Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Vreme schimbătoare şi ploi pe arii extinse, după data de 14 mai

Ziarul de Vrancea
11 mai 2015 561 vizualizări
Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni se anunţă unul oscilant la nivelul întregii ţări, cu temperaturi maxime ce vor atinge 23 de grade, până pe 14 mai, după care vor scădea până la 16-17 grade, arată prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 11 - 24 mai.

În Moldova, intervalul va debuta cu o încălzire, astfel încât, pe 13 — 14 mai, valorile termice vor deveni uşor mai ridicate decât mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi în jur de 23 de grade, iar a minimelor de 10 — 11 grade. Între 15 şi 17 mai se va remarca o scădere de temperatură, în medie de 3 — 4 grade, atât ziua, cât şi noaptea. Ulterior, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, se va reveni la valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv pe 23 — 24 mai vor fi maxime în medie de 21 — 23 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice, va fi mai ridicată în jurul datei 16 mai şi în intervalul 18 — 20 mai, când, izolat, vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

Cei mai mulţi români vor reintroducerea serviciului miliar obligatoriu

Peste jumătate dintre români, 58,4%, consideră că în ţara noastră ar trebui să se reintroducă stagiul militar obligatoriu, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research. Cercetarea arată că 31,1% dintre respondenţi nu ar fi de acord cu o asemenea măsură iar 10,5% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Pe categorii de vârstă, situaţia celor care acceptă reintroducerea serviciului militar obligatoriu este următoarea: 48% — între 18 şi 34 ani, 57,2% — între 35 şi 49 ani, 64,4% — între 50 şi 64 ani şi se opun 24,6%. Validează o asemenea perspectivă 67% dintre persoanele care au vârsta de 65 de ani şi peste. Pe acelaşi subiect, 61,5% dintre bărbaţi îşi exprimă acordul cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu. În cazul femeilor, procentul este 55,3%.
Pe categorii de venituri, 64,9% dintre persoanele cu venituri mici sunt de acord cu o astfel de măsură. La venituri medii, procentul este de 61,2%, iar la venituri ridicate — 47,6%. 54,8% dintre locuitorii din mediul urban sunt acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu iar în mediul rural, 63,1%.
Pe regiuni, stagiul militar obligatoriu întruneşte acordul a 75,6% dintre locuitorii din Moldova şi Bucovina. În Muntenia, Oltenia şi Dobrogea, procentul este de 54,2%, în Banat, Crişana şi Maramureş — 55,4% şi în Transilvania — 53,2%.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevărul" în perioada 23-30 aprilie 2015.

Senatorii ar putea vota din nou pentru arestarea lui Şova

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a apreciat, ieri, că în cazul lui Dan Şova ar trebui reluat votul în plen, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga procedură din 25 martie, când în urma votului nu a fost emisă o hotărâre de respingere a solicitării DNA. "Cred că drumul de urmat este dezbatere în Comisia juridică, stabilirea unei hotărâri şi în săptămâna următoare, după o şedinţă în plen a Senatului, probabil un nou vot", a afirmat Chelaru. Vicepreşedintele Senatului a precizat că aceia care vorbesc de o reintepretare a votului "fie nu cunosc, fie sunt de rea-credinţă". "Atât timp cât Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga hotărâre asta înseamnă că şi votul este neconstituţional, deci toată procedura, şi atunci va trebui să refacem procedura completă. De-asta am spus că nu se pune problema reinterpretării", a spus Chelaru.
În 25 martie, la votul din plenul Senatului privind cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova, din cele 151 de voturi exprimate au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "împotrivă", iar cinci voturi au fost anulate. Senatul a invocat atunci un articol declarat neconstituţional potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de arestare a parlamentarului "cu votul secret al majorităţii membrilor săi".
Ulterior, CCR  a invalidat hotărarea Senatului.

Gorghiu: Adomniţei va fi suspendat dacă se ia o decizie privativă de libertate

Preşedintele CJ Iaşi Cristian Adomniţei s-a pus la dispoziţia PNL şi va fi suspendat din partid dacă în cazul său va fi luată "o decizie privativă de libertate", a declarat, luni, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu, după şedinţa comisiei de unificare a PNL. Ea a precizat că a discutat cu Adomniţei şi acesta i-a spus că în această săptămâna va contesta măsura controlului judiciar luată faţă de el.
Alina Gorghiu a mai arătat că i-a văzut pe cei de la PSD preocupaţi de soarta celor din PNL, deşi ”îl ţin pe Şova în funcţie cu sprijinul lui Tăriceanu, şi pe toţi ceilalţi împotriva cărora nu s-au luat decizii în Parlament”. ”În Statutul nostru, pe care îl ştiţi cu toţii, sunt următoarele prevederi: în cazul în care, împotriva unui om, se ia măsura arestului, indiferent că este vorba de arest la domiciliu sau arest în secţia de poliţie, atunci persoana respectivă este supendată. În cazul domnului preşedinte al CJ Iaşi, Adomniţei, nu s-a dispus niciun fel de măsură privativă de libertate”, a explicat Gorghiu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, reţinut pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, vineri noapte, Tribunalul Iaşi.

Şefa CNA, urmărită pentru noi fapte de corupţie

Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul şefei CNA, Laura Georgescu, pentru noi fapte de abuz în serviciu şi instigare la fals, şi au pus sechestru pe bunuri şi conturi ale acesteia, până la aproape 2,3 milioane de lei, sumă cerută ca prejudiciu de cinci posturi de televiziune.
Potrivit ordonanţei de extindere a urmăririi penale, Laura Georgescu ar fi instigat, în perioada 2013-2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a patru posturi de televiziune (cinci sesizări nereale). Anchetatorii au mai extins urmărirea penală în cazul Laurei Georgescu şi în 24 aprilie, tot pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce au identificat noi cazuri de televiziuni sancţionate în baza unor date false.
Astfel, în această cauză, până în prezent, anchetatorii au reţinut în cazul Laurei Georgescu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale), în cazul sesizărilor falsificate care au stat la baza sancţionării cu amendă a 11 posturi de televiziune.
Extinderea cercetărilor a fost făcută în dosarul în care Laura Georgescu, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fostului primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Narcisa Iorga, fost membru CNA, este suspectată cu privire la intervenţii pentru licenţa Giga TV.


A crescut numărul naşterilor, a scăzut cel al căsătoriilor

Natalitatea a fost în creştere în luna martie 2015, fiind înregistrate cu 1.069 de naşteri mai multe decât în februarie, iar numărul căsătoriilor a scăzut cu peste 1.200, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). În martie au fost înregistrate 15.147 de naşteri, cu 1.069 mai multe decât în februarie, şi 25.864 de decese, cu 2.184 mai multe faţă de luna precedentă. "Sporul natural a fost negativ în luna martie, de 10.717 persoane (decedaţii având un excedent faţă de născuţii-vii), la fel ca în luna februarie (9.602 persoane)", se arată într-un comunicat de presă al INS.
La oficiile de stare civilă s-au înregistrat 4.005 de căsătorii în luna martie, cu 1.228 mai puţine decât în februarie şi au fost pronunţate 2.696 de divorţuri, cu 79 mai multe.
În luna martie, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul nou-născuţilor a fost mai mic cu 172, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 2.415 mai mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.