Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Iohannis apelează la ultima redută

Ziarul de Vrancea
17 mai 2015 419 vizualizări
Preşedintele a declarat că se gandeşte să atace la Curtea Constituţională modificările aduse la Codul Penal

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, într-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, că se gandeşte foarte serios să atace la Curtea Constituţională modificările făcute de Parlament, în ultima perioadă, la Codul Penal şi cel de procedură penală. Întrebat dacă va promulga proiectul de lege prin care ar urma să fie îngreunată lupta împotriva corupţiei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "Consider că diferitele tentative de modificare a legilor nu sunt deloc bune. În această fază nu trebuie să fie modificate legile. Voi încerca să mă exprim şi public împotriva unor astfel de iniţiative, lucru pe care l-am şi făcut. Există însă suficiente alte instrumente la îndemana preşedintelui pentru a pune capăt unor astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amana pană cand pagubele sunt reduse. Orice lege poate fi retrimisă de preşedinte în Parlament pentru rediscutare, iar Parlamentul o poate discuta din nou, iar, dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de a ataca la Curtea Constituţională". Despre posibilitatea de a ataca acest proiect de lege la Curtea Constituţională, preşedintele Klaus Iohannis a spus că ia în considerare acest lucru. "Mă gandesc foarte serios la această posibilitate deoarece nu doresc ca astfel de legi să fie modificate în această fază intensivă a luptei împotriva corupţiei. Mai tarziu, peste caţiva ani, cand sper eu că numărul cazurilor de corupţie se va reduce foarte mult, atunci se va putea discuta despre modificarea legilor, doar dacă practiva va demonstra că este necesară modificarea. Dacă nu, nu", a afirmat Iohannis.  Plenul Senatului a adoptat, în 11 mai, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru, Cristiana Anghel şi Ovidiu Donţu, prin care ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, înlocuind sintagma de ”suspiciuni rezonabile” din actuala lege. Amendamentul, semnat de senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD) la proiectul pentru modificarea şi competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal şi a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedură penală- L95/2015 a fost adoptat cu 91 de voturi ”pentru” de plenul Senatului, după ce săptămana trecută legea a primit raport de admitere în comisia juridică. Potrivit amendamentului, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede că ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvarşit o infracţiune”, s-a modificat, prin amendament, cu următoarea formulare: ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvarşit o faptă prevăzută de legea penală”.

Accident mortal la ora de echitaţie

Un copil a murit după ce a suferit un accident în timp ce călărea un cal la un centru din Ciorogarla, medicii de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov reuşind să scoată de mai multe ori băiatul din stop cardiovascular, dar, în final, el a decedat la Spitalul "Bagdasar Arseni". Ieri, la ora 10.30, medicii au preluat un apel la serviciul de urgenţă 112. Au fost trimise la Ciorogarla două ambulanţe cu medic. Copilul era în stop cardiorespirator, dar, într-o primă etapă s-a reuşit resuscitarea, a declarat managerul SABI, dr. Alis Grasu. "Iniţial mama a făcut primele manvre de resuscitare, apoi cineva a sunat la 112. Copilul era în stop, dar s-a reuşit resuscitarea. Avea puls şi tensiune, dar pe drum a mai făcut un alt stop şi a fost resuscitat din nou", a mai spus managerul SABI. Copilul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar Arseni", pentru că se lovise la cap, dar în pofida manevrelor de resuscitare copilul a decedat. Din declaraţiile celor prezenţi la faţa locului, mama şi-ar dori ca băiatul ei să trăiască astfel încat, dacă se va putea, ar accepta ca băiatul ei să devină donator de organe şi să salveze viaţa unui alt copil aflat în suferinţă şi cu şanse mai mari de supravieţuire decat al ei.  Contactaţi telefonic, persoana de la centrul Golden Horse care a răspuns a spus că nu are date despre incident.

Metodă inedită de branconaj

Poliţiştii au descoperit un tunel cu o lungime de aproximativ 40 de metri, construit de un gălăţean în varstă de 44 de ani, care făcea legătura între locuinţa acestuia şi malul lacului de acumulare Ciuşlea-Movileni, aflat pe cursul raului Siret, potrivit unui comunicat al Poliţiei Romane. Conform sursei citate, în 11 mai, poliţişti ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea unor delicte piscicole. În urma unei percheziţii efectuată la domiciliul unui bărbat, în varstă de 44 de ani, din localitatea Furcenii Noi, judeţul Galaţi, poliţiştii au descoperit un tunel construit de către acesta, începand cu anul 2009 şi şapte unelte de pescuit de tip plasă monofilament, în lungime totală de 320 metri. "Acest tunel făcea legătura între curtea locuinţei celui în cauză şi comunica cu malul lacului de acumulare Ciuşlea-Movileni, aflat pe cursul raului Siret. Tunelul a fost săpat în pămant, pe o lungime de aproximativ 40 metri, avea înălţimea de 2 metri şi o lăţime de 1,2 metri, fiind, totodată, prevăzut şi cu sistem de iluminare. La ieşire, avea construită o uşă din fier încastrată în beton, asigurată cu zăvoare pe partea interioară", potrivit sursei citate. Pe lungimea tunelului construit, în două lăcaşe anchetatorii au găsit o barcă de pescuit gonflabilă, lansete şi o camera de tractor improvizată ca plută. Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunea găsite au fost ridicate, pentru a fi confiscate. "Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că bărbatul ar fi obişnuit să monteze noaptea uneltele de pescuit pe luciul de apă al barajului de acumulare Ciuşlea-Movileni, iar spre dimineaţă le verifica, activitatea de pescuit ilegal desfăşurand-o pe timp de noapte", precizează sursa menţionată. Gălăţeanul folosea acest tunel atat ca loc de depozitare a uneltelor de pescuit, cat şi ca mod de acces rapid la luciul de apă, capătul tunelului fiind situat într-o zona inaccesibilă persoanelor şi ascuns de vegetaţie abundentă

Evaluările la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a încep astăzi

Evaluările la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a vor începe, astăzi, în ordine crescătoare, potrivit programelor făcute de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării ştiinţifice, cu proba scrisă la Limba romană pentru elevii claselor a II-a. Potrivit unui ordin al MECS, evaluările la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a sunt programate în perioada 18 mai - 3 iunie. Elevii clasei a II-a vor avea luni proba scrisă la Limba romană, marţi - proba de citire la Limba romană şi de scriere şi citire la Limba romană pentru minorităţile naţionale, pe 20 miercuri - la Matematică, joi, proba scrisă la Limba maternă, iar vineri va fi proba de citit la Limba maternă. Pentru elevii clasei a IV-a, evaluarea este programată astfel: 26 mai - Limba romană, 27 mai - Matematică, 28 mai - Limba maternă. Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a începe pe 2 iunie cu proba de Limbă şi comunicare şi se încheie pe 3 iunie cu proba de Matematică şi ştiinţe ale naturii. Sălile în care se susţine EN-2015 sunt, de regulă, sălile în care elevii clasei îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi în timpul administrării evaluării. Potrivit metodologiei, fiecărui elev i se distribuie testul din ziua respectivă, pe care îşi scrie numele, prenumele şi unitatea de învăţămant. Înregistrarea şi monitorizarea timpului de rezolvare a testelor se fac de către un cadrul didactic numit administrator de test. Pe durata evaluării, administratorul de test asigură respectarea ordinii şi a liniştii în sala de clasă. "Este interzis cadrului didactic să le ofere elevilor indicaţii referitoare la rezolvarea testelor, să facă modificări ale testelor sau să realizeze completări ale rezolvărilor testelor", conform metodologiei. Fiecare test de la EN II şi EN IV este evaluat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul este învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţămantul primar de la clasă.

Bărbatul înjunghiat la metrou a murit 

Bărbatul în varstă de 50 de ani care a fost înjunghiat, duminică dimineaţă, la staţia de metrou "Eroii Revoluţiei", a decedat, au declarat reprezentanţii Spitalului Bagdasar Arseni, unitate medicală la care a fost transportat acesta. Medicii au constatat decesul bărbatului în jurul orei 12.30. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, duminică dimineaţă a fost înregistrat un apel la numărul de urgenţă 112, care semnala că două persoane au fost înjunghiate. Ajunşi la faţa locului, paramedicii au găsit un singur bărbat, care avea mai multe plăgi produse prin înjunghiere în abdomen. La staţia de metrou "Eroii Revoluţiei" din Capitală au fost trimise trei echipaje SMURD, au mai spus sursele citate. Potrivit unor surse din Poliţie, incidentul a avut loc la ora 7.00, pe scările de la metrou.  Odată dus la spital, reprezentanţii Spitalului Bagdasar Arseni au declarat că starea pacientului este foarte gravă, acesta fiind adus în stop cardio-respirator şi resuscitat. Ulterior, pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Cutremure la foc automat în Buzău şi Brăila

Două cutremure de 3 şi 3,4 grade pe scara Richter s-au produs, ieri, în judeţele Brăila şi, respectiv Buzău, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pămantului (INFP). Primul dintre seisme a avut loc duminică, la ora 13.16, în zona seismică Vrancea, epicentrul acestuia fiind înregistrat în judeţul Buzău. Avand o magnitudine de 3,4 grade, cutremurul s-a produs la o adancime de 144 de kilometri.  Cel de-al doilea cutremur s-a înregistrat în Muntenia, la ora 14.08, cu epicentrul în judeţul Braila. Cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, cutremurul a avut loc la o adancime de cinci kilometri. De la începutul acestui an, în zona Vrancea au fost înregistrate două cutremure cu magnitudinea de 4,6 grade, în 24 ianuarie şi 16 martie, ultimul avand epicentrul în judeţul Buzău. În 22 noiembrie 2014, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în Romania în ultimii 10 ani. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade. Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.

Tanăr de 25 de ani, prins conducand cu 201 km/h

Un tanăr de 25 de ani a fost depistat de poliţişti în timp ce conducea cu viteza de 201 kilometri pe oră, pe autostrada A3, pe sensul Gilău - Turda, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Romane (IGPR). Ieri, în jurul orei 11.00, un bărbat, de 25 de ani, din localitatea Floreşti, a fost depistat de poliţiştii rutieri din cadrul Biroului de Poliţie Autostrada A3 - Inspectoratul General al Poliţiei Romane, în timp ce conducea un autoturism, pe A3 - direcţia Gilău - Turda, cu viteza de 201 km/h. "Neavand asupra sa permisul de conducerece, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.462,5 lei, conform legislaţiei în vigoare", potrivit sursei citate. Poliţiştii i-au suspendat dreptul de a conduce pe drumurile publice timp de 90 de zile.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.