Național

Cum să tai pădurea în varianta PSD

Ziarul de Vrancea
11 mai 2015 726 vizualizări
Noul Cod Silvic are cale liberă spre promulgare după ce majoritatea PSD din Parlament a respins criticile preşedintelui Iohannis n societatea civilă a fost ţinută pe tuşă la dezbaterile din comisii n PNL acuză PSD că legea va favoriza micii proprietari de păduri să taie, în mod ilegal, caţi mai mulţi copaci

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins, ieri, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi "împotriva" cererii şi 21 "pentru"'. Reprezentanţii PNL au susţinut cererea de reexaminare, în timp ce PSD şi UDMR au fost împotrivă.
În timpul dezbaterilor au avut loc dispute procedurale, deputaţii PSD susţinând că în comisii trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce PNL a dorit să se dea cuvântul reprezentanţilor societăţii civile, Consiliului Concurenţei şi să se dezbată punct cu punct obiecţiile preşedintelui. După discuţii generale, s-a exprimat votul, fiind decisă respingerea cererii de reexaminare.

Pană a dat un "search"

Deputatul PSD Doina Pană a lăudat, ulterior, noul Cod silvic. "Codul silvic este foarte bun sub foarte multe aspecte, inclusiv ca să crescă preţul lemnului aici în România şi să vindem mobilă şi să aducem plus valoare aici în România", a spus Doina Pană, fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri. Ea a arătat că nu vede de ce PNL s-a solidarizat pe revendicarea preşedintelui Iohannis, pentru că acest Cod a fost dezbătut în detaliu şi "toată România este de acord" cu el.
Ea a susţinut prevederea din Codul silvic, contestată de preşedinte şi de PNL, potrivit căreia amenajamentele silvice nu se fac pe suprafeţe sub 10 hectare, arătând că "a dat un search" pentru a vedea ce se întâmplă în UE în acest caz. "În Codul silvic din 2008, aceşti mici proprietari nu au putut beneficia de propriul lemn decât cu rândul. Noi nu puteam să ne facem că nu vedem şi, atunci, pentru că tot am rescris Codul silvic, am dat un search, ce se întâmplă în UE şi am văzut că şi acolo sub 10 hectare nu există amenajamente, ei folosesc nişte ghiduri de bune practici. Atunci, cu articolul cu care am venit, noi împiedicăm defrişarea ilegală care a fost până acum. Dacă tu, ca fost proprietar, faci un acord cu un ocol silvic şi vine şi-ţi marchează ce arbori poţi tăia, ce trebuie să faci la pădurea respectivă, îţi asigură paza, îţi asigură serviciile silvice normale, tu să ai dreptul la cel mult 3 metri cubi de lemn pe an. Am dat un minim", a explicat Pană.

Varga a dat un "caz concret"

În replică, Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape şi Păduri, a declarat că acest articol 20 din Codul silvic care permite exploatarea pădurilor până la 10 hectare fără amenajament trebuie eliminat deoarece se favorizează tăierile ilegale de păduri, adăugând că PNL ar vota Codul silvic dacă este acceptat acest amendament de eliminare a acestei prevederi. "Vă spun un caz concret, o discuţie între un pădurar şi un proprietar de pădure, după aprobare acestui Cod silvic. Vine domnul proprietar şi roagă pădurarul să vină să marcheze copacii pentru că el consideră că pădurea a ajuns la maturitate. Vine pădurarul şi spune: Pădurea nu a ajuns la maturitate, dar poate te ajut să ajungă la maturitate, hai că va fi bine pentru amândoi şi împart banii. Nu putem să facem această greşeală şi să propunem aprobarea unei legi care permite exploatarea unor păduri fără amenjament'', a explicat Lucia Varga.
Ea a criticat şedinţa comisiilor în care s-a respins cererea de reexaminare a preşedintelui. "O comisie trebuie să fie un loc de dezbatere, să asculţi societatea civilă, să asculţi Consiliul Concurenţei, opoziţia şi puterea şi să iei decizii în cunoştinţă de cauză", a adăugat Varga. Ea a arătat că PSD are interesul fragmentării pădurii româneşti pentru a-i controla pe pădurari. "Le dă acest drept să facă ce vor ei pe moşia proprietarilor, îi fidelizează politic", spus Varga.
Şi reprezentanţii ONG-urilor privind protejarea mediului au criticat, ieri, faptul că nu au putut să-şi exprime punctele de vedere în comisii, sugerând că vor fi prezenţi în stradă pentru proteste.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.