Național

MOZAIC STIRI NTIONALE: Doi romani din trei cred că ne paşte un război cu Rusia

Ziarul de Vrancea
13 mai 2015 507 vizualizări
Totodată, 30% dintre conaţionali nutresc un puternic sentiment antimaghiar, arată un sondaj CSCI

Noul PNL, format prin fuziunea dintre PNL şi PDL, conduce în ceea ce priveşte intenţiile de vot ale romanilor cu 44,7% (faţă de 41,7% în decembrie 2014), potrivit unui sondaj INSCOP publicat ieri. Pe locul al doilea se clasează Alianţa PSD-UNPR-PC cu 39,1% dintre opţiuni (38,8% în decembrie 2014). UDMR este cotat cu 5,2% din voturi. Uniunea este urmată de Partidul Mişcarea Populară cu 2,8% (faţă de 5,6% în decembrie 2014), PLR cu 2,2%, PRM cu 2% şi  PPDD cu 1%. Sondajul a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevărul" în perioada 23-30 aprilie.
Pe de altă parte, o altă cercetare sociologică publicată ieri, realizată de CSCI arată că 60-70% dintre respondenţi consideră că românii erau mai patrioţi pe vremea comunismului, răspuns dat mai ales de cei trecuţi de 45 de ani, de cei care locuiesc în sate şi de etnicii români.
Trei sferturi asociază protecţia mediului cu noţiunea de patriotism, mai ales bărbaţii şi pensionarii, indiferent de preferinţa politică. Cu sancţionarea "manifestărilor nepatriote" care jignesc ţara sunt de acord peste 70%, mai ales persoanele mai în vârstă şi mai puţin educate şi locuitorii din mediul rural, mai mult votanţii stângii. Este ceva mai puţin acceptabil pentru cei cu studii superioare şi printre tineri în general, conform concluziilor CSCI.

Statuile maghiarilor să fie mutate

Pentru cei care au răspuns la întrebările sondajului, orientarea prooccidentală a ţării noastre înseamnă: încredere mare în UE (69%) şi SUA (62%) şi foarte mică în Rusia (10%). Totuşi, destul de puţini au încredere foarte multă chiar şi în reprezentanţii Occidentului (18% în UE, 15% în SUA). Încredere mai multă în Occident au votanţii PSD şi PNL şi cei trecuţi de 45 de ani. Intelectualii par să aibă mai puţină încredere în Occident decât cei fără studii superioare sau vârstnicii, fiind undeva pe la 50%. Conform aceleiaşi cercetări, românii sunt în puternic dezacord cu proiectul autonomiei maghiarilor (72%). În privinţa statuilor unor maghiari care au luptat împotriva ţării, jumătate consideră că ar trebui mutate şi jumătate că ar trebui lăsate unde sunt. "Am clasificat ca antimaghiari 30% din populaţia ţării, aceia care nu au încredere în UDMR, sunt total împotriva autonomiei şi nu doresc ca acele statui să existe. Sentimente antimaghiare mai puternice (peste 35%) sunt printre pensionari, dar şi intelectuali, mai mult printre bărbaţi şi în rândul ardelenilor nonmaghiari (40%). Muncitorii şi tinerii fără studii superioare de etnie română sunt mai puţin interesaţi de acest aspect (25-30% antimaghiari)", arată autorii studiului.
Totodată, 40% dintre români consideră că un conflict militar cu Rusia este iminent, 25% spun că este posibil şi alţi 25% nu cred că se va întâmpla. Aproape trei sferturi se bazează pe sprijinul SUA, iar bărbaţii sunt mai convinşi decât femeile că va exista un conflict.
Cei mai mulţi români (45%) consideră că unirea României cu Republica Moldova va putea avea loc doar după intrarea Moldovei în Uniunea Europeană, în timp ce 30% apreciază că cele două evenimente sunt independente. Printre votanţii dreptei, ideea unirii iminente este mai larg răspândită.
Cercetarea "'Naţionalism românesc" (partea a II-a) a fost realizată în perioada 16 — 24 februarie.

"Pinalty", cercetat de DNA într-un nou dosar

Fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este cercetat de procurorii DNA într-un nou dosar, pentru atribuirea unui contract al Poştei Române privind servicii de încasare electronică a facturilor, el fiind acuzat de spălare de bani şi trafic de influenţă.  În acelaşi dosar au fost puşi sub învinuire Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcţiei comerciale din Compania Naţională Poşta Română - pentru abuz în serviciu, omul de afaceri Marian Constantinnof, care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, şi Cosmin Dragoş Mihăilescu - ambii pentru complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în 2009, "Pinalty", în calitate de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, şi-a impus un apropiat, pe Florin Aurelian Ciobotaru, în funcţia de director general adjunct, având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română. "Ulterior, Gheorghe Ştefan şi Ciobotaru Florin Aurelian au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comercială nou înfiinţată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relaţia contractuală cu CN Poşta Română SA, privind prestarea, în unităţile poştale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS", arată procurorii. În schimbul intervenţiei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru să înceteze contractele Poştei cu SC Smart Telecom Solution SRL şi să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, pe care Marian Constantinof o controla prin interpuşi, Gheorghe Ştefan i-ar fi cerut omului de afaceri să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut firma Posh Telecom, în executarea contractelor încredinţate.
Anchetatorii susţin că prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relaţia comercială, Poşta Română SA a achitat nejustificat, în perioada mai - octombrie 2009, suma de 224.979 de euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746 euro, reprezentând TVA.
Gheorghe Ştefan se află în arest la domiciliu în dosarul "Microsoft".  El mai este cercetat într-un dosar în care sunt urmăriţi penal şi preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi de Narcisa Iorga, fost membru CNA, în legătură cu intervenţii pentru licenţa Giga TV.

Mircea Geoană, audiat la DNA

Senatorul Mircea Geoană a declarat ieri, la ieşirea de la DNA, că a fost chemat de procurori să dea o declaraţie într-un dosar aflat în lucru, precizând că nu poate să spună mai mult, pentru că este o cauză aflată în faza de urmărire penală. Surse judiciare au declarat că Mircea Geoană a fost citat la DNA pentru a da declaraţii, în calitate de martor, în dosarul în care Marian Vanghelie este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.
Primarul suspendat al Sectorului 5 este în arest preventiv din 14 martie, în dosarul în care este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Bonurile de 200 euro pentru calculatoare, acordate până la sfârşitul lui iulie

Programul “Euro 200” de acordare a unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare va continua în acest an, bonurile de achiziţionare vor fi distribuite în perioada 24 iunie-30 iulie, iar cumpărarea propriu-zisă va fi în perioada 24 iunie-31 august.
De acest ajutor vor putea beneficia elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 150 lei pe membru de familie.
Guvernul a aprobat, ieri, printr-o hotărâre, modelul bonului valoric, a cărui culoare va fi albastru deschis în acest an. Din motive de securitate, în fiecare an, culoarea şi seria bonului valoric se schimbă prin hotărâre de Guvern. Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei pentru derularea „Euro 200” în anul 2015 este de 16 milioane de lei, estimându-se că vor beneficia de acest sprijin 17.779 de elevi şi studenţi.
Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus. În cei zece ani de aplicare a „Euro 200” au beneficiat de acest program 281.349 de elevi şi studenţi.


Premierul Romaniei, la un pas să fie arestat de justiţia americană

Premierul Victor Ponta a relatat, înaintea lansării Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică, că a fost amendat în Statele Unite ale Americii pentru depăşirea vitezei şi că, dacă nu ar fi plătit repede amenda, putea fi arestat. Zâmbind, premierul a întrebat dacă este presă în sală şi, după ce i s-a răspuns că nu, a continuat în aceeaşi notă, relatând mai multor participanţi americani cum a fost amendat în SUA. "Nu e presa? Am luat o amendă în America de radar, că dacă n-o plăteam rapid, mă şi arestau la aeroport! Da, mă arestau la aeroport", le-a spus premierul participanţilor la eveniment.  El a relatat întâmplarea în contextul în care îşi exprima nemulţumirea că nu există o bază de date comună a Poliţiei şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală privind la amenzile rutiere.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.