la Codul penal şi Codul de procedură penală. El a precizat că nu va accepta ca parlamentarii să facă modificări în interesul lor. ”Codurile sunt acte normative noi şi ele trebuie lăsate să funcţioneze un timp pentru a vedea obiectiv dacă este nevoie de anumite modificări. Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte normative în interesul lor. Dacă vor ajunge la promulgare, le voi respinge”, a declarat preşedintele.
Plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul penal şi cel de procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru (PSD), Cristiana Anghel (PC) şi Ovidiu Donţu (PSD), prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege.
De asemenea, preşedintele a anunţat, ieri, că solicită Curţii Constituţionale verificarea constitutuţionalităţii legii serviciilor comunitare, care prevede, printre altele, că primarii şi preşedinţii CJ pot fi reprezentanţi în AGA ale asociaţiilor de utilităţi publice. "Am serioase dubii în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ, am formulat o adresă către Curtea Constituţională şi voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ", a spus Iohannis.
Primarii şi preşedinţii CJ vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitatea în serviciile de utilităţi publice, a decis recent Camera Deputaţilor, respingând cererea de reexaminare a preşedintelui la legea serviciilor comunitare.
Legea a fost adoptată în iunie 2014, însă preşedintele Traian Băsescu a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament. Cererea de reexaminare preciza că această lege nu este oportună, deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară nu se justifică în mod obiectiv, întrucât soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor.
Reprezentanţii PSD şi ai UDMR au spus că susţin prima variantă a legii şi sunt împotriva cererii de reexaminare, în timp ce PNL s-a abţinut.

Hayssam: Yassin mi-a spus că Băsescu ar interveni pentru mine

Omar Hayssam susţine că a donat PD echipamente medicale de peste 100.000 de dolari, la solicitarea lui Mohamad Yassin, pe care l-a cunoscut în 2004 şi care i-a cerut să sprijine financiar PD în campanii, iar în schimb Traian Băsescu ”ar fi dispus să intervină” pentru a ”rezolva” dosarul său penal. ”Echipa de apărare” a lui Omar Hayssam a postat, ieri, pe Facebook, un mesaj intitulat ”Machiavelism - Trăian Băsescu şi aghiotantul său”, în care vorbeşte despre împrejurările în care l-a cunoscut pe Mohamad Yassin şi despre relaţiile acestuia cu Traian Băsescu.
El spune că de-a lungul timpului a primit direct şi indirect ”ameninţări cu iz politic”, cărora nu le-a dat importanţă, iar în 2 noiembrie 2004, în plină campanie electorală, la firma sa şi la birourile unor apropiaţi de-ai săi au fost făcute percheziţii. ”După descinderile care au avut loc, poliţiştii au insistat la procurori ca eu să fiu arestat, dar procurorii s-au opus, neavând probe în numele meu. Nu au găsit nimic care să indice că aş fi făcut ilegalităţi, în consecinţă nu au putut satisface aşteptările celor care au iniţiat acele perchiziţii cu directive politice. Din acest motiv au recurs la obişnuita metodă de intimidare. Astfel, angajaţi, apropiaţi, rude şi persoane care nu mă cunoaşteau au declarat împotriva mea. Tot ceea ce se întâmpla avea directive politice clare”, spune sirianul. Potrivit acestuia, la o zi de la descinderi în biroul său şi-a făcut apariţia Mohamad Yassin, pe care nu îl cunoştea şi care s-a prezentat ca fiind vicepreşedintele Uniunii Arabilor din România, acesta spunându-i că are cunoştinţă de descinderile care l-au vizat. ”Astfel, Mohamad Yassin şi-a folosit poziţia ca paravan, erijându-se într-un apărător al cetăţeniilor de origine arabă. Mi-a spus că în baza declaraţiilor mi se pregăteşte un dosar mare. Mohamad Yassin s-a oferit să mă ajute să îmi rezolv problema cu acest dosar, susţinând că îl cunoaşte pe Traian Băsescu, care ar fi dispus să intervină după ce va fi ales preşedinte. Mi-a povestit că îl cunoaşte pe Traian Băsescu de mult timp, de când era căpitan de vas şi că de fapt Băsescu se cunoaşte cu tatăl lui, care lucra în portul Tartous din Siria şi a lucrat cu acesta în operaţiuni de contrabandă cu ţigări, băuturi şi altele, iar atunci cand Băsescu avea curse pe vapor înspre Siria, îi dădea marfa pe care o avea, apoi lua altă marfă la schimb. Astfel s-au desfăşurat relaţiile între Mohamad Yassin şi Trăian Băsescu”, se mai arată în mesajul postat pe Facebook de ”echipa de apărare” a lui Hayssam. Acesta mai susţine că, pentru a părea credibil, Mohamad Yassin i-a divulgat detalii despre relaţia sa cu Traian Băsescu şi i-a cerut să renunţe la PSD şi să se alăture PD, partid pe care să îl finanţeze în campaniile electorale.

Eugen Teodorovici, despre salariul unui ministru: "E ruşinos! "

Salariul unui ministru, de circa 5.300 de lei, este ruşinos, fiind nevoie de "reaşezarea" salariilor în administraţie, domeniu care trebuie să fie bine remunerat, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. "Este un subiect (salariul unui ministru, n.r.) pe care noi nu-l discutăm cu omologii noştri, pentru că nimeni nu te crede. Nu aş putea să spun cât anume ar trebui să câştige, dar toate aceste salarizări trebuie reaşezate: de la preşedintele statului până la funcţionarul pe studii medii dintr-o primărie de comună. Trebuie toate reaşezate. Eu îmi aduc aminte din anii de administraţie petrecuţi, unde salarizarea era altfel aşezată: mai comprimată, fără foarte multe trepte de salarizare, mult mai uşor de aplicat şi era cât de cât, să spunem, decentă. Până la un punct, după care s-a pierdut tot. Fără o administraţie puternică nu ai cum să speri, decât accidental, că se pot face lucrurile bine", a spus el, la Digi24.

Romanii vor un rol mai vizibil pentru prima doamnă

Majoritatea românilor au o părere pozitivă despre soţia preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, şi consideră că ar fi un lucru bun ca aceasta să îşi asume un rol mai vizibil în societatea românească, în special prin implicarea în acte de caritate, iniţiative culturale sau educaţionale, potrivit unui sondaj INSCOP remis, ieri. Astfel, 26,1% dintre români declară că au o părere foarte bună despre Carmen Iohannis, iar 41,9% o părere bună. Cumulat, 68% dintre respondenţi declară că au o părere pozitivă (bună şi foarte bună) despre prima doamnă. Sondajul relevă că 24,3% dintre cei chestionaţi au o părere "nici bună, nici proastă" despre soţia preşedintelui, în timp ce 1,1% dintre respondenţi au o părere proastă, iar 0,5% foarte proastă. Cercetarea relevă că 57,3% dintre români cred că ar fi un lucru bun ca prima doamnă să îşi asume un rol mai vizibil în societatea românească, în timp ce 23,2% consideră că nu ar fi un lucru bun, iar 19,5% nu ştiu sau nu răspund. De asemenea, 52,5% dintre respondenţi cred că soţia preşedintelui ar trebui să se ocupe de acte de caritate, iniţiative culturale sau proiecte educaţionale, iar 22,1% consideră că nu ar trebui să facă nimic deosebit, ci ar trebui să rămână cât mai retrasă din viaţa publică.
Barometrul INSCOP a fost realizat la comanda Adevărul în perioada 23-30 aprilie.

Vreme oscilantă în următoarele două săptămani

Valorile termice vor continua să fie oscilante până la sfârşitul lunii mai, iar o mare parte din intervalul de prognoză analizat va sta sub semnul precipitaţiilor prezente la nivelul întregii ţări, începând din data de 21 mai până spre 28 mai, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 18-31 mai, publicată ieri.
În Moldova, după un debut răcoros al intervalului de prognoză, valorile termice vor creşte accentuat. Astfel, mediile temperaturilor diurne, de aproximativ 21 de grade în prima zi, vor atinge 26 de grade pe data de 19 mai, valoare în jurul căreia se vor menţine până la sfârşitul lunii mai, vremea devenind caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie similară, marcând o creştere de la 9-10 grade în primele două dimineţi, spre 12-14 grade în restul intervalului. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare între 24 şi 30 mai, când local se vor semnala şi descărcări electrice, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
AMENOPHIS, acum 3262 zile, 15 ore, 25 minute, 25 secunde
NU AR FI EXCLUS CA ACEASTĂ „ÎNVĂȚĂTOARE GREVISTĂ” DACĂ AR FI VERIFICATĂ LA CNSAS SĂ SE DESCOPERE CĂ A FOST INFORMATOAREA SAU COLABORATOAREA SECURITĂȚII
costin, acum 3262 zile, 15 ore, 43 minute, 38 secunde
Veau si eu sa-l intreb pe domnul ministru daca NU ESTE RUSINOS ca dupa 35 de ani de serviciu (tehnician ) sa am o MIZERAILA pensie de 800 lei . Numai intretinerea iarna sare de jumatate , citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.