Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Papa Francisc a acceptat invitaţia unei vizite în Romania

Ziarul de Vrancea
15 mai 2015 526 vizualizări
Suveranul Pontif s-a întălnit vineri la Vatican cu preşedintele Iohannis

Administraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, după primirea preşedintelui Klaus Iohannis în audienţă de către Sanctitatea Sa, Papa Francisc, că Suveranul Pontif a acceptat cu plăcere invitaţia din partea şefului statului de a vizita România şi că data vizitei va fi stabilită pe canale diplomatice.
”Invitaţia a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice”, se menţionează în comunicatul oficial transmis la finalul audienţei de la Vatican. În cadrul întâlnirii dintre preşedintele Klaus Iohannis şi Papa Francisc, preşedintele României i-a prezentat cele două cadouri simbolice oferite în numele statului român.
”Sanctitatea voastră, mi-am permis să vă aduc o monedă care semnifică importanţa creştinătăţii pentru noi, este o monedă foarte specială, emisă de Banca Naţională a României”, a declarat Klaus Iohannis, despre emisiunea numismatică dedicată comemorării a 2000 de ani de creştinism.
Şeful statului a făcut o scurtă prezentare şi celui de-al doilea cadou: ”Este o gravură care reprezintă oraşul meu natal, unde am fost şi primar, o imagine din centrul Sibiului. Fiecare din aceste biserici reprezintă o confesiune şi convieţuiesc de multe secole, în centrul oraşului, după cum v-am prezentat situaţia frumoasă de convieţuire şi etnică, şi religioasă şi culturală, din România”, i-a spus Klaus Iohannis Sanctităţii Sale, Papa Francisc.
Papa Francisc a declarat despre medalia pe care i-a oferit-o cadou preşedintelui Klaus Iohannis că este făcută de un artist din secolul trecut. ”Îmi place să ofer această medalie celor care sunt la conducere, pentru că au o mare îndatorire faţă de poporul lor”, a afirmat Suveranul Pontif.
Preşedintele a mai avut convorbiri tête-à-tête cu Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Suveranului Pontif.

Elena Udrea vrea să scrie o carte cu amintiri din celulă

Elena Udrea a declarat, vineri, după finalizarea termenului de judecată din dosarul "Gala Bute", că s-a gândit să scrie o carte despre cele 72 de zile în care a stat în spatele gratiilor, precizând că orice om ar fi marcat dacă ar trăi o astfel de experienţă. "Nu este vorba de Elena Udrea, nu este vorba de un om politic, este vorba că oricine poate ajunge acolo şi va trăi o dramă. Statul român nu poate asigura astăzi condiţii decente de arest preventiv. Condiţiile sunt inumane. De aceea sunt şi atât de multe condamnări la CEDO. Ştiu că foarte mulţi cred că dacă ajungi acolo trebuie să fii, eventual, schingiuit. Din păcate, aceasta este o mentalitate de Ev Mediu. Pedeapsa este privarea de libertate şi nu umilirea cuiva sau îmbolnăvirea cuiva, pentru că de acolo, cel mai sigur, ieşi un om bolnav", a spus Udrea. Fostul ministru a adăugat că s-a gândit doar la un eventual sumar pe care l-ar putea avea o astfel de carte. "Dacă ajungi acolo înţelegi că într-o cameră de nouă metri pătraţi nu ai cum să stai decât fie în picioare, fie întins pe pat, nu există altă variantă, iar după luni de zile de stat în aceste condiţii mergi cu greu şi sigur te îmbolnăveşti de afecţiuni ale coloanei", a explicat Elena Udrea.
Pe de altă parte, ea a spus, referitor la faptul că procurorii DNA fac cercetări cu privire la un credit de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD în urmă cu mai mulţi ani, că nu ştie care sunt noile acuzaţii formulate de procurori pe numele său.
Procurorii DIICOT au instrumentat un dosar privind acordarea, în mod ilegal, a mai multor credite de către BRD. Între acestea se numără şi cel făcut de Elena Udrea, în valoare de aproximativ trei milioane de euro. În cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT şi-a declinat competenţa, în 4 martie, şi a trimis dosarul la DNA, care continuă cercetările.
Fostul ministru Elena Udrea a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor şi plasată în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a decis definitiv, în 7 mai, înlocuirea măsurii arestului preventiv, în dosarul "Gala Bute".

Justiţia curăţă Cabinetul Ponta: Condamnat la închisoare, Dragnea a demisionat din Guvern

Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia luată vineri de instanţa supremă nu este definitivă. Secretar general al PSD la data faptelor, Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
După decizia instanţei, el a anunţat că a demisionat din postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar luni, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, îşi va depune mandatul de preşedinte executiv al partidului. El a precizat că se consideră în continuare nevinovat. Dragnea a afirmat totdată că nu ştie cum mai poate fi organizată o campanie electorală dacă prezenţa la vot este considerată de către o instanţă drept folos necuvenit şi a apreciat că decizia instanţei în cazul său reprezintă un precedent periculos pentru orice doreşte să facă o campanie indiferent la ce nivel, local, judeţean sau naţional, un precedent care poate afecta democraţia şi libertatea partidelor de a îndemna oamenii să vină la vot.

Sondaj Inscop: Romanii preferă în proporţii aproape egale votul pe listă şi votul uninominal

Aproximativ 60% dintre români consideră că Guvern ar trebui să-şi încheie mandatul la termen şi că România are nevoie de o nouă Constituţie, potrivit unui barometru Inscop Research făcut public vineri.
Potrivit sondajului, 58,5% dintre cei chestionaţi sunt de părere că Guvernul ar trebui să îşi încheie mandatul la termen, în 2016, doar 29,6% dintre români fiind de părere că trebuie să fie înlocuit cât mai repede. Procentul celor care nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare este de 11,9%.
67,8% dintre cei chestionaţi apreciază activitatea preşedintelui Klaus Iohannis la patru luni de la preluarea mandatului, procentul celor care nu o apreciază fiind de 20,1%. Activitatea premierului Victor Ponta din primele patru luni ale lui 2015 este apreciată de 41,1% dintre români, procentul celor care nu o apreciază fiind de 46,9%.
Majoritatea românilor, 72,7%, dintre sunt de acord că atunci când preşedintele şi premierul au puncte de vedere diferite cei doi trebuie să găsească soluţii de compromis pentru a rezolva problemele de interes public, 16% dintre ei consideră că atât şeful statului, cât şi şeful Guvernului trebuie să îşi menţină opiniile fără a face compromisuri, în timp ce 11,3% au ales varianta "nu ştiu /nu răspund". 36% dintre cei chestionaţi de operatorii Inscop susţin organizarea de alegeri parlamentare anticipate, procentul acestora fiind în februarie 2014 de 33,4%. 50,2% declară acum că nu sunt de acord cu alegerile anticipate, faţă de 46,2% în februarie 2014. Procentul celor care nu au răspuns la această întrebare este de 13,8% în mai 2015.
Sondajul mai relevă că 58,7% dintre români consideră că România are nevoie de o nouă Constituţie, 23,5% sunt în dezacord cu această afirmaţie, iar 17,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. 36,1% susţin alegerea parlamentarilor prin votul pe listă, în timp ce 33,7% sunt adepţii votului uninominal practicat în prezent. Procentul non-răspunsurilor la această întrebare este de 30,2%.
Barometrul Inscop-Adevărul despre România a fost realizat în perioada 23-30 aprilie 2015.

Băsescu ar putea fi urmărit penal în dosarul "ţigancă împuţită"

Parchetul General a dispus infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale în cazul lui Traian Băsescu, procurorii aşteptând confirmarea instanţei pentru a putea începe cercetările cu privire la faptul că fostul şef al statului a folosit, în 2007, apelativul "ţigancă împuţită" la adresa unei jurnaliste.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis, în 23 mai 2007, să-l sancţioneze pe preşedintele Traian Băsescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei "ţigancă împuţită" de către fostul şef al statului la adresa jurnalistei Andreea Pană de la Antena 1 este o discriminare. Fostul preşedinte a contestat atunci decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), însă, în noiembrie 2007, instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată. Ulterior, Traian Băsescu a atacat cu recurs hotărârea la instanţa supremă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 15 mai 2008, recursul lui Băsescu, considerând însă că sintagma cu care s-a adresat fostul şef al statului unui reporter TV este discriminatorie.
Magistraţii instanţei supreme au mai dispus anularea totală a punctelor trei (parţial) şi patru din hotărârea CNCD, din textul cărora reieşea că gestul fostului preşedinte ar fi fost o contravenţie. Totuşi, ICCJ a stabilit că sintagma "ţigancă împuţită" este discriminatorie. Hotărârea instanţei supreme a fost irevocabilă. În 2007, fostul preşedinte i-a luat cu forţa telefonul mobil jurnalistei Andreea Pană, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături într-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".
După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, telefonul l-a înregistrat pe Băsescu în timp ce o numea pe jurnalistă "ţigancă împuţită". Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică.

Peste 40 de condamnări definitive în aprilie în dosare DNA

Un număr de 23 de hotărâri judecătoreşti, prin care au fost condamnaţi 43 de inculpaţi, au rămas definitive în cursul lunii aprilie a acestui an, în dosare de corupţie instrumentate de DNA.
Printre inculpaţi se numără un preşedinte de consiliu judeţean, un judecător, un procuror, un grefier, doi avocaţi, doi primari, doi viceprimari, un preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, un adjunct al şefului unui Inspectorat Şcolar Judeţean.
Conform DNA, pedepsele dispuse de judecători faţă de cei 43 de inculpaţi sunt cuprinse între şapte ani închisoare şi şase luni închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei.

Românii riscă boli digestive şi diabet pentru că nu consumă suficient iaurt

Medicii specialişti în nutriţie şi în boli gastro-intestinale au atras atenţia, vineri, la o conferinţă susţinută la Cluj-Napoca, că un român consumă mai puţin de un iaurt săptămânal, iar lipsa acestui produs din alimentaţie creşte riscul îmbolnăvirii aparatului digestiv.
Potrivit specialistului în nutriţie, diabet şi boli metabolice Nicolae Hâncu, ultimele studii arată că un român consumă, în medie, un iaurt pe săptămână, lucru care contravine unei alimentaţii echilibrate şi creşte riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II, nutriţionistul recomandând consumul zilnic de iaurt, chiar şi câte două porţii în momente diferite ale zilei. “Statistica ne arată că un român consumă un iaurt pe săptămână, iar aceasta este consecinţa unei greşite şi păguboase educaţii nutriţionale, pe care noi, nutriţioniştii, de ani de zile căutăm să o corectăm. Consecinţele sunt extrem de perfide. Putem considera că lipsa consumului de iaurt poate contribui la sindromul intestinului iritabil, care este o boală chiar modernă, apoi poate să contribuie în mod perfid la deficitul global de calciu, contribuie la epidemia de diabet, pentru că, dacă se consumă iaurt în mod regulat, aproape zilnic, înseamnă că scade cu 28% riscul îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tip II ”, a spus Hâncu.
El a adăugat că iaurtul consumat regulat este recomandat şi în curele de slăbire, fiind de preferat “iaurtul de 3,4% grăsime", în locul celui degresat, deoarece iaurtul degresat nu este atât de gustos şi va fi consumat pe termen scurt.
La rândul său, profesorul Dan Dumitraşcu, specialist în boli gastro-intestinale, a declarat în cadrul conferinţei că un consum redus de iaurt duce la distrugerea florei intestinale şi creşte riscul de boli gastro-intestinale. “Consumul nostru de iaurt este redus, dar consumul de bere e mare, iar berea provoacă balonări. Pacienţii care au o dietă mai puţin echilibrată şi mai puţin bogată în consumul de iaurt prezintă riscul de a dezvolta boala intestinului iritabil. Această boală nu se complică, însă nu te lasă să trăieşti”, a declarat profesorul Dan Dumitraşcu.

Profesoară, anchetată de relaţii intime cu un elev

Comisia de disciplină din cadrul ISJ Timiş a deschis o anchetă în cazul unei profesoare de 24 de ani, de la Liceul Teoretic "Traian Vuia" din oraşul Făget, care este suspectată de colegi că ar avea o relaţie amoroasă cu unul din elevii săi, în vârstă de 17 ani.
Inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Aura Danielescu, a declarat, vineri, că o anchetă este în curs de desfăşurare în cadrul instituţiei, iar o comisie de disciplină analizează cazul unei profesoare suspectată de colegi că ar avea o relaţie amoroasă cu un elev de-al său, după ce mai multe fotografii cu cei doi în ipostaze nepotrivite ar fi apărut pe o reţea de socializare. Potrivit sursei citate, cea mai dură sancţiune în astfel de cazuri poate ajunge la desfacerea contractului de muncă al dascălului, sancţiune care poate fi atacată apoi în instanţă.
Profesoara de la liceul din Făget, care este cercetată, are 24 de ani, iar elevul cu care ar avea o relaţie are 17 ani. Conform unor surse din cadrul liceului, femeia ar fi spus conducerii şcolii că familia ei şi a tânărului cu care se presupune că se iubeşte, sunt prietene de mai multă vreme şi că ea şi băiatul au copilărit împreună.

Frunzăverde i-a ameninţat pe edilii care au părăsit PNL

Sorin Frunzăverde va fi cercetat sub control judiciar pentru instigare la şantaj, pentru că l-a determinat pe vicepreşedintele CJ Caraş-Severin să îi ameninţe pe edilii care au plecat din PNL că dacă nu vor susţine candidatul partidului la alegeri nu vor primi alocări bugetare în 2015-2016. "În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin şi de vicepreşedinte al unui partid, asupra persoanei care avea calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi membru în acelaşi partid, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite – respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făcea parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului", potrivit procurorilor anticorupţie.
Anchetatorii susţin că Frunzăverde l-a determinat pe vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ionesie Gheorghioni, să îi şantajeze pe primarii care au părăsit PNL, ameninţându-i că, dacă nu vor îl vor susţine pe candidatul Partidului Naţional Liberal, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, nu vor primi alocări bugetare de la Consiliul Judeţean în anii 2015-2016.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.